Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Artikler av Gunhild Wallin

Artikler av Gunhild Wallin

Fattigdomsbekämpning i Norden

Alla ska helst arbeta – både för att arbetskraften behövs men också för att arbete, enligt det nordiska sättet att se, är källan till livskvalitet, självständighet och tillfredsställelse.

Fattigdomsbekämpning i Norden - Les mer…

Brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet

Under två dagar i oktober inspekterade det svenska Arbetsmiljöverket 1550 arbetsplatser, där man har, eller har haft, problem med stressrelaterade sjukdomar. Undersökningen gjordes som ett led i den Europeiska arbetsmiljöveckan, vars tema i år var stress och psykosociala faktorer. Resultatet visar att hälften av arbetsgivarna saknar systematiskt arbetsmiljöarbete.

Brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet - Les mer…

Försmådd yrkeskärlek – om medierna som arbetsplats

Försmådd yrkeskärlek – om medierna som arbetsplats

Hög förändringstakt, tuffare ekonomiska krav, snabbare tempo och ökad osäkerhet kring arbetet - det är tydliga tendenser i mediebranschens utveckling under de senaste 20 åren.

Försmådd yrkeskärlek – om medierna som arbetsplats - Les mer…

Den nordiska arbetsmarknaden och EU:s utvidgning – hot eller möjlighet?

Den nordiska arbetsmarknaden och EU:s utvidgning – hot eller möjlighet?

Vad kommer att hända i de nordiska länderna när EU blir större och en stor del av de nya länderna ligger i vårt närområde? Scenarierna är olika, liksom hållningen i de nordiska länderna. Vilka kommer? Hur många kommer och hur ska de tas emot? Rädslan finns för lönedumpning och försämrad arbetsmiljö, liksom förhoppningar om invandring av eftertraktad arbetskraft.

Den nordiska arbetsmarknaden och EU:s utvidgning – hot eller möjlighet? - Les mer…

Nordens Hus - et kultursentrum i 20 år

Nordens Hus - et kultursentrum i 20 år

- Kom, bli med, i runddansen er det plass til alle. Nordens Hus jubilerer med Gallakonsert, festtaler, og supé. Men ingen feiring uten en friere utfoldelse før folket drar hjem.

Nordens Hus - et kultursentrum i 20 år - Les mer…

Ökat självstyre skapar problem på arbetsmiljöområdet

Som ett led i en önskan om ett mer modernt arbetsmiljöarbete, ersattes 2000 den gamla ”arbejderbeskyttelsesloven” med en ny arbetsmiljölag. Men arbetet med den nya lagen är inte helt enkelt. Lagen är en ramlag, som ska kompletteras med föreskrifter. Att skapa egna färöiska sådana har dock visat sig vara både dyrt och omständligt.

Ökat självstyre skapar problem på arbetsmiljöområdet - Les mer…

Hotellvistelse i A-kassans regi

Hotellvistelse i A-kassans regi

På Färöarna är mellan två och tre procent av den arbetsföra befolkningen arbetslösa, lite varierande beroende på säsong. Den som vill kan få okonventionell hjälp att komma igång igen. För den arbetslöse finns möjlighet att få tre till fyra dagars vistelse på hotell med gruppsamtal och psykologhjälp på programmet.

Hotellvistelse i A-kassans regi - Les mer…

Uten økonomisk selvstendighet - ingen politisk uavhengighet

Uten økonomisk selvstendighet - ingen politisk uavhengighet

Det er selvstyredebatten som gjelder på Færøyene. Mens venstre - høyre dimensjonen er styrende for politikken ellers i Norden, er selvstendighet eller ikke, det dominerende tema i færøysk debatt. Et engasjement som riktignok er noe nedtonet for tiden, men betydningsfullt nok til å skape meningsmangfold og brytninger på kryss og tvers av partiskillelinjer.

Uten økonomisk selvstendighet - ingen politisk uavhengighet - Les mer…

Fisket – en del av Färöarnas själ

Fisket – en del av Färöarnas själ

Fisket bär den färöiska ekonomin, men betyder också så mycket mer. Kring fisket finns berättelserna om både hjältemod och ond, bråd död. Där finns könsrollerna som präglats av mäns frånvaro och kvinnors närvaro. Där finns vanan att ständigt leva med det oförutsägbara, som i sin tur påverkar sinnena.

Fisket – en del av Färöarnas själ - Les mer…

Et øyrike i samspill med natur, kultur og økonomi

Et øyrike i samspill med natur, kultur og økonomi

Regn og sol skifter. Idet vi setter foten på færøysk jord, hvelver en fargesprakende halvsirkel seg over himmelen og forsvinner i havet som omkranser grønnkledde åser. Det er som om naturen selv varsler hvor vi skal lete, for det er her den finns, skatten som færingene lever av; fisken i havet. Fisk og fiskeprodukter står for 98 % av eksportinntektene.

Et øyrike i samspill med natur, kultur og økonomi - Les mer…

Nästan för bra för att vara sant

Från och med i år har alla isländska pappor rätt till tre månaders pappaledighet. Använder de inte sina månader torkar tiden inne. Reformen, som gradvis införts sedan 2001, har starkt stöd både hos pappor och också hos mammor, visar en färsk undersökning. Cirka 85 procent av de isländska männen tar numera ut föräldraledighet.

Nästan för bra för att vara sant - Les mer…

Vanans makt och tradition

Vanans makt och tradition

För snart fyra år sedan startade Arbetslivsinstitutet ett av de största forskningsprogram som rör förhållandet mellan kön och arbete som någonsin gjorts i Sverige.

Vanans makt och tradition - Les mer…

Flexibilitet – på vems villkor?

Flexibilitet – på vems villkor?

Det ”nya” arbetslivet sägs kännetecknas av platta organisationer och större flexibilitet i tid och rum. Men utvecklingen visar att ökad flexibilitet i organisationen inte nödvändigtvis behöver betyda att invanda uppfattningar också blir flexibla. Ser man till män och kvinnors villkor i arbetslivet i de nordiska länderna fortsätter de att vara olika, både i förhållande till yrke och karriärmöjligheter.

Flexibilitet – på vems villkor? - Les mer…

Arbete efter förmåga även för den sjuke

Arbetslinjen ska gälla i Sverige även vid sjukskrivning. Det är en del av innehållet i det förslag i kampen mot ohälsan som i januari presenterades av den svenske arbetslivsministern Hans Karlsson. Förslaget har väckt protester, inte så mycket för sitt innehåll, som att det kritiseras av arbetsmarknadens parter för att föregripa de diskussioner som parterna och regeringen fört kring den alarmerande svenska ohälsan.

Arbete efter förmåga även för den sjuke - Les mer…

Integration handlar om ömsesidighet

Integration handlar om ömsesidighet

När det började talas om ”Green Card” i Danmark, för att söka kvalificerad arbetskraft utomlands, tog reklambyrån Adtomic initiativet till jobbsökarportalen Omarjob. Tanken är att ta vara på de högutbildade som redan finns i landet, och matcha dem med industrins behov

Integration handlar om ömsesidighet - Les mer…

Bok i fokus: Solidaritet i förändring

Har solidariteten överlevt den tilltagande individualiseringen och den ökade valfriheten? Ja, men den har förändrats och det kan få konsekvenser för de svagaste grupperna, hävdar den danske forskaren Søren Juul, lektor vid Roskilde Universitetscenter, i boken ”Modernitet, velfærd og solidaritet – en undersøgelse af danskernes moralske forpligtelser.

Bok i fokus: Solidaritet i förändring - Les mer…

Individanpassad pensionering

Riv hindren för äldre i arbetslivet. Det är grundtanken i en svensk rapport som den så kallade Seniorgruppen i slutet av april överlämnade till Mona Sahlin. Utgångspunkten är att den äldre arbetskraften behövs i arbetslivet och att man därför måste undanröja regler i lagar och avtal som motverkar ett längre arbetsliv.

Individanpassad pensionering - Les mer…

Morot eller piska? - om strategier för integration

Integration är ett hett tema i de nordiska länderna just nu. Det är en diskussion med många dimensioner och med starka åsikter. Den handlar om den förändrade nationalstaten, om välfärdssystemen och om arbetsmarknadspolitik, liksom om arbetskraftsinvandring kontra de invandrare som redan är här. Om en sak är dock de flesta aktörerna överens – det är arbetet som är den viktiga basen för integration. Frågan är vilka incitament som öppnar arbetsmarknaden för de invandrare som finns här och mot vem de ska riktas?

Morot eller piska? - om strategier för integration - Les mer…

På jakt efter sjukskrivningarnas kärna

Den höga och snabbt ökande sjukfrånvaron i Sverige är starkt relaterad till arbetsplatserna. Därför är det hög tid att återskapa den goda arbetsplatsen och anpassa arbetet till individerna. Det är en av slutsatserna i ett betänkande om den ökande sjukfrånvaron, som gjorts på uppdrag av den svenska regeringen och som nu är ute på remiss.

På jakt efter sjukskrivningarnas kärna - Les mer…

Med rätt att kalla sig inkluderande

Nu finns möjlighet för de norska företagen och verksamheterna att få benämna sig ”inkluderende arbeidslivsbedrifter”. För det krävs bland annat att de aktivt arbetar för att förebygga ohälsa och i gengäld ger myndigheterna dem stöd och extra förmåner.

Med rätt att kalla sig inkluderande - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment