Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Migrasjon

Migrasjon

Trygghet och arbetsinnehåll lockar läkare till Sverige

Flera av de svenska ambassaderna i södra Europa märker en markant ökning av människor som är i desperat behov av jobb. Samtidigt efterfrågar turistindustrin i Spanien, Grekland och Cypern svenska ungdomar till olika gästaktiviteter.

Trygghet och arbetsinnehåll lockar läkare till Sverige - Les mer…

OECD: Sverige har flest invandrare i Norden - de får lättast jobb i Island

Sverige har den högsta andelen invandrare i befolkningen, men Island har snabbt kommit upp på en nästan lika hög nivå. Andelen invandrare har fördubblats på tio år i Island.

OECD: Sverige har flest invandrare i Norden - de får lättast jobb i Island - Les mer…

Direkt från Mariehamn: Fruktbart samarbete räddar åländsk näring

Äpplena lyser röda på träden som står i långa rader på den åländska landsbygden och nu är det bråda tider. Från augusti till oktober plockas det äpplen från morgon till kväll i åländska odlingar. Det blir långt över 3.000 ton innan allt är klart.

Direkt från Mariehamn: Fruktbart samarbete räddar åländsk näring - Les mer…

Ledare: Gränshindren får oacceptabla konsekvenser

Ett långt och omfattande arbete för att först hitta de viktigaste problemen som kan uppstå när en nordisk medborgare arbetar i ett annat land inom Norden, och sedan föreslå lösningar, håller på att slutföras.

Ledare: Gränshindren får oacceptabla konsekvenser - Les mer…

Valgerður får inte föräldrapenning på grund av hemadressen

Valgerður får inte föräldrapenning på grund av hemadressen

En isländsk kvinna som bor i Island, men som jobbar för ett Oslo-baserat företag upplevde arbetspendlarnas mardröm. Trots att hon har betalat sin avgift till försäkringskassan i Norge sedan 2003 får hon ingen föräldrapenning. Hon vet inte ens vem som ska betala sjukhusräkningen när hon födde sin son. Varken Norge eller Island vill betala.

Valgerður får inte föräldrapenning på grund av hemadressen - Les mer…

Alla problem går att lösa - men lika viktigt är att hindra att nya uppstår

Alla problem går att lösa - men lika viktigt är att hindra att nya uppstår

Gränshinder är ett ord som inte riktigt talar om vad det handlar om. Att ta sig över gränsen är det minsta problemet för medborgarna i Norden, som haft en gemensam arbetsmarknad och sluppit visa passet ända sedan 1954.

Alla problem går att lösa - men lika viktigt är att hindra att nya uppstår - Les mer…

När pendling blir ett hinderlopp

När pendling blir ett hinderlopp

Gränshinder kan vara som fällor man fastnar i direkt. Men de kan också dyka upp långt senare, när man ska gå i pension eller blir arbetslös. Så beskriver Nordens Fackliga Samorganisation problemet i ett brev till Sveriges Riksdag, inför den gränshindersdebatt som hålls mer eller mindre samtidigt i hela Norden.

När pendling blir ett hinderlopp - Les mer…

Fornyet innsats mot nordiske grensehinder

Fornyet innsats mot nordiske grensehinder

Arbeidsliv i Norden har laget en 10 på topp-liste over grensehinder som gjør det vanskeligere å leve et familieliv, eller bo og arbeide på tvers av grenser i Norden. For et grensehinder er ikke en hendelse på grensestasjonen, men lover og bestemmelser som kan føre til økonomisk tap, utrygghet eller gi følelse av urettferdighet over ikke å bli behandlet likt med arbeidskameraten.

Fornyet innsats mot nordiske grensehinder - Les mer…

Uthyrd personal bör ha lika villkor

Arbetstagare som hyrs ut av bemanningsföretag (vikarbyråer) ska ha rätt till minst lika förmånliga villkor när det gäller lön, arbetstid och semester som de skulle ha haft om de varit anställda direkt av det företag som de hyrs ut till, föreslår en svensk utredare.

Uthyrd personal bör ha lika villkor - Les mer…

Jobbet först för nyanlända till Sverige

Etableringsprocessen startar direkt när uppehållstillstånd beviljats för nyanlända flyktingar til Sverige. Ambitionen är att tiden det tar att etablera sig på arbetsmarknaden ska kortas rejält. För dem som önskar finns etableringslotsar till hjälp för att komma i arbete och in i samhället.

Jobbet först för nyanlända till Sverige - Les mer…

Fællesnordisk front mod fortsat dansk enegang

Den danske regering står fast på retten til at udvise nordiske borgere på sociale ydelser. Nordisk Råd vil derfor anmode de nordiske samarbejdsministre om at tage sagen op.

Fællesnordisk front mod fortsat dansk enegang - Les mer…

Lavrov och Støre kallar gränsavtalet litet men viktigt

Lavrov och Støre kallar gränsavtalet litet men viktigt

Norges och Rysslands utrikesminister undertecknade den 2 november avtalet som gör att 9 000 norrmän och 45 000 ryssar som bor vid gränsen kan besöka varandra mycket lättare.

Lavrov och Støre kallar gränsavtalet litet men viktigt - Les mer…

Tema: Mot åpnere grenser i nord

Tema: Mot åpnere grenser i nord

I Norden er vi vant med visumfrihet og felles arbeidsmarked, mens forholdet til Russland mest har vært preget av stengte muligheter. Nå er det nye tider. Den visumfrie sonen kan bli en grensesprengende start. Jelena Romanov har fått arbeidstillatelse i Kirkenes og pendler fra Zapoljarny. - Tidsforskjellen gjør at jeg kan dra hjemmefra klokken åtte om morgenen, bruke to timer på reisen og grensepasseringen og likevel begynne på jobb klokken åtte, norsk tid, sier hun.

Tema: Mot åpnere grenser i nord - Les mer…

Skarp nordisk kritik af dansk enegang

Det nordiske pres vokser for at stoppe Danmarks hjemsendelser af nordiske borgere på sociale ydelser og for at tvinge den danske regering til at forklare sin enegang i det nordiske samarbejde.

Skarp nordisk kritik af dansk enegang - Les mer…

Södertälje - hur håller man ihop en segregerad kommun?

Södertälje - hur håller man ihop en segregerad kommun?

Med mer än 40 procents invånare med utländsk bakgrund och under några år större flyktinginvandringen från krigets Irak än både USA och Canada tillsammans, utmanas svenska Södertälje vad gäller både jobb, bostäder och traditionella lösningar. Det har lett till ett omfattande samarbete mellan framförallt kommun och företag, men också med fackföreningar.

Södertälje - hur håller man ihop en segregerad kommun? - Les mer…

Arbetslösheten driver fram krav på ändrad finsk invandringspolitik

De senaste månaderna har debatten gått het i Finland om arbetskraftsinvandringen. I takt med att arbetslösheten stiger har vänsteroppositionen, med facket som pådrivare, alltmer högljutt krävt att regeringen ska frångå sin politik som utgår från att Finland om bra några år kommer att drabbas av en allvarlig brist på arbetskraft. Diskussionen följer välbekanta spår där ”vi” mot ”dem” är det grundläggandet temat.

Arbetslösheten driver fram krav på ändrad finsk invandringspolitik - Les mer…

Företagens behov avgör i Sverige

I december 2008 infördes nya regler för arbetskraftsinvandring i Sverige, som innebar att det blev lättare arbetsgivarna att rekrytera arbetskraft från länder utanför Norden och EU. Under första året med de nya reglerna ökade ansökningar om arbetstillstånd med 30 procent jämfört med året innan.

Företagens behov avgör i Sverige - Les mer…

Fællesnordisk indsats for mere udenlandsk arbejdskraft

Der er potentiale i nordisk samarbejde om at brande Norden som et attraktivt arbejdsmarked for højtuddannede fra tredjelande.

Fællesnordisk indsats for mere udenlandsk arbejdskraft - Les mer…

Nordisk balansgång mellan behov av arbetskraft och risk för dumpning

Alla de nordiska länderna som vill locka till sig högkompetent arbetskraft måste göra samma avvägning. Hur ska arbetsgivarna lättare få tillgång till den arbetskraft de behöver och hur ska länderna samtidigt skydda sina arbetsmarknader mot social dumpning?

Nordisk balansgång mellan behov av arbetskraft och risk för dumpning - Les mer…

Jakten på høykompetent arbeidskraft

Jakten på høykompetent arbeidskraft

Hvordan være konkurransedyktig når alle vil lokke til seg den beste kompetansen? Arbeidsliv i Norden har gjort en rundreise for å høre både myndighetenes og migrantenes sak. Vi har inspisert workindenmark i Danmark og i India. Vi har snakket med den svenske arbeidsråden i Kina og dessuten møtt indiske IT-ingeniører i Helsingfors, som selger sine tjenester til Nokia. Et felles inntrykk er at godt arbeidsmiljø og gode sosiale systemer er lokkemiddel nummer en.

Jakten på høykompetent arbeidskraft - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment