Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Arbeidsformidling

Arbeidsformidling

"LinkedIn kan komplettera arbetsförmedlingen"

"LinkedIn kan komplettera arbetsförmedlingen"

- Matchningen på arbetsmarknaden måste bli bättre och för att klara det behöver arbetsförmedlingen kompletteras med andra aktörer. LinkedIn skulle kunna vara en viktig pusselbit på en väl fungerande arbetsmarknad, säger Ylva Johansson, Sveriges arbetsmarknadsminister.

"LinkedIn kan komplettera arbetsförmedlingen" - Les mer…

Mikael Sjöberg skal gjenreise tilliten til Arbetsförmedlingen

Mikael Sjöberg skal gjenreise tilliten til Arbetsförmedlingen

Mikael Sjöberg topper igjen en av de viktigste institusjonene på arbeidslivsområdet i Sverige. 17. mars ble han utnevnt av regjeringen Reinfeldt til generaldirektør for Arbetsförmedlingen. Da kom han fra jobben som GD i Arbetsmiljöverket der han begynte etter å ha ledet Arbetslivsinstitutet. Etter mye kritikk av Arbetsförmedlingen er utfordringen å bygge tillit til institusjonen han leder.

Mikael Sjöberg skal gjenreise tilliten til Arbetsförmedlingen - Les mer…

Mikael Sjöberg ny chef för Arbetsförmedlingen

Sverige har fått en ny chef för Arbetsförmedlingen. Det blir Mikael Sjöberg, som närmast kommer från jobbet som generaldirektör för Arbetsmiljöverket. Den förra generaldirektören fick gå från posten i augusti i fjol.

Mikael Sjöberg ny chef för Arbetsförmedlingen - Les mer…

Europa letar efter nya sätt att skapa jobb

Europa letar efter nya sätt att skapa jobb

Runt om i Danmark sitter det 130 mormödrar och stickar barnkläder till verksamheten Mormor.nu. Kunderna finns i New York, Sydkorea och Australien – samt i Norden. Projektet är ett exempel på det som många efterlyste på den stora europeiska arbetslivskonferensen Employment Forum: Ett tätare samarbete mellan samarbete mellan offentlig, privat och civil sektor, där alla bidrar med sina resurser. Arbeidsliv i Norden har sett på några nyskapande projekt i ett Europa där det finns ett skrikande behov av att tänka nytt.

Europa letar efter nya sätt att skapa jobb - Les mer…

Ledare: Det gäller att tänka nytt

På Employment Forum i Bryssel, en arbetslivskonferens med deltagare från hela Europa, var det ett budskap som hamrades in: Det hjälper inte hur mycket arbetslösa än tränas om det inte skapas jobb. Men hur? Det gäller att tänka nytt.

Ledare: Det gäller att tänka nytt - Les mer…

Fra udsat kvinde til strikkepige

Fra udsat kvinde til strikkepige

Den danske sociale entreprenør Nina Brandi involverer med succes langtidsledige og udsatte kvinder i sin strikkevirksomhed mormor.nu, der sælger hjemme- og maskinstrik til hele verden.

Fra udsat kvinde til strikkepige - Les mer…

Partnerskap ses som en lösning för fler jobb i Europa

Partnerskap ses som en lösning för fler jobb i Europa

Arbetsmarknadsåtgärder och utbildningar av olika slag räcker inte, hur bra de än är. Det centrala är att skapa jobb och det måste ske i samarbete mellan de offentliga, privata och civila sektorerna. Det var en av slutsatserna när experter inom arbetsmarknadsområdet möttes på det årliga Employment Forum i Bryssel.

Partnerskap ses som en lösning för fler jobb i Europa - Les mer…

Arbetsgivare behöver hjälp med att anställa utsatta

Arbetsgivare behöver hjälp med att anställa utsatta

Det är nödvändigtvis inte ovilja att anställa arbetstagare med nedsatta funktioner som styr arbetsgivarnas attityder. En målmedvetet insats under flera år i landskapet Satakunda i västra Finland med att stöda arbetsgivarna visar att de behöver fakta och praktisk rådgivning för att framgångsrikt kunna sysselsätta personer med till exempel mentala problem.

Arbetsgivare behöver hjälp med att anställa utsatta - Les mer…

Begagnade cyklar ett sätt att hitta till arbetsmarknaden

Begagnade cyklar ett sätt att hitta till arbetsmarknaden

Jasmina Smajić Šupuk från Slovenien var arbetslös i två år men hade erfarenhet från att arbeta i frivilliga organisationer som Amnesty International. När det inte fanns några arbetsgivare som ville satsa på henne beslöt hon sig för att skapa sin egen verksamhet – att ge andra jobb.

Begagnade cyklar ett sätt att hitta till arbetsmarknaden - Les mer…

Leder: Har vi råd til å sløse bort kreftene?

Hva er det som kan få flere unge i jobb? Hvor finnes de gode erfaringene? Alle har jo samme mål: Det må være effektiv anvendelse av skattebetalernes penger som skal gjøre at mennesker kommer i arbeid, sier Sveriges Hillevi Engström i månedens tema.

Leder: Har vi råd til å sløse bort kreftene? - Les mer…

Allt fler företag tar ansvar i kampen mot ungdomsarbetslösheten

Allt fler företag tar ansvar i kampen mot ungdomsarbetslösheten

Vad kännetecknar ett vällyckat projekt att bekämpa ungdomsarbetslösheten? Den danska konsultbyrån Damvad har på uppdrag av de nordiska arbetsministrarna gjort en kartläggning av ungdomsprojekt i Norden där det offentliga samarbetar med olika verksamheter.

Allt fler företag tar ansvar i kampen mot ungdomsarbetslösheten - Les mer…

Finsk yrkesutbildning: lärlingarna är vuxna och har jobb

De senaste åren har EU-kommissionen varit väldigt intresserad av att skapa fler möjligheter för ungdomar att som lärlingar ta sig in på arbetsmarknaden. Erfarenheterna att arbetsanpassad yrkesutbildning visar att ungdomsarbetslösheten är lägre i länder där ungdomar kan gå i lära och den vägen skaffa sig ett yrke. ”Mönsterländerna” finns i det tyska kulturområdet - Tyskland, Österrike och Schweiz – tillika med Danmark och Nederländerna där yrkesutbildningen fungerar erkänt bra.

Finsk yrkesutbildning: lärlingarna är vuxna och har jobb - Les mer…

IF Metall startar jobbförmedling

Det svenska fackförbundet IF Metall startar en egen ”kompetensbank” i alla avdelningar i landet. Tanken är den ska fungera som en arbetsförmedling och förbättra matchningen mellan arbetsgivare i Norden och medlemmar som antingen är arbetslösa eller vill söka sig vidare.

IF Metall startar jobbförmedling - Les mer…

Flere socialøkonomiske virksomheder på vej i Danmark

Flere socialøkonomiske virksomheder på vej i Danmark

Både Norden og EU arbejder på at fremme socialøkonomiske virksomheder. I Danmark er regeringen på vej med en ny strategi.

Flere socialøkonomiske virksomheder på vej i Danmark - Les mer…

Arbeidsrettet bistand – et organisert anarki?

Alle sliter med å øke arbeidsdeltakelsen for personer med nedsatt arbeidsevne. Er hjelpeapparatet selv det største hinderet?

Arbeidsrettet bistand – et organisert anarki? - Les mer…

Arbetsförmedlingens chef i Sverige byts ut

Chefen för den svenska Arbetsförmedlingen fick till sist sparken själv. Nu hamnar hon på det som kallas för ”elefantkyrkogården” på regeringskansliet. Dit kommer generaldirektörer som tvingas sluta innan kontraktsperioden går ut.

Arbetsförmedlingens chef i Sverige byts ut - Les mer…

Direkt från Helsingfors: Sommarjobbet sitter hårt åt

Rensa ogräs i gurkodlingar, klippa gräsmattor och sköta blomrabatter, sopa gator nattetid, sälja glass och korv, köra lastbil och sedan äntligen få det första riktiga journalistjobbet: min egen väg in i arbetslivet var lång och krokig och gick via en mängd olika sommarjobb.

Direkt från Helsingfors: Sommarjobbet sitter hårt åt - Les mer…

Bjarne Brøndbo, arbeidsgiveren som ikke sa nei etter første forsøk

Bjarne Brøndbo, arbeidsgiveren som ikke sa nei etter første forsøk

Han sto med sigaretten bak øret og spurte: Bjarne, hvor kan jeg røyke? Det var det første han sa til meg, sier arbeidsgiveren Bjarne Brøndbo. Etter noen få timer var han rede til å gi opp å ta skoleavhopperen i arbeid. Han ringte NAV og sa at han ikke trodde det gikk. Gi han en sjanse til, ba Randi Nyheim Aglen i ungdomsteamet. Det ble starten på en god historie. Hva skjedde?

Bjarne Brøndbo, arbeidsgiveren som ikke sa nei etter første forsøk - Les mer…

Direkte fra København: Akutpakke eller kaputpakke

Balladen fortsætter om regeringens halvering af den periode, arbejdsløse kan modtage dagpenge. Nu står akutpakken for skud.

Direkte fra København: Akutpakke eller kaputpakke - Les mer…

Danmark skal have nye beskæftigelsespolitik

De kommunale jobcentre skal kulegraves og måske laves helt om. Beskæftigelsesindsatsen virker ikke, fastslår regeringen

Danmark skal have nye beskæftigelsespolitik - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment