Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Utdanning

Utdanning

Tema: Nya sätt att rekrytera kompetent arbetskraft

2023 ska vara Europaåret för kompetens, har EU-kommissionen bestämt. Kompetens handlar om att man inte bara har kunskaper, men också förmågan att använda dem till att utföra uppgifter och lösa problem.

Tema: Nya sätt att rekrytera kompetent arbetskraft - Les mer…

Grit:lab - utbildningen på Åland där man lär sig mer än lärarna kan

Grit:lab - utbildningen på Åland där man lär sig mer än lärarna kan

70 personer i olika åldrar, från olika länder och med olika studie- och yrkesbakgrund har börjat en gemensam resa på Åland. De har antagits till den pinfärska utbildningen grit:lab där de ska skolas till kreativa programmerare – en yrkesgrupp som är efterfrågad i snart sagt hela världen.

Grit:lab - utbildningen på Åland där man lär sig mer än lärarna kan - Les mer…

Studera med nästan hela lönen – ny möjlighet i Sverige

Upp till 80 procent av lönen. Så mycket kan vuxna med tillsvidareanställning få i bidrag om de vill studera för att öka på sin grundutbildning eller byta bana. Ansökningarna började strömma in direkt när det blev möjligt att söka det nya stödet.

Studera med nästan hela lönen – ny möjlighet i Sverige - Les mer…

Ju högre utbildning desto tystare om jämställdheten?

Ju högre utbildning desto tystare om jämställdheten?

I fem år har spetskompetenscentret Nordwit sett på kvinnor som valt en teknologidriven karriär. Det visar sig att det finns en tystnadskultur när jämställdhetsfrågor tas upp. Det verkar som kvinnor som jobbar inom forskningen försöker undvika könsdebatten.

Ju högre utbildning desto tystare om jämställdheten? - Les mer…

NIVA lade om hela sin verksamhet på en månad och fick pengar över

NIVA lade om hela sin verksamhet på en månad och fick pengar över

Den nordiska institutionen NIVA, med säte i Helsingfors, har som uppgift att organisera kvalificerade kurser om arbetsmiljö för deltagare både i och utanför Norden. När coronapandemin bröt ut lyckades NIVA att på en månad avboka alla kommande kurser och ersätta dem med digitala kurser istället.

NIVA lade om hela sin verksamhet på en månad och fick pengar över - Les mer…

Tema: Språkteknik och nordiskt samarbete

Tema: Språkteknik och nordiskt samarbete

Ny språkteknik kan bidra till tätare kulturkontakter i Norden men den kan också vara ett hot mot mindre språk, som grönländska och samiska. De nya språkredskapen som ligger i mobilen gör att den gissar vilket ord du vill texta och du kan ställa frågor till digitala assistenter som Siri. Men hon talar inte alla språk. Om man inte kan använda sitt eget språk i den digitala världen påverkar det språkets ställning i den verkliga världen.

Tema: Språkteknik och nordiskt samarbete - Les mer…

Vil ha felles nordiske sanksjoner mot land som angriper digitalt

Kompetansen på cyber-sikkerhet i Norden øker, men hva skjer når angripende land avsløres? På Nordisk råds temasesjon diskuteres den 30. juni et forslag om at de nordiske landene skal vil nå vurdere felles sanksjoner ved cyberangrep. Det er et forslag som får støtte fra forskere i Norge.

Vil ha felles nordiske sanksjoner mot land som angriper digitalt - Les mer…

Tema: Språkets roll för jobbet

Tema: Språkets roll för jobbet

Att kunna kommunicera är avgörande för att kunna jobba. Det är en färdighet som lättast uppnås i en ung ålder. Maria Karjalainen fick som Nordjobbare för första gången träna svenska i vardagen på sitt åländska sommarjobb. Det gav säkerhet på språket, som hon hade läst i skolan, men kände sig osäker på. I Norge har det nya språklagen inneburit ett genombrott för teckenspråk.

Tema: Språkets roll för jobbet - Les mer…

Unga vill veta mer om arbetsmiljö

Unga vill veta mer om arbetsmiljö

Ett nordiskt projekt vill stärka arbetsmiljökunskaperna för unga redan i grundskolan. Just nu pågår ett arbete med att utveckla korta informationsblock om arbetsmiljö för högstadiet på Myndigheten för arbetsmiljökunskap i Gävle. Förhoppningen är att det på sikt ska spridas i hela Norden.

Unga vill veta mer om arbetsmiljö - Les mer…

Blir engelska det nordiska samarbetsspråket?

Blir engelska det nordiska samarbetsspråket?

Vilket språk ska Norden ha i sitt framtida samarbete? Den gemensamma skandinaviskan som talas av tre fjärdedelar av befolkningen i de fem nordiska länderna? Eller måste man ta konsekvenserna av en allt sämre språkförståelse och övergå till engelskan? Bygger den nordiska identiteten alls på ett gemensamt språk?

Blir engelska det nordiska samarbetsspråket? - Les mer…

Fler kvinnor i STEM-yrken en fördel för hela samhället

Fler kvinnor i STEM-yrken en fördel för hela samhället

Är det utbildningarna och jobben det är fel på, när kvinnor och flickor väljer bort yrken inom det som kallas för STEM, det vill säga sådana som handlar om naturvetenskap, teknik och matematik? Eller är det flickorna och kvinnorna som behöver förändra sig?

Fler kvinnor i STEM-yrken en fördel för hela samhället - Les mer…

Kritisk med avlyste utenlands-drømmer for studenter

Kritisk med avlyste utenlands-drømmer for studenter

I mange yrker er det viktig med internasjonal erfaring, men koronapandemien legger drømmen om en fargerik CV i grus for mange.

Kritisk med avlyste utenlands-drømmer for studenter - Les mer…

Hvilke studiebyer i Norden er best likt av studentene?

Hvilke studiebyer i Norden er best likt av studentene?

Hva er studentene mest og minst fornøyde med i 10 studiebyer i Norden? SSB i Norge har brukt data fra den europeiske undersøkelsen Eurostudent VI og sammenlignet studentenes situasjon i ulike land.

Hvilke studiebyer i Norden er best likt av studentene? - Les mer…

Christer Holmlund: Lärarnas arbetsbelastning blir tema i NLS

Christer Holmlund: Lärarnas arbetsbelastning blir tema i NLS

Lärarnas arbetsbelastning måste få ett större fokus efter coronastängningen i de nordiska skolorna i år. Lärarna tog ett stort digitalt språng i övergången till distansundervisning. Det har tärt på lärarnas krafter. Det säger Christer Holmlund, ny generalsekreterare för NLS, de nordiska lärarorganisationernas samrådsorganisation.

Christer Holmlund: Lärarnas arbetsbelastning blir tema i NLS - Les mer…

Nordiske studenter i Europa offer for fysiske landegrenser

Nordiske studenter i Europa offer for fysiske landegrenser

En hel generasjon nordiske studenter har vokst opp med et grenseløst Europa. Tusenvis studerer i andre europeiske land enn sitt eget. I mars dro de fleste hjem da gamle grensemurer begynte å bli gjenreist på grunn av koronaviruset.

Nordiske studenter i Europa offer for fysiske landegrenser - Les mer…

Svenska undersköterskor vill höja status genom legitimation

Svenska undersköterskor vill höja status genom legitimation

Ett av de allra vanligaste yrkena i Sverige är undersköterskans. Av de totalt 200 000 arbetar 90 procent inom äldreomsorgen. Men till skillnad från deras nordiska kolleger är inte yrket reglerat. Det har länge varit ett fackligt krav. Just nu arbetas det fram ett lagförslag som kan komma att ge dem en skyddad yrkestitel.

Svenska undersköterskor vill höja status genom legitimation - Les mer…

Förnyat avtal om utbildning på Nordkalotten

Förnyat avtal om utbildning på Nordkalotten

Sverige, Finland och Norge har gett Stiftelsen Utbildning Nordkalotten finansiering för ytterligare fyra års yrkesutbildning av ungdomar. Sammanlagt kommer 285 ungdomar utbildas varje år.

Förnyat avtal om utbildning på Nordkalotten - Les mer…

Nordiskt projekt: varför blir så få flickor ingenjörer?

Nordiskt projekt: varför blir så få flickor ingenjörer?

Många av framtidens jobb kommer att handla om digitalisering, att utveckla artificiell intelligens och robotar, samt bioteknik. Men allt för få flickor väljer att studera de ämnen som är viktigast på dessa områden. De nordiska arbetsministrarna vill veta varför.

Nordiskt projekt: varför blir så få flickor ingenjörer? - Les mer…

Dags för ny PIAAC-undersökning - för att mäta vad vuxna förmår

Kunskapsgapet mellan hög- och lågutbildade ökar under ett arbetsliv. Ett sätt att komma till rätta med det växande gapet är mer kunskap om var styrkor och svagheter finns i det livslånga lärandet. Därför sjösätts nu den andra omgången av OECD:s PIAAC som undersöker läs-, räkne- och problemlösningsförmågor hos vuxna.

Dags för ny PIAAC-undersökning - för att mäta vad vuxna förmår - Les mer…

Kompetanse og rettferdig fordeling en forutsetning for digitalisering

Kompetanse og rettferdig fordeling en forutsetning for digitalisering

Norden er førende, og folk er positive til å ta i bruk ny teknologi i arbeidslivet. Utfordringen er å sikre arbeidstakernes mulighet til å få sin kompetanse tilpasset det nye arbeidslivet, hvordan det skal organiseres og hvem som skal betale. Vi trenger bedre systemer for å håndtere utfordringene, var budskapet fra Ylva Johansson under konferansen om Fremtidens arbeidsliv i Stockholm nylig.

Kompetanse og rettferdig fordeling en forutsetning for digitalisering - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment