Artikler av Gunhild Wallin
Ny svensk arbetsmiljöstrategi: Inga fler dödsolyckor på jobbet
Nollvision mot dödsolyckor i arbetslivet, ett hållbart arbetsliv och satsningar på bättre psykosocial arbetsmiljö är den svenska regeringens prioriterade områden i den arbetsmiljöstrategi som nyligen presenterades för åren 2016 till 2020.
Nu sätts den svenska avtalsmodellen på prov
2016 sätts svensk lönebildning på sitt svåraste prov på flera decennier. Avtal ska slutas för cirka tre miljoner löntagare, men LO förbunden är splittrade och olika krav från olika förbund och branscher riskerar att slå sönder den snart tjugoåriga tradition där industrin varit norm för löneökningarna.
Forskare om flyktingar: ”Sänka lägstalönen är att skapa en ny underklass”
Om en sak råder i huvudsak enighet i flyktingfrågan – de många nyanlända måste integreras i sina nya samhällen. För det krävs bostäder, språkkunskaper, arbete och hur det på bästa sätt kan gå till är ett erfarenhetsutbyte lämpligt för det nordiska samarbetet.
Gränsöverskridande utbildning på Nordkalotten förlängs
Sedan 1991 har svenska, finska och norska ungdomar på Nordkalotten kunnat mötas och yrkesutbilda sig i regi av Utbildning Nord - en unik gränsöverskridande utbildningssatsning. Den 19 oktober förlängdes avtalet till 2019.
Sverige: Lex Laval bör rivas upp föreslår utredning
Villkoren för utländska arbetstagare i Sverige bör förbättras enligt Utstationeringskommitténs översyn av Lex Laval, som den 30 september lämnades till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
Allt färre svenskar vill köpa eller utföra svarta jobb
Nästan tre gånger så många svenskar har idag en negativ hållning till svarta jobb jämfört med för sex år sedan. En förklaring till de ändrade attityderna är skatteavdraget för husarbete som infördes 2007 och 2008. Nu minskar regeringen avdragsrätten och kritikerna varnar för att det svarta arbetet kan öka.
Loa Brynjulfsdottir: Norden är mitt hem
Så fort Loa Brynjulfsdottir, hade åldern inne sökte hon Nordjobb. Det var 1990 och blev starten för flera års engagemang i Nordjobb och en stark känsla av hemhörighet i alla de nordiska länderna.
Snabbspår till arbete för högutbildade invandrare i Sverige
Den svenska regeringen satsar nu på att tillsammans med parterna skapa snabbspår ut på arbetsmarknaden för invandrare med kompetens inom bristyrken. Andra utmaningar på den svenska arbetsmarknaden är de många vakanserna, problem med matchning och långtidsarbetslöshet.
Lärande i arbetslivet beror på vad vi lärt oss i skolan
Förmågan att lära oss på jobbet hör i hög grad samman med vad vi lärt oss i skolan och arbetslivet kan inte fullt ut kunna kompensera för skillnader i formell utbildning, visar en ny nordisk undersökning som bygger på OECD:s stora kunskapsundersökning PIAAC. För många kvinnor på en könssegregerad arbetsmarknad försämras till och med deras förmåga att räkna.
Nytt koncept på arbetsförmedlingen väcker förtroende hos unga
Bra bemötande och snabba insatser utifrån unga arbetslösas behov, samt samordning och samlokalisering mellan kommun och arbetsförmedling, är ett beprövat sätt att nå framgång. Konceptet utvecklades i projektet Unga in och förs nu vidare i UNGKOMP.
Alla kunder är inte vita män
Det är kvinnorna som bestämmer de flesta inköpen till ett hem och som dessutom växer som en köpstark grupp. Men de flesta produkter som skapas har mannen som utgångspunkt. Det är en av flera byggstenar när innovationsmyndigheten Vinnova i en unik satsning fokuserar på normkritisk innovation.
"LinkedIn kan komplettera arbetsförmedlingen"
- Matchningen på arbetsmarknaden måste bli bättre och för att klara det behöver arbetsförmedlingen kompletteras med andra aktörer. LinkedIn skulle kunna vara en viktig pusselbit på en väl fungerande arbetsmarknad, säger Ylva Johansson, Sveriges arbetsmarknadsminister.
Delningsekonomin förändrar tjänstemarknaden
Klippa gräs hos grannen? Eller snabbt få kontakt med en erkänt duktig hantverkare? Allt fler digitala marknadsplatser skapas för att underlätta kontakter mellan utbud och efterfrågan av tjänster. Lösningarna ser olika ut, men två av marknadens egna aktörer spår att den bara är i sin linda.
Regeringskris i Sverige innebär mindre pengar till arbetslivet
Onsdagen den 3 december meddelade Sveriges statsminister Stefan Löfven att det kommer att hållas ett nyval i Sverige den 22 mars 2015. Den rödgröna minoritetsregeringen budget föll i riksdagens omröstning, vilket bland annat innebär att utlovade höjda anslag till Arbetsförmedling och Arbetsmiljöverket uteblir.
Att arbeta närmare patienterna utvecklade personalens arbetsmiljö
När personalen på kirurgavdelning 6, vid Centrallasarettet i Karlstad fick arbeta mer med patienterna och mindre med administration fick de också en bättre arbetsmiljö. Nyligen vann de Suntarbetslivs stora arbetsmiljöpris på 50 000 kronor för sitt imponerande arbetsmiljöarbete.
Hälsosamma organisationer skapas inte av en slump
Mer än var fjärde ung kvinna och man, tror att deras hälsa kommer att påverkas negativt av jobbet de kommande åren, visar en ny svensk undersökning. Samtidigt ökar intresset för vad som gör oss friska på jobbet.
Det sociala Europa under press
Det finns ett dilemma mellan EU:s sociala ambitioner och den nationella självbestämmanderätten, inte minst vad gäller arbetsmarknaden, konstaterade Sveriges nytillträdda arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på ett seminarium i Stockholm den 22 oktober.
Svenska kommuner tar grepp mot ungdomsarbetslösheten
De senaste sju åren har Arbetsförmedlingen fått ta över allt fler uppgifter som rör arbetsmarknadsåtgärder för unga. Men de har inte alltid mäktat med, vilket inneburit att kommunerna blivit en allt viktigare aktör för att få igång människor i jobb eller utbildning. En drivkraft är att kommunerna annars får kostnaderna för utanförskap i sitt knä.
Inflytelserika doldisar påverkar den politiska agendan
I dag har varje svensk minister i genomsnitt åtta till tio så kallade policyprofessionella runt sig. De är anställda som kommunikatörer eller rådgivare för att bedriva politik och de har stort inflytande över vilka frågor som tas upp och drivs, även om de agerar mest i det tysta och på oklara mandat. Det visar en ny forskningsrapport som blir klar våren 2015.
Forskarkritik: Sysselsättningen har blivit viktigare än arbetets innehåll
När arbetslivet hamnar på dagordningen i den svenska valrörelsen så är det framförallt arbetslösheten som är i fokus - jobben måste bli fler. Däremot tycks visioner kring arbetets innehåll stå tillbaka från den politiska agendan – en perspektivförskjutning som ett tiotal forskare nyligen belyste under ett möte i Stockholm nyligen.
Side-alternativer