Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Artiklar av Björn Lindahl

Artiklar av Björn Lindahl

Exemplets makt viktigast i Norden

Det viktigaste bidraget från Norden till den internationella arbetsorganisationen ILO är genom exemplets makt. Det sa generaldirektören Guy Ryder under den fjärde och sista konferensen om Framtidens arbetsliv som hölls i Reykjavik.

Exemplets makt viktigast i Norden - Les mer…

Isländska pappor är de som står starkast i hela världen

Isländska pappor är de som står starkast i hela världen

Pappornas deltagande i barnomvårdnaden har förändrats radikalt efter att Island införde den nya föräldraledigheten på nio månader, varav papporna får tre månader. Resultatet har varit bra. Mammorna återvänder tidigare till arbetsmarknaden och uppnår snabbare samma arbetstider som innan förlossningen. Pappaledigheten har spelat huvudrollen i den utvecklingen.

Isländska pappor är de som står starkast i hela världen - Les mer…

ILO och de nordiska arbetsministrarna i främsta ledet i kampen för det nya arbetslivet

ILO och de nordiska arbetsministrarna i främsta ledet i kampen för det nya arbetslivet

När ILO:s generalsekreterare Guy Ryder och representanter för de nordiska ländernas arbetsmarknadsdepartement samlades på Island för att diskutera utmaningarna i framtidens arbetsliv var stämningen positiv. Den nordiska modellen har visat sig klara anpassningar till snabba och stora förändringar förr och teknikutveckling är inget ödesbestämt utan kan styras av människan.

ILO och de nordiska arbetsministrarna i främsta ledet i kampen för det nya arbetslivet - Les mer…

ILO:s Guy Ryder hittar inspiration på det problemlösande Island

ILO:s Guy Ryder hittar inspiration på det problemlösande Island

Varför reser ILO:s generaldirektör till Reykjavík som en av de sista städerna han besöker innan organisationen drar igång firandet av sitt 100-årsjubileum? Varför inte Paris eller Rom?

ILO:s Guy Ryder hittar inspiration på det problemlösande Island - Les mer…

Nordiskt projekt: varför blir så få flickor ingenjörer?

Nordiskt projekt: varför blir så få flickor ingenjörer?

Många av framtidens jobb kommer att handla om digitalisering, att utveckla artificiell intelligens och robotar, samt bioteknik. Men allt för få flickor väljer att studera de ämnen som är viktigast på dessa områden. De nordiska arbetsministrarna vill veta varför.

Nordiskt projekt: varför blir så få flickor ingenjörer? - Les mer…

Norge: Lönegapet mellan män och kvinnor består, men något högre inflytande

Lönegapet mellan heltidsanställda norska män och kvinnor är på 20 procent. Efter att ha kompenserat för ålder, utbildning, bransch och flera andra faktorer, återstår det ändå en ren könsskillnad på 13 procent.

Norge: Lönegapet mellan män och kvinnor består, men något högre inflytande - Les mer…

Digitalisering och nya arbetsformer: Mycket sker under ytan

Digitalisering och nya arbetsformer: Mycket sker under ytan

Digitaliseringen och nya sätt att organisera arbetet har ännu inte fått några dramatiska konsekvenser för anställningsformerna i Norden. Men jobben får ett ändrat innehåll. Det kan leda till intressekonflikter och att det gnisslar mellan olika yrkesgrupper, säger forskaren Jon Erik Dølvik på Fafo som är med och leder ett stort forskningsprojekt som ska ge råd till nordiska myndigheter och ILO.

Digitalisering och nya arbetsformer: Mycket sker under ytan - Les mer…

Jämställdhet eller jämlikhet. Vad väger tyngst?

8 mars är dagen då kvinnornas rättigheter står i fokus över hela världen. AIN:s jämställdhetsbarometer speglar bara en liten flik av förhållandena mellan könen i Norden, nämligen om det sitter en man eller kvinna på 24 maktpositioner i vardera land. I år blev det en blygsam ökning i antal kvinnor, men trenden är tydlig. Det blir mer jämställdhet, även om det går sakta.

Jämställdhet eller jämlikhet. Vad väger tyngst? - Les mer…

Blygsam ökning i jämställdheten på Nordens maktpositioner

Blygsam ökning i jämställdheten på Nordens maktpositioner

Under det senaste året var det två regeringsombildningar i Norden och flera ändringar bland topparna av arbetsmarknaden. Men effekten på könsfördelningen blev blygsam. Kvinnorna får ett poäng mer och hamnar på 66 poäng i AIN:s jämställdhetsbarometer, där 100 poäng innebär lika mycket makt för bägge könen i Norden. Island går om Norge.

Blygsam ökning i jämställdheten på Nordens maktpositioner - Les mer…

Basinkomst gjorde finländare lyckligare

Det finska experimentet med att ge 2000 arbetslösa personer en basinkomst i två år istället för andra bidrag avslutades vid årsskiftet. En sammanfattning av resultaten är att de som omfattades av försöket inte jobbade mer, men de blev lyckligare.

Basinkomst gjorde finländare lyckligare - Les mer…

Tema: Jämställdhet och jämlikhet

Tema: Jämställdhet och jämlikhet

Hur svårt kan det vara? Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir har tagit hand om jämställdhetsfrågorna själv i den isländska regeringen. Landet uppnår nästan full jämställdhet i AIN:s barometer. Men jämställdhet betyder inte jämlikhet varnar svenska LO. I Danmark är det EU som pressar på för att männen ska få pappaledigt, medan diskussionen går högt om basinkomst i Finland.

Tema: Jämställdhet och jämlikhet - Les mer…

Samarbetets former i förändring

Det har skett stora och delvis dramatiska ändringar i arbetslivet i Norden vid inledningen av 2019. I Sverige har 4500 arbetsförmedlare varslats, i Finland stiger sjukfråvaron och i Danmark är det från årskiftet bara två fackliga huvudorganisationer i landet.

Samarbetets former i förändring - Les mer…

Kraftig bantning av Arbetsförmedlingen

Hur ser arbetsmarknaden ut för arbetslösa arbetsförmedlare? Frågan har blivit akut för många av de anställda på den svenska Arbetsförmedlingen efter att 4500 anställda varslades den 30 januari i år.

Kraftig bantning av Arbetsförmedlingen - Les mer…

Nytt norskt IA-avtal: Mer av samma medicin men färre målkonflikter

Nytt norskt IA-avtal: Mer av samma medicin men färre målkonflikter

Efter 17 år med ett avtal om inkluderande arbetsliv (IA), omförhandlades och ändrades avtalet i slutet av 2018. Slutsatsen var att man fortfarande inte vet säkert vad som kan få ned sjukfrånvaron, men medicinen i IA-avtalet blir nu tillgänglig för alla verksamheter.

Nytt norskt IA-avtal: Mer av samma medicin men färre målkonflikter - Les mer…

Har vi den statistik vi behöver?

”Om vi mäter fel saker, kommer vi att handla fel. Om vi inte mäter en viss företeelse, så blir den översedd, som om problemet inte existerade.”

Har vi den statistik vi behöver? - Les mer…

SSB - året då självständigheten sattes på prov

SSB - året då självständigheten sattes på prov

Det är ingen blygsam roll som Norges statistiska centralbyrå, SSB, ger sig själv i sin senaste årsrapport: ”SSB är Norges första försvarslinje i kampen mot falska nyheter genom att leverera objektiv och relevant statistik, forskning och analyser till nytta av förståelsen av Norge”, står det.

SSB - året då självständigheten sattes på prov - Les mer…

Danmark er frontløber på statistik baseret på mikrodata

Danmark er frontløber på statistik baseret på mikrodata

Når det gælder statistik, er Danmark helt fremme både i Norden og internationalt. Et halvt århundredes indsamling af data fra registre med personoplysninger sikrer detaljeret statistik om danskerne og deres arbejdsliv.

Danmark er frontløber på statistik baseret på mikrodata - Les mer…

SCB: ny statistik om hur olika invandrargrupper klarar sig i Norden

Den svenska statistiska centralbyrån, SCB, har tillsammans med sina nordiska motsvarigheter börjat redovisa jämförbara statistik om hur invandrarna klarar sig på arbetsmarknaden, fördelat på ursprungsland.

SCB: ny statistik om hur olika invandrargrupper klarar sig i Norden - Les mer…

OECD: Politikerna litar för mycket på BNP

OECD: Politikerna litar för mycket på BNP

Har vi den statistik vi behöver för att kunna styra våra samhällen på rätt sätt? Eller har blind tro på viss statistik en del av skulden för att förtroende för myndigheterna rasade efter finanskrisen? Teorin framförs av ekonomerna på OECD.

OECD: Politikerna litar för mycket på BNP - Les mer…

Nya sätt behövs för att lösa konflikter i rennäringen

Nya sätt behövs för att lösa konflikter i rennäringen

Det behövs ett nytt medlingsorgan som kan hantera konflikter som uppstår i samband med renskötseln. De domstolar och konfliktråd som finns passar inte in i den samiska kulturen. Förslaget kommer från två norska forskare och en domare som studerat konfliktlösning inom renskötseln i tre år.

Nya sätt behövs för att lösa konflikter i rennäringen - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment