tema
|
Feb 2019
Vabba eller vobba? Det är frågan i vabruari
15. Februar 2019
I Sverige kallas februari ofta för vabruari, eftersom det är den månad som flest föräldrar vabbar, det vill säga tar ut ersättning för vård av sjuka barn. Men det har blivit allt vanligare att föräldrar stannar hemma hos sina sjuka barn och samtidigt jobbar. Det kallas att vobba och väcker blandade känslor.
I fokus
|
Feb 2019
Tema: Sjukfrånvaron i fokus igen
15. Februar 2019
Det är inte bara när vuxna blir sjuka som det får konsekvenser för arbetslivet. I Sverige vabbas det och vobbas det som mest i februari varje år. Sjukfrånvaron har blivit ett hett tema igen. En förklaring till att sjukfrånvaron ökar är att arbetslösheten minskat, säger den finländska forskaren Jenni Blomgren. Myndigheterna letar efter sätt att få fler tillbaka till jobbet. Men hur detta ska ske är ingen enkel sak. Det visar 17 år med avtalet om ett inkluderande arbetsliv i Norge.
Leder
|
Des 2018
Har vi den statistik vi behöver?
17. Desember 2018
”Om vi mäter fel saker, kommer vi att handla fel. Om vi inte mäter en viss företeelse, så blir den översedd, som om problemet inte existerade.”
tema
|
Des 2018
SSB - året då självständigheten sattes på prov
17. Desember 2018
Det är ingen blygsam roll som Norges statistiska centralbyrå, SSB, ger sig själv i sin senaste årsrapport: ”SSB är Norges första försvarslinje i kampen mot falska nyheter genom att leverera objektiv och relevant statistik, forskning och analyser till nytta av förståelsen av Norge”, står det.
tema
|
Des 2018
Danmark er frontløber på statistik baseret på mikrodata
17. Desember 2018
Når det gælder statistik, er Danmark helt fremme både i Norden og internationalt. Et halvt århundredes indsamling af data fra registre med personoplysninger sikrer detaljeret statistik om danskerne og deres arbejdsliv.
tema
|
Des 2018
SCB: ny statistik om hur olika invandrargrupper klarar sig i Norden
17. Desember 2018
Den svenska statistiska centralbyrån, SCB, har tillsammans med sina nordiska motsvarigheter börjat redovisa jämförbara statistik om hur invandrarna klarar sig på arbetsmarknaden, fördelat på ursprungsland.
Nyhet
|
Klima
Turismen pressar upp Islands koldioxidutsläpp till rekordnivå
17. Desember 2018
Medan många länder lyckats minska sina utsläpp av klimatgaser har Islands utsläpp ökat markant under de senaste åren. Det visar data för 2016. Island hade ett utsläpp på 16,9 ton koldioxid per person år det året. Genomsnittet i EU var 7,3 ton koldioxid per person.
tema
|
Des 2018
,
Velferd
OECD: Politikerna litar för mycket på BNP
17. Desember 2018
Har vi den statistik vi behöver för att kunna styra våra samhällen på rätt sätt? Eller har blind tro på viss statistik en del av skulden för att förtroende för myndigheterna rasade efter finanskrisen? Teorin framförs av ekonomerna på OECD.
Portrett
|
Des 2018
,
Statistikk
Marjo Bruun: Den nya ekonomin en statistisk utmaning
17. Desember 2018
Marjo Bruun, generaldirektör för Statistikcentralen i Finland, ser journalisterna som den viktigaste samarbetspartnern när det gäller att vinna kampen om de sanningsenliga orden och siffrorna.
I fokus
|
Des 2018
Tema : Nordisk statistik - botemedel mot falska nyheter
16. Desember 2018
Det som definierar demokratin är att minska skillnaderna i samhället. Om siffrorna bara fångar upp tillväxten, men inte hur den fördelas, kommer de politiska besluten bli fel. De fem nordiska statistiska centralbyråerna arbetar varje dag för att visa och förklara hur Norden fungerar. Men utmaningarna är många för att bevara trovärdigheten och för att vi ska få den statistik som vi behöver.
Nyhet
Dags för ny PIAAC-undersökning - för att mäta vad vuxna förmår
14. Desember 2018
Kunskapsgapet mellan hög- och lågutbildade ökar under ett arbetsliv. Ett sätt att komma till rätta med det växande gapet är mer kunskap om var styrkor och svagheter finns i det livslånga lärandet. Därför sjösätts nu den andra omgången av OECD:s PIAAC som undersöker läs-, räkne- och problemlösningsförmågor hos vuxna.
tema
|
Nov 2018
Nya sätt behövs för att lösa konflikter i rennäringen
20. November 2018
Det behövs ett nytt medlingsorgan som kan hantera konflikter som uppstår i samband med renskötseln. De domstolar och konfliktråd som finns passar inte in i den samiska kulturen. Förslaget kommer från två norska forskare och en domare som studerat konfliktlösning inom renskötseln i tre år.
tema
Tema: Nya nordiska perspektiv på arbetsmiljön
15. November 2018
I Danmark har en utredning kommit med 18 förslag om hur arbetsmiljöarbetet kan förbättras. I Sverige har utredare börjat undersöka vem som ska kontrollera arbetsmiljön i den nya ekonomin, där många är sin egen arbetsgivare. I Finland har insikten ökat om att hot mot de anställda i vården är en av de största arbetsmiljöfrågorna. Tre exempel på hur det arbetas med arbetsmiljön i Norden.
Leder
Var blev det av samförståndsandan?
15. November 2018
Har vi blivit sämre på att lösa konflikter i Norden? Håller den samförståndsanda som gjort att kompromisser uppnåtts som alla kan leva med, på att försvagas? I detta nummer av Arbeidsliv i Norden ser vi på debatten i de fem nordiska länderna.
tema
|
Nov 2018
Inget är heligt i debatten om den svenska modellen
15. November 2018
De nuvarande svenska kollektivavtalen löper ut först 2020. Därför borde det normalt vara en period av lugn på den svenska arbetsmarknaden. Men debatten går högt: Stora förändringar av arbetsmarknaden kan vänta runt hörnet, beroende på vilka som bildar regering.
tema
|
Nov 2018
Politik kan true Danmarks unikke arbejdsmarkedsmodel
15. November 2018
Regering og folketing kan underminere flexicurity-modellen ved at pille for meget ved ydelserne til arbejdsløse danskere, advarer dansk professor.
tema
|
Nov 2018
Finska regeringen på kollisionskurs med facket
15. November 2018
Den finska regeringens och fackens konflikt kring en omtvistad lag om uppluckrat uppsägningsskydd har lett till flera politiska strejker i Finland. Nu ser tvisten ut att vara avblåst tack vare klassiska trepartssamtal - men trepartsmodellens framtid är alltjämt oviss.
tema
|
Nov 2018
Den europeiska arbetsmyndigheten ELA utmanar den norska modellen
15. November 2018
- Om det visar sig att norska kollektivavtal ska kunna överprövas av den Europiska arbetsmyndigheten, ELA, kan det bli aktuellt att använda vetorätten Norge har i EES, säger Marianne Marthinsen stortingsrepresentant från Arbeiderpartiet.
Portrett
|
Fagforbundsleder
,
Nye navn
Drífa Snædal tar över Islands LO i en turbulent tid
15. November 2018
Stora förändringar äger rum inom facket på Island. Den drygt 100 år gamla landsorganisationen ASÍ har nu valt ny ordförande. Den nya ledaren heter Drífa Snædal. Aldrig tidigare under ASÍ:s historia har organisationen letts av en kvinna.
I fokus
|
Nov 2018
Tema: Konfliktlösning i fokus
10. November 2018
Politiker, fackföreningsledare och arbetsgivare har det gemensamt att en stor del av deras jobb handlar om att lösa konflikter. För att uppnå välfärd i ett samhälle måste det vara en balans mellan arbete och kapital, mellan regler och frihet. Trepartssamtal är en central del av den nordiska modellen, hävdar sociologen Mika Helander (bilden ovan), medan Vesa Vihriälä, vd för näringslivets forskningscentral Etla är av den motsatta uppfattningen. AiN ser på debatten i alla de nordiska länderna.
a