Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Artikler i Kommentar

Kommentarer

Direkt från Mariehamn: Kockar är heta på sommar-Åland

(11. Juni 2013) Är du kock eller servitör och har jobbat några år i branschen? Då är du en hett efterfrågad person på sommar-Åland. Du kan välja och vraka mellan jobbanbuden – från en liten matservering i en säsongsöppen stugby i skärgården till en pizzeria eller en fine dining-restaurang i Mariehamn.

Direkt från Stockholm: Upplopp i fokus i svensk debatt

(31. Mai 2013) Bilar som sätts i brand natt efter natt, nerbrunna skolor, stenkastning mot polis och brandkår och arga unga män. Upploppen började i Stockholmsförorten i Husby för några veckor sedan och spred sig sedan vidare till andra förorter, men också till andra städer.

Direkt från Helsingfors: Sommarjobbet sitter hårt åt

(16. Mai 2013) Rensa ogräs i gurkodlingar, klippa gräsmattor och sköta blomrabatter, sopa gator nattetid, sälja glass och korv, köra lastbil och sedan äntligen få det första riktiga journalistjobbet: min egen väg in i arbetslivet var lång och krokig och gick via en mängd olika sommarjobb.

Direkt från Reykjavik: Centerpartiet vann storseger på Island

(29. April 2013) Det blir en stark regering om centerpartiet Framsóknarflokkurinn och det konservativa Sjálfstæðisflokkurinn kommer överens om att bilda ny regering. Centerpartiet kräver troligen statsministerposten men det traditionsenliga skulle vara att statsministerposten går till Sjálfstæðisflokkurinn.

Direkte fra København: Akutpakke eller kaputpakke

(15. April 2013) Balladen fortsætter om regeringens halvering af den periode, arbejdsløse kan modtage dagpenge. Nu står akutpakken for skud.

Direkte fra Nuuk: Ny regering skærper kravene til de udenlandske selskaber

(03. April 2013) Grønland skrev historie, da landet umiddelbart før påske fik en ny regering. Verdens største ø har fået sin første kvindelige landsstyreformand, Aleqa Hammond, fra det socialdemokratiske Siumut.

Direkt från Stockholm: Unga trivs sämst på arbetet

(21. Mars 2013) Unga trivs sämre på jobbet och sjukskriver sig mer. Det utmanar framtidens arbetslinje och borde vara en väckarklocka för en diskussion om livet på jobbet – om arbetsmiljö, utvecklingsmöjligheter och delaktighet.

Direkt från Mariehamn: Arbetsplatser kan flaggas ut

(25. Februar 2013) Kampen om passagerarna mellan Finland och Sverige via Åland är stenhård. Rederierna slåss om varje cent de kan få ut av resenärerna och samtidigt jagar de sina egna kostnader med blåslampa. I kölvattnet av kostnadsjakten kan en åländsk sjöman bli svensk eller kanske rentav estnisk. Åländska rederier funderar nämligen på nya utflaggningar för att förbättra sin lönsamhet.

Direkt från Helsingfors: För het för att hanteras

(18. Februar 2013) Ibland blir samhällsfrågor så heta att tvisterna institutionaliseras. Roller och rörelsemönster upprepas. Argument och förklaringar återanvänds. Tvisterna börjar leva ett eget liv där de inblandade parterna förlorar förmågan att hantera dem och hitta en lösning. Så har det nu gått i Finland.

Direkte fra København: Æresoprejsning til fabriksarbejderen – og lav løn

(23. Januar 2013) Det er alligevel ikke den kreative Georg Gearløs, der skal redde dansk økonomi. Redningsmanden går i blå overalls og arbejder i industrien, mener regeringen. Det er en voldsom kovending.

Direkt från Reykjavik: LO-ledaren går ur Samfylkingin

(04. Januar 2013) Har den isländska regeringen gjort tillräckligt för låginkomsttagarna de senaste åren? Nej, säger ledaren för LO-organisationen ASÍ i Island. Ja, säger regeringen.

Direkt från Stockholm: Arbetsförmedlingens växande tystnad

(19. Desember 2012) Det blåser snålt runt den svenska Arbetsförmedlingen. Först kom i mitten av november en undersökning från fackförbundet ST som visade på stora arbetsmiljöproblem. Så slaktades satsningen på jobbcoacher.

Direkt från Helsingfors: Teater av välfärd

(12. Desember 2012) Välfärdsteater. Smaka på det nyordet. Men först måste begreppet definieras. Det handlar inte om att bara vissa människor i det finländska samhället har råd att lägga pengar på teaterbiljetter. Inte heller om att välfärdssamhället måste ha råd att stöda teater.

Direkte fra Nuuk: Pædagogerne højdespringere ved forhandlinger

(26. November 2012) De offentlige arbejdsgivere har inviteret pædagogerne til lønfest på Grønland, mens de øvrige faggrupper ikke kommer med.

Direkt från Helsingfors: Karensdag eller inte?

(04. November 2012) I Finland har diskussionen kring arbetslivet den här hösten framför allt handlat om det högersinnade Samlingspartiets förslag att med Sverige som förebild införa en karensdag för den som är för sjuk för att gå på jobb.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment