Nyhet
Gult kort igen till EU från Sverige - nu för förslag om plattformsarbete
25. Mars 2022
Än en gång har Europeiska kommissionen kommit med ett förslag som innebär risker för den svenska arbetsmarknadsmodellen. Det menar Sveriges riksdag som har beslutat att lämna in ett så kallat gult kort mot förslaget till direktiv om bättre arbetsvillkor vid plattformsarbete som lades fram i december. Tongångarna i Danmark och Finland är mer positiva.
tema
|
8 mars
Mansrollen i Norden – kris eller utveckling?
25. Mars 2022
Två författare, en i Danmark och en i Sverige, har i aktuella böcker skärskådat mansrollen. De har olika syn på om den befinner sig i en kris, eller om mansrollen tvärtemot håller på att utvecklas till något nytt. Men bägge betonar jobbets betydelse för mansrollen och de negativa konsekvenserna för de män som inte lyckas få ett jobb, i synnerhet de med invandrarbakgrund.
Nyhet
Norden visade motståndskraft under pandemin
23. Mars 2022
Norden klarade sig bra ekonomiskt under pandemin, med tanke på de massiva omställningar som krävdes. I fyra av fem länder ökade den förväntade levnadsåldern. Danmark använde förhållandevis mest pengar medan Norge klarade sig bäst ekonomiskt och dessutom upplevde en babyboom.
Nyhet
|
ILO
Blir ILO:s nästa generaldirektör en kvinna?
10. Mars 2022
Den 25 mars kommer den internationella arbetsorganisationen, ILO, att välja en ny generaldirektör. Valet står mellan fem kandidater, varav två är kvinnor – Kang Kyung-wha från Sydkorea och Muriel Pénicaud från Frankrike. Bägge är tidigare ministrar.
Nyhet
Hadia Tajik: Norges arbeidsminister går av etter skatteskandale
03. Mars 2022
Hadia Tajik, nestleder i det norske Arbeiderpartiet, gikk onsdag av som landets arbeidsminister etter at det ble avslørt at hun for 15 år siden ikke betalte skatt for en pendlerbolig mens hun jobbet som politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Leder
Nordiska jämställdhetsparadoxer och fördelning av makt
25. Februar 2022
Mer än hundra år efter att de svenska kvinnorna fick rösträtt, fick Sverige sin första kvinnliga statsminister i fjol.
tema
|
8 mars
Magdalena Andersson lyfter jämställdheten i Norden
24. Februar 2022
Årets kvinnodag den 8 mars är historisk. Fördelningen av makten i Norden har aldrig varit så jämställd, enligt Arbeidsliv i Nordens jämställdhetsbarometer, där kvinnorna får rekordhöga 92 poäng.
tema
|
8 mars
Dronning med historisk betydning for ligestillingen
23. Februar 2022
Danskerne valgte en kvinde som regent, og Dronning Margrethe har i sit virke bidraget markant til ligestilling mellem kønnene.
tema
|
8 mars
Ju högre utbildning desto tystare om jämställdheten?
21. Februar 2022
I fem år har spetskompetenscentret Nordwit sett på kvinnor som valt en teknologidriven karriär. Det visar sig att det finns en tystnadskultur när jämställdhetsfrågor tas upp. Det verkar som kvinnor som jobbar inom forskningen försöker undvika könsdebatten.
tema
|
8 mars
Vad driver entreprenörerna och hur jämställda är de?
18. Februar 2022
Såväl i Sverige som i Finland är det fler manliga än kvinnliga entreprenörer. Hur ser jämställdheten ut i relationer där kvinnor lever med män som är entreprenörer? Vad skiljer motivationen hos kvinnor och män som väljer den banan?
Nyhet
Arbete mot våld i nära relationer gav jämställdhetspris
11. Februar 2022
I fyra år har Arbetsförmedlingen arbetat för att öka upptäckten av våld i nära relationer, ofta en dold orsak till långtidsarbetslöshet. De har utbildat 6000 medarbetare, men också leverantörer och kunder. För det vann de det Svenska Jämställdhetspriset 2022.
Nyhet
Islands hovedstadsområde får endelig resirkulering av matavfall
10. Februar 2022
På tross av all fremgang i avfallshåndtering i senere år har Islands seks hovedstads-kommuner ennå ikke fått et system for håndtering av biologisk avfall fra husholdninger. Kommunene har ikke engang et felles resirkuleringssystem. Men nå er ting omsider i ferd med å skje.
Leder
En ny startpunkt för arbetslivsforskningen
28. Januar 2022
Pandemin innebär också att det behövs ny arbetslivsforskning. NordForsk kommer inom kort att lysa ut nästan 50 miljoner kronor för att forska på arbetslivet i framtiden. Vi tar det som utgångspunkt för att se på hur de nordiska länderna samordnar sin forskningsinsats.
tema
NordForsk ska dela ut 50 miljoner kronor till arbetslivsforskning
28. Januar 2022
NordForsk kommer inom kort att lysa ut nästan 50 miljoner norska kronor för forskning om framtidens arbetsliv i Norden. Coronapandemin har gjort att behovet för ny forskning är stort.
tema
Forskade på dolda manliga maktstrukturer inom försvaret och polisen
28. Januar 2022
Det började med frågan om kvinnor som gör värnplikten accepteras lättare av männen om de sover i samma rum. Det slutade med avslöjanden om sexuella trakasserier under polisutbildningen i Norge. Dag Ellingsen ledde ett forskningsprojekt som finansierades av NordForsk och som på flera sätt visar nyttan av att forskarna samarbetar nordiskt.
tema
Forskningen som vill förstå och möta framtidens utmaningar i arbetslivet
28. Januar 2022
Grön omställning, globalisering och artificiell intelligens är några av de många förändringar som påverkar arbetslivet nu och i framtiden. Sedan 2017 pågår ett tioårigt forskningsprogram i Sverige för att förstå och möta framtidens utmaningar i arbetslivet.
tema
Rockwool-fonden: Mere forskning i nordisk velfærd
28. Januar 2022
Rockwool-fonden har ejerandel i dansk industri og en milliardformue, som finansierer forskning i velfærdstatens udfordringer. Den type forskning behøver Norden mere af, vurderer fondens direktør, Elin Schmidt.
tema
Varða på Island: en bro mellom fagforeningene og akademikerne
28. Januar 2022
Islands institutt for arbeidslivsforskning Varða ble etablert i februar 2020 av landsorganisasjonen ASÍ og Forbundet for ansatte i stat og kommune BSRB. Formålet var å styrke sosial og økonomisk arbeidslivsforskning og å bygge bro mellom akademikere og arbeidslivet.
tema
Sverige har flest behovsanställda och sämst anställningsskydd
28. Januar 2022
Sverige har högst arbetslöshet i Norden. Sverige har också större andel tillfälligt anställda än de andra nordiska länderna. Samt lägst anställningsskydd för tillfälliga anställningar. En prisbelönt avhandling visar på konsekvenserna av avregleringarna för dem utan tillsvidareanställning.
Nyhet
|
Autonomi
Færøerne: Landet uden fængsel
28. Januar 2022
Får du en fængselsdom på mere end halvandet år på Færøerne, så får du den ekstra straf, at du bliver sendt til Danmark for at afsone. Der findes nemlig ikke noget fængsel på Færøerne. Der en arrest, en midlertidig løsning i en militærbarak fra 1960erne. Et nyt fængsel koster 233 millioner danske kroner, men de færøske myndigheder har kun fået én million kroner
a