tema
Många dödsolyckor i arbetet i Sverige fick alarmet att gå
19. September 2019
Män som arbetade på höga höjder i byggindustrin och män som lastade och lossade lastbilar. Det är två riskfyllda verksamheter som orsakade dödsolyckor i arbetet år 2019 i Sverige. Men den befarade ökningen av dödsolyckorna som sågs i början av året avtog. 44 personer dog 2019, elva färre än året innan.
Nyhet
Vilka är ödesfrågorna för de nordiska facken?
12. September 2019
Vad rör sig i huvudet på en fackförbundsordförande? På NFS kongress i Malmö utmanades de fackliga ledarna att på en minut beskriva vad de såg som den största utmaningen framöver. Här är några av svaren:
I fokus
Dödsfall i arbetet
12. September 2019
Trots nollvisioner om att ingen ska dö i arbetet sker det fortfarande allt för många dödsolyckor. Vi analyserar den svenska statistiken och besöker en finsk säkerhetspark. "Säkerhetsrutinerna måste ligga närmare hjärtat", säger den nationelle arbetsmiljösamordnaren för Byggindustrins projekt ”En säker arbetsplats”.
Leder
Norden, EU och klimatet
12. September 2019
På kort tid har det utsetts nya arbetsministrar i tre av de nordiska länderna. I Finland och Danmark skedde det på grund av parlamentsvalen, medan utnämnandet av Ylva Johansson som Sveriges kandidat till EU-kommissionen ledde till ett byte även där.
Portrett
|
Tidligere arbeidsministre
Timo Harakkas utmaning: att öka sysselsättningen i Finland
12. September 2019
Förväntningarna är stora på den nya finländska arbetsministern Timo Harakka. Han har en ovanlig bakgrund för att vara politiker. Ministerposten kom som en överraskning också för honom själv. Tidigare koncentrerade han sig på ekonomi och miljö.
Portrett
|
Tidligere arbeidsministre
Peter Hummelgaards opgave: At sikre nedslidte tidlig pension
12. September 2019
Der er udsigt til store ændringer af det danske arbejdsmarked, hvis beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard kan samle flertal bag sine planer. Fair vilkår for kortuddannede og lavtlønnede er hans hjertesag.
Nyhet
|
Klima
De nordiska facken: Klimatomställningen måste ske på ett rättvist sätt
12. September 2019
”Det finns inga jobb på en död planet” var den slogan som citerades oftast när de nordiska fackförbunden höll sin kongress i Malmö under tre dagar 3 - 5 september. Klimatfrågan har seglat upp som en av de största även för fackföreningsrörelsen.
tema
Finsk säkerhetspark gör riskerna på byggarbetsplatser tydligare
12. September 2019
Alla ska komma hem på kvällen. Det är mottot för byggnadsarbetare. Men att eliminera olycksriskerna kräver mer än teoretiska kunskaper. Som att rutinerna måste komma närmre hjärtat. Ett besök på en säkerhetspark kortar vägen.
Nyhet
Ny teknik leder till polarisering av arbetsmarknaden
12. September 2019
De kvalificerade jobben har blivit fler både i de nordiska länderna och OECD, samtidigt som mer rutinbetonade jobb försvinner. Utmaningen är att ge fler möjlighet till kompetensutveckling och att den sociala tryggheten utvidgas för att omfatta även de som inte har fasta arbeten.
Kommentar
Lönen är inte allt - socialavgifterna viktig del i förhållande till utstationerad arbetskraft
12. September 2019
En lettisk byggnadsarbetare som utstationeras till Sverige har visserligen rätt till lön enligt det svenska Byggavtalet, men han eller hon får oftast inte behålla lika mycket av pengarna som en lokalanställd arbetskamrat med samma lön. Arbetaren från Lettland måste nämligen i normalfallet själv betala en del av de lagstadgade socialavgifterna i hemlandet.
Nyhet
|
METOO
Varför slog #metoo olika i de nordiska länderna?
10. September 2019
Två år efter att metoo-rörelsen exploderade i de sociala medierna och blev ett globalt fenomen bjuder Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir in till en internationell konferens om företeelsen i Reykjavik den 17-19 september.
Leder
Så förändrar man världen
29. Juni 2019
I det här numret av Arbetsliv i Norden skriver vi om ILO, fredsavtalet i Versailles och turism. På ett märkligt sätt hänger de olika ämnena ihop.
Nyhet
Vem tog livet av den nordiska modellen?
27. Juni 2019
Om man läser Helge Hvids och Eivind Falkums bok om arbete och välbefinnande i Norden som en kriminalhistoria, blir det spännande. De två redaktörerna försöker fastslå om den nordiska modellen redan har avlidit, eller om den är döende. Men håller bevisen?
Nyhet
|
ILO
,
METOO
#metoo-konvention glæder nordisk fagbevægelse
27. Juni 2019
Nye internationale standarder fastslår, at alle har ret til et arbejdsliv uden vold og chikane, og det er et kæmpe fremskridt for lønmodtagere globalt og i Norden, vurderer dansk og nordisk fagbevægelse. Danske arbejdsgivere tvivler på effekten.
Nyhet
|
ILO
Guy Ryder: Det multinationella systemet måste förstå hur viktigt arbetslivet är
27. Juni 2019
ILO har firat sitt hundraårsjubileum. I en tweet från Genève sammanfattar Guy Ryder den Internationella arbetskonferensens 108:e möte: ”Vi hade stora ambitioner för det här mötet och det slog rekord på alla sätt. Vi fick en ny konvention, en ny rekommendation och en deklaration som kommer att föra oss framåt när vi möter morgondagens utmaningar.”
tema
|
Turisme
Lukker Færøerne for at få flere turister
27. Juni 2019
Færøerne lukker. Skader i naturen skal genoprettes. Lagmanden på de 18 grønne øer i Nordatlanten var klar i mælet: Ingen turister i en hel weekend. Men Færøerne blev ikke lukket. Det hele var et gennemtænkt PR-stunt for at få flere turister til landet.
tema
|
Turisme
Turismen het miljöfråga på Island
27. Juni 2019
Turister som drunknar i havet. Turister som dör i bussolyckor. Turister som kör av vägen i strid mot lagen och sitter fast i bilen i mitten av ett aktivt geotermiskt område. De förorsakar allvarliga skador i naturen bara för att publicera häftiga bilder på sig och sina bilspår på sociala medier.
tema
|
Turisme
Hållbar turism på Åland - utan Coca-Cola och norsk lax
27. Juni 2019
Åland var först i Finland med att certifiera restauranger enligt hållbarhetsstandarden Green Key. I pionjärgruppen fanns Pub Stallhagen där chefen Johanna Dahlgren dragit ett stort lass både som inspiratör och uppfostrare.
tema
|
Turisme
Åland: många resenärer, betydligt färre övernattare
27. Juni 2019
Knappt 30 000 invånare på Åland och drygt 2 miljoner anlända resenärer varje år. Det måste betyda att Åland praktiskt taget svämmar över av besökare. Eller?
I fokus
Hållbar turism i en globaliserad värld
27. Juni 2019
Det är inte bara i Venedig som kryssningsfartygen får historiska byggnader att se små ut. Överturism definieras som en situation där konflikter uppstår mellan lokalbefolkningen och besökare på ett turistmål, på grund av en uppfattad överbelastning. De nordiska länderna har visserligen större ytor än de flesta andra länder. Men samtidigt gör allemansrätten att turister kan färdas var de vill – ofta med skador på naturen eller på sig själva som en följd.
a