Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Migrasjon

Migrasjon

Et grenseløst Norden på vent

Et grenseløst Norden på vent

Grensekontrollene som er innført i Norden, må opprettholdes til EU har fått Schengen- og Dublinavtalen til å fungere, selv om grensependlere, næringsliv og Øresundssamarbeidet rammes.

Et grenseløst Norden på vent - Les mer…

Hvor går vi, Norden?

På Nordisk råds Temamøte i Oslo 19. april kommer nye grensehindringer til debatt. Det vil i praksis si grensekontrollen for reisende fra Danmark til Sverige, og som kan bli innført for reisende i motsatt retning. Arbeidsliv i Norden følger debatten, og ser på den grunnleggende utfordringen: hva som gjøres for at flyktninger og innvandrere skal bli integrert i arbeidslivet.

Hvor går vi, Norden? - Les mer…

Hotet mot Nordens fria rörlighet

Hotet mot Nordens fria rörlighet

- Målet måste vara att normalisera situationen och att ta bort gränskontrollerna när situationen med flyktingarna är under kontroll, säger ledaren för välfärdsutskottet i Nordiska rådet, Bente Stein Mathiesen. Men innan det sker vill danska politiker införa nya hinder - denna gång för resande mellan Sverige och Danmark.

Hotet mot Nordens fria rörlighet - Les mer…

Kan Norden samordna sin flyktingpolitik?

Den stora flyktingströmmen till Norden får också konsekvenser för det nordiska samarbetet. På Nordiska rådets session i Oslo blir det tema för debatten. Nya gränshinder har rests och det kan bli stora konsekvenser om flyktingsituationen hanteras väldigt olika i de nordiska länderna.

Kan Norden samordna sin flyktingpolitik? - Les mer…

Danske virksomheder skal uddanne flygtninge til job

Færre end hver tredje flygtning i Danmark har arbejde efter tre år. Det vil regeringen og arbejdsmarkedets parter nu ændre med en ny toårig integrationsuddannelse ude på virksomhederne.

Danske virksomheder skal uddanne flygtninge til job - Les mer…

Flyktingarna kan bli en tillväxtmotor i Sverige

Flyktingarna kan bli en tillväxtmotor i Sverige

Frivilligorganisationer av alla slag har spelat en viktig roll när Sverige i höstas tog emot ett rekordstort antal flyktingar. Utmaningarna är många, men om integrationen lyckas ser många kommuner flyktingarna som lösningen på framtidens behov av arbetskraft.

Flyktingarna kan bli en tillväxtmotor i Sverige - Les mer…

Carola Lemne: Fremtidsoptimist på vegne av Sveriges næringsliv

Carola Lemne: Fremtidsoptimist på vegne av Sveriges næringsliv

Carola Lemne er fremst blant likemenn i Svenskt Näringsliv og talskvinne for 60 000 små og store foretak. Lavere kostnader for arbeidsgiverne er hennes oppskrift for å få flere nyankomne i arbeid. Startjobb med lavere lønn og lavere skatt gir mer i posen til både arbeidsgivere og arbeidstakere.

Carola Lemne: Fremtidsoptimist på vegne av Sveriges næringsliv - Les mer…

Hur mår du Norden?

Hur mår du Norden?

Kick off i Turku/Åbo for Finlands formannskap med stor satsing på tverrsektorielt samarbeid i Norden. Hvordan kan arbeid, velferd og kultur kombineres?

Hur mår du Norden? - Les mer…

När mångfalden bryts upp i ännu fler nyanser

När mångfalden bryts upp i ännu fler nyanser

- Invandringen som sker till Norden leder inte bara till mer mångfald. Det som sker nu är att mångfalden diversifieras. Vi får en superdiversitet, säger Tuomas Martikainen, direktör på det finska Migrationsinstitutet.

När mångfalden bryts upp i ännu fler nyanser - Les mer…

Finlands Anne Berner: Vi må ikke miste retten til å bevege oss fritt i Norden

Finlands Anne Berner: Vi må ikke miste retten til å bevege oss fritt i Norden

Åtte måneder har gått siden forretningskvinnen Anne Berner ble utnevnt til minister i den nye sentrum-høyre regjeringen Sipilä. En periode har hun gitt seg selv i politikk. Da har hun maksimum tre år og fire måneder på seg til å få gjennomført sin politikk. Det jobber hun målrettet mot.

Finlands Anne Berner: Vi må ikke miste retten til å bevege oss fritt i Norden - Les mer…

Hur mår du Norden?

Hur mår du Norden?

Kick off i Turku/Åbo for Finlands formannskap og stor satsing på tverrsektorielt samarbeid i Norden. Hvordan kan arbeid, velferd og kultur kombineres?

Hur mår du Norden? - Les mer…

Många gränshinder avslutade eller lösta 2015

Många gränshinder avslutade eller lösta 2015

Tolv av de gränshinder i Norden som Gränshinderrådet har prioriterat löstes eller avslutades under 2015. Ändå tillåter sig rådets ordförande, Ole Stavad, en suck från hjärtat när han sammanfattar året: - Jag undrar varför det går så långsamt och är så besvärligt att ändra regler som inte fungerar som de ska, skriver han i årsrapporten.

Många gränshinder avslutade eller lösta 2015 - Les mer…

Anniken Hauglie blir Norges nya arbets- och socialminister

Anniken Hauglie blir Norges nya arbets- och socialminister

Statsminister Erna Solberg bytte partifärg på ett av de viktigaste departementen när Norge fick en ny arbets- och socialminister. Det blir Anniken Hauglie från Høyre.

Anniken Hauglie blir Norges nya arbets- och socialminister - Les mer…

Flyktingar fokus för sociala innovationer

Finland går in för privata satsningar på integration av flyktingar genom ett obligationsprogram för sociala innovationer. Avsikten är att tillåta privata investerare att göra vinst på placeringar som löser problem i den offentliga sektorn.

Flyktingar fokus för sociala innovationer - Les mer…

Flyktingarna - belastning eller tillväxt?

Flyktingarna - belastning eller tillväxt?

På kort tid har möjligheterna för flyktingar att söka asyl i Norden begränsats kraftigt. Men innan åtstramningarna kom hann mer än 170 000 flyktingar ansöka om asyl i ett nordiskt land under de första tio månaderna i år. Även om många kommer att få avslag innebär det ett kraftigt tillskott av arbetskraft. Hur de nyanlända ska integreras blir den stora frågan framöver.

Flyktingarna - belastning eller tillväxt? - Les mer…

Innstramming!

Grensen er nådd. Kontrollen skjerpes og det strammes til. Selv Sverige har kastet inn håndkleet. Svenske asylregler skal tilpasses EUs minimumsnivå. Hva nå? Vil nordiske velferdssamfunn bestå prøven?

Innstramming! - Les mer…

Forskare om flyktingar: ”Sänka lägstalönen är att skapa en ny underklass”

Forskare om flyktingar: ”Sänka lägstalönen är att skapa en ny underklass”

Om en sak råder i huvudsak enighet i flyktingfrågan – de många nyanlända måste integreras i sina nya samhällen. För det krävs bostäder, språkkunskaper, arbete och hur det på bästa sätt kan gå till är ett erfarenhetsutbyte lämpligt för det nordiska samarbetet.

Forskare om flyktingar: ”Sänka lägstalönen är att skapa en ny underklass” - Les mer…

Vad sker efter att flyktingströmmen begränsats?

Vad sker efter att flyktingströmmen begränsats?

- Det är som i ett flygplan när syrgasmaskerna har fallit ned. Beskedet du får är att om du sitter vid sidan av någon så måste du först ta på dig din egen mask. Om vi ska hjälpa världen, måste vi ta vara på vårt eget land först, säger Jøran Kallmyr, statssekreterare i det norska justitiedepartementet.

Vad sker efter att flyktingströmmen begränsats? - Les mer…

Finska entreprenörer med tydligt budskap om flyktingar

Finska entreprenörer med tydligt budskap om flyktingar

Finland har tagits på sängen av en flyktingström som landets befolkning inte upplevt sedan andra världskriget och utrymningen av Karelen. Många privatpersoner har velat vara med och ta hand om de nyanlända genom att erbjuda mat, kläder och husrum. Nu har även entreprenörerna dykt upp vid flyktingförläggningarna.

Finska entreprenörer med tydligt budskap om flyktingar - Les mer…

Utsatte unge på arbeidsministrenes agenda

- Ingen unge bør overlates til seg selv i lengre perioder, sa danske Noemi Katznelson da hun presenterte sin nyeste forskning for nordiske arbeidsministre i København nylig. Utsatte unge og arbeidsliv var tema til diskusjon mellom ministrene og arbeidslivets parter der forebyggende innsats mot arbeidsløshet sto i fokus.

Utsatte unge på arbeidsministrenes agenda - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment