Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Migrasjon

Migrasjon

Trygghet och arbetsinnehåll lockar läkare till Sverige
Flera av de svenska ambassaderna i södra Europa märker en markant ökning av människor som är i desperat behov av jobb. Samtidigt efterfrågar turistindustrin i Spanien, Grekland och Cypern svenska ungdomar till olika gästaktiviteter.
OECD: Sverige har flest invandrare i Norden - de får lättast jobb i Island
Sverige har den högsta andelen invandrare i befolkningen, men Island har snabbt kommit upp på en nästan lika hög nivå. Andelen invandrare har fördubblats på tio år i Island.
Direkt från Mariehamn: Fruktbart samarbete räddar åländsk näring
Äpplena lyser röda på träden som står i långa rader på den åländska landsbygden och nu är det bråda tider. Från augusti till oktober plockas det äpplen från morgon till kväll i åländska odlingar. Det blir långt över 3.000 ton innan allt är klart.
Ledare: Gränshindren får oacceptabla konsekvenser
Ett långt och omfattande arbete för att först hitta de viktigaste problemen som kan uppstå när en nordisk medborgare arbetar i ett annat land inom Norden, och sedan föreslå lösningar, håller på att slutföras.
Valgerður får inte föräldrapenning på grund av hemadressen
En isländsk kvinna som bor i Island, men som jobbar för ett Oslo-baserat företag upplevde arbetspendlarnas mardröm. Trots att hon har betalat sin avgift till försäkringskassan i Norge sedan 2003 får hon ingen föräldrapenning. Hon vet inte ens vem som ska betala sjukhusräkningen när hon födde sin son. Varken Norge eller Island vill betala.
Alla problem går att lösa - men lika viktigt är att hindra att nya uppstår
Gränshinder är ett ord som inte riktigt talar om vad det handlar om. Att ta sig över gränsen är det minsta problemet för medborgarna i Norden, som haft en gemensam arbetsmarknad och sluppit visa passet ända sedan 1954.
När pendling blir ett hinderlopp
Gränshinder kan vara som fällor man fastnar i direkt. Men de kan också dyka upp långt senare, när man ska gå i pension eller blir arbetslös. Så beskriver Nordens Fackliga Samorganisation problemet i ett brev till Sveriges Riksdag, inför den gränshindersdebatt som hålls mer eller mindre samtidigt i hela Norden.
Fornyet innsats mot nordiske grensehinder
Arbeidsliv i Norden har laget en 10 på topp-liste over grensehinder som gjør det vanskeligere å leve et familieliv, eller bo og arbeide på tvers av grenser i Norden. For et grensehinder er ikke en hendelse på grensestasjonen, men lover og bestemmelser som kan føre til økonomisk tap, utrygghet eller gi følelse av urettferdighet over ikke å bli behandlet likt med arbeidskameraten.
Uthyrd personal bör ha lika villkor
Arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag (vikarbyråer) ska ha rätt till minst lika förmånliga villkor när det gäller lön, arbetstid och semester som de skulle ha haft om de varit anställda direkt av det företag som de hyrs ut till, föreslår en svensk utredare.
Jobbet först för nyanlända till Sverige
Etableringsprocessen startar direkt när uppehållstillstånd beviljats för nyanlända flyktingar til Sverige. Ambitionen är att tiden det tar att etablera sig på arbetsmarknaden ska kortas rejält. För dem som önskar finns etableringslotsar till hjälp för att komma i arbete och in i samhället.
Fællesnordisk front mod fortsat dansk enegang
Den danske regering står fast på retten til at udvise nordiske borgere på sociale ydelser. Nordisk Råd vil derfor anmode de nordiske samarbejdsministre om at tage sagen op.
Lavrov och Støre kallar gränsavtalet litet men viktigt
Norges och Rysslands utrikesminister undertecknade den 2 november avtalet som gör att 9 000 norrmän och 45 000 ryssar som bor vid gränsen kan besöka varandra mycket lättare.
Tema: Mot åpnere grenser i nord
I Norden er vi vant med visumfrihet og felles arbeidsmarked, mens forholdet til Russland mest har vært preget av stengte muligheter. Nå er det nye tider. Den visumfrie sonen kan bli en grensesprengende start. Jelena Romanov har fått arbeidstillatelse i Kirkenes og pendler fra Zapoljarny. - Tidsforskjellen gjør at jeg kan dra hjemmefra klokken åtte om morgenen, bruke to timer på reisen og grensepasseringen og likevel begynne på jobb klokken åtte, norsk tid, sier hun.
Skarp nordisk kritik af dansk enegang
Det nordiske pres vokser for at stoppe Danmarks hjemsendelser af nordiske borgere på sociale ydelser og for at tvinge den danske regering til at forklare sin enegang i det nordiske samarbejde.
Södertälje - hur håller man ihop en segregerad kommun?
Med mer än 40 procents invånare med utländsk bakgrund och under några år större flyktinginvandringen från krigets Irak än både USA och Canada tillsammans, utmanas svenska Södertälje vad gäller både jobb, bostäder och traditionella lösningar. Det har lett till ett omfattande samarbete mellan framförallt kommun och företag, men också med fackföreningar.
Arbetslösheten driver fram krav på ändrad finsk invandringspolitik
De senaste månaderna har debatten gått het i Finland om arbetskraftsinvandringen. I takt med att arbetslösheten stiger har vänsteroppositionen, med facket som pådrivare, alltmer högljutt krävt att regeringen ska frångå sin politik som utgår från att Finland om bra några år kommer att drabbas av en allvarlig brist på arbetskraft. Diskussionen följer välbekanta spår där ”vi” mot ”dem” är det grundläggandet temat.
Företagens behov avgör i Sverige
I december 2008 infördes nya regler för arbetskraftsinvandring i Sverige, som innebar att det blev lättare arbetsgivarna att rekrytera arbetskraft från länder utanför Norden och EU. Under första året med de nya reglerna ökade ansökningar om arbetstillstånd med 30 procent jämfört med året innan.
Fællesnordisk indsats for mere udenlandsk arbejdskraft
Der er potentiale i nordisk samarbejde om at brande Norden som et attraktivt arbejdsmarked for højtuddannede fra tredjelande.
Nordisk balansgång mellan behov av arbetskraft och risk för dumpning
Alla de nordiska länderna som vill locka till sig högkompetent arbetskraft måste göra samma avvägning. Hur ska arbetsgivarna lättare få tillgång till den arbetskraft de behöver och hur ska länderna samtidigt skydda sina arbetsmarknader mot social dumpning?
Indierna upptäcker att Danmark är mer än sina mejerier
Danmark öppnade ett Workindenmark-kontor i New Dehli i oktober 2008. Sedan dess har ett antal indier sakta börjat få upp ögonen för detta nordiska land. Danska myndigheter väntar emellertid med att satsa på en större kampanj för att öka kunskapen om vilka karriärmöjligheter det finns för indier i Danmark. Det främsta skälet är finanskrisen.

Side-alternativer

This is themeComment