Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter

Nyheter

Svensk budget mot arbetslösheten – situationen värre än i Finland
”Jobba Sverige ur krisen” är titeln på den svenska statsbudgeten för 2010. I den räknar regeringen med att arbetslösheten inte kommer att minska förrän 2012. Värst blir det 2011, med 11,6 procent av svenskarna utan jobb.
Finlands arbetsminister: ”Läget är allvarligt”
Den finska regeringen hoppas kunna dämpa ökningen av arbetslösheten med ökade budgetanslag för nästa år, men nya arbetsministern Anni Sinnemäki (grön) säger att läget är allvarligt.
De rödgröna vann valet i Norge trots grus i reformerna
Den rödgröna regeringen i Norge fick förnyat förtroende och får fortsätta fyra år till. Men det var en fråga som inte diskuterades under valkampanjen - NAV-reformen. Om inte den hade röstats igenom i Stortinget av samtliga partier kunde missnöjet med den ha påverkat valutgången.
Alterneringsledigheten görs permanent i Finland
Det populära finländska systemet för alterneringsledighet får en fortsättning. Erfarenheterna har visat sig vara så goda att regeringen i början av september beslöt att stifta en permanent lag.
En kunskapsbank om ungas väg från utanförskap
Mellan åren 2007 och 2013 finansierar Europeiska Socialfonden, ESF, 1000 projekt som rör ungas arbetsliv och utanförskap bara i Sverige. Nu ska kunskap och erfarenhet från de många projekten tas tillvara och leva vidare genom temagruppen ”Unga i arbetslivet” initierat av Ungdomsstyrelsen och Arbetsförmedlingen.
Nordisk aktivitet under Islands formannskap
Hvordan er reglene for foreldrepermisjon i de nordiske landene? Hvordan påvirker uttak av omsorgspermisjon lønnsutvikling og arbeidsdeltakelse for kvinner og menn? Dette er blant de spørsmål som vil bli diskutert denne høsten under Islands formannskap i Nordisk Ministerråd.
LO pressar isländska regeringen: För lite görs för de arbetslösa
LO i Island kritiserar regeringen för att det går trögt att bryta stilleståndet på arbetsmarknaden. Arbetslösheten är nu åtta gånger större än den var för ett år sedan och det är bråttom att hjälpa folk till ett jobb så att de inte blir varaktigt utstötta, anser LO.
Nye arbeidsministere i tre nordiske land
Norden har siden april fått tre nye ministere med ansvar for arbeidsliv: Island har fått ny regjering, mens det i Danmark og Finland har vært ministerskifte.
Där de döva redigerar TV-programmen
När krisen slår till är det de som står längst bort från arbetsmarknaden som får det svårast. Vem vill satsa på en döv eller dövblind när företagets liv står på spel? ASVO i Bergen gör det.
Ensamt och ohälsosamt på toppen och botten
De som befinner sig högst upp och längst ner i arbetets hierarkier saknar det sociala stöd som är avgörande för hur man mår på arbetet, och de mår därför sämst i arbetslivet. Det visar en ny studie om hur arbetets sociala relationer påverkar hälsan.
Ungas handlingsutrymme styrs av klass
Den sociala bakgrunden spelar stor roll för unga vuxnas tilltro att förverkliga sina drömmar om arbete. När gamla strukturer förändras och individualiseringen går snabbt, bär man själv ansvar för framgång och misslyckanden. Kollektivet spelar allt mindre roll, oavsett var man arbetar.
Mogna män kan stärka vården
När kommuner och landsting vill locka män till hälso- och sjukvård bör man försöka rekrytera lite äldre, mogna män. Det är en av slutsatserna i den nyutgivna boken ”Menn i pleie og omsorg – brødre i hvitt”, av Helge Svare vid Arbeidsforskningsinstituttet i Oslo.
Problemfylt hjemkomst
Den polske regjeringens kampanje ”hjemkomst”, som skulle lokke utvandrete polakker tilbake til hjemlandet, er blitt offer for finanskrisen og skuffete polakker.
Efter Lavaldomen: Danmark och Sverige måste ändra sina lagar
Den nordiska arbetsmarknadsmodellen är satt under press efter några uppmärksammade utslag från EU:s domstol. Kärnfrågan gäller hur fri rörlighet för företag och arbetskraft ska kunna kombineras med facklig kamp mot social dumpning.
Tjänstedirektivet: Känslig fråga - men Norge säger ja
Norska LO kräver att regeringen använder sin reservationsrätt och inte inför EU:s tjänstedirektiv i norsk lag. Två av partierna i regeringskoalitionen stödjer LO, men i Stortinget är det majoritet för direktivet. Arbeiderpartiet tvingar därför igenom beslutet i regeringen mot Senterpartiets och SV:s röster.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment