Migrasjon
Anstormningen uteblev- men debatten fortsätter
Ett drygt år har gått efter utvidgningen av EU. Det blev ingen anstormning av arbetskraft från öst till Norden. Den befarade sociala turismen kan knappt mätas. Men åsikterna om migrationen är lika polariserade.
Unnur Sverrisdóttir: Jurist med mål om et ryddigere arbeidsmarked
Det islandske arbeidsmarkedet koker. Arbeidskraft strømmer inn fra hele Europa og andre verdensdeler. Embetsmenn og partene i arbeidslivet prøver å henge med i en lynrask utvikling. Unnur Sverrisdóttir kom inn som bestyrer av lovavdelingen i det islandske Arbeidsdirektoratet midtvinters. Hun opplevde stemningen og arbeidsoppgavene som en eksplosjon fra første dag.
Hjemme - kanskje ikke så verst
Et fritt arbeidsmarked gir følelsen av at vi ikke bare er med på papiret, som annenklasses borgere, men at vi fysisk er med i Europa, mener de fleste polakker, som til tross for sin nye frihet ikke nødvendigvis vil arbeide utenlands.
Bättre utländsk arbetskraft än ingen alls!
Jag har jobb, bostad, kan hyfsad svenska och är till och med gift med en svensk. Att det finns ett vitt kors på min röda pass är väl bara en pytteliten detalj på vägen till ett uppehållstillstånd i Sverige. Tänkte jag.
Rekordhøy innflytting til Åland
Historien om en liten familie i Sveits som ønsket seg et nytt hjemland, er også en historie om en kampanje for å få flere innbyggere i Åland. I løpet av 2002 har øyriket fått 200 flere innbyggere og mer enn seks hundre henvendelser fra familier som godt kunne tenke seg å flytte til Åland.
Den nordiska arbetsmarknaden och EU:s utvidgning – hot eller möjlighet?
Vad kommer att hända i de nordiska länderna när EU blir större och en stor del av de nya länderna ligger i vårt närområde? Scenarierna är olika, liksom hållningen i de nordiska länderna. Vilka kommer? Hur många kommer och hur ska de tas emot? Rädslan finns för lönedumpning och försämrad arbetsmiljö, liksom förhoppningar om invandring av eftertraktad arbetskraft.
Nu skal de sidste hindringer fjernes
Den tidligere danske statsminister Poul Schlüter er sat i spidsen for arbejdet med at fjerne de mange små hindringerne der bremser nordiske borgere som vil flytte mellem landene for at bo og arbejde.
Ronnie flyttade till Lund: Förstod ej vad dom sa i början
Ronnie Schou Andersen, 25 år, är dansk och arbetar som kvalitetsansvarig på försäljningsfirman d line i Köpenhamn. För ett och ett halvt år sedan flyttade han från Danmark till Sverige, närmare bestämt Lund.
Skatteproblem på Novo Nordisk
När Danmarks största läkemedelskoncern, Novo Nordisk, skulle etablera en ny skandinavisk försäljningsenhet valde man att lägga den i Malmö. Dotterbolaget i Danmark lades ned och 40 danskar började i augusti 2000 att pendla till det nya kontoret i Malmö. För de danska pendlarna uppstod då en rad problem.
Claus Hjort Frederiksen: Alle som kan, må jobbe
Redusert kontanthjelp, praksisplass som inngangsbillett og danskundervisning i tilknytning til arbeidsplassen er tiltak den danske regjering planlegger for å få flere innvandrere i arbeid. - Nå vender vi bøtten om, og sier at det viktigste er at folk kommer i jobb, sier beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen.
Barriärer för pendlare över Öresund
Har Öresundsbron lett till den integration mellan Sverige och Danmark som politikerna önskade? Nej, är det enstämmiga svaret från forskare, näringsliv och politiker på båda sidor av Sundet. De problem som förhindrar integrationen på arbetsmarknaden är kartlagda, men den politiska viljan att lösa dem är ännu inte på plats. Dessutom finns en rad kulturella skillnader mellan danskar och svenskar som försvårar samarbetet.
Vid tölum íslensku – Speak English, please
Stadig flere utlendinger får arbeidstillatelse i Island. Det har ført til store og økende språkproblemer. Islandsk er vanskelig, og for mange utlendinger er det nesten umulig å klare seg i jobben uten å kunne språket. Islands Handelsråd oppfordrer nå sine medlemmer til å benytte engelsk som arbeidsspråk i bedrifter som trenger velutdannet arbeidskraft eller arbeider internasjonalt.
Danmark er ett dejligt land – men dyrt och krångligt
Samtidigt som politikerna i Norden uppmanar oss nordbor att flytta runt mellan de nordiska länderna, motverkar Danmark en sådan migration. Landet har fortfarande kvar en del irritationsmoment som borde ha varit lösta för länge sedan.
En brist på händer, inte på pengar
Bristen på arbetskraft är ett allt viktigare tema i hela Västeuropa och i land efter land diskuteras nu arbetskraftinvandring. Så också i Norge.
“Suuret ikäluokat” - De stora årskullarna
Finland är det land i Europa som står inför den procentuellt största ökningen av antalet äldre i arbetslivet. År 2005 är 30 procent av de finländska arbetstagarna 50 år eller äldre. - Att främja uthållighet i arbetet samt att integrera invandrare på arbetsmarknaden är kärnfrågor under vår ordförandeskapsperiod i Nordiska Ministerrådet, säger kanslichef Markku Wallin på arbetsministeriet i Helsingfors.
Synspunkter og realiteter - sett med polske øyne
Etter at Sverige og Norge viste interesse for import av polske leger og sykepleiere, vakte denne nyheten store forhåpninger blant disse yrkesgruppene i Polen…
Side-alternativer