Utdanning
Finland vill lära världen mer om AI
På 1990-talet gjorde Finland underverk inom mobiltelefoni och teknologi. Numera vill Finland vara ledande inom artificiell intelligens. Budskapet sprids i världen genom ett finländskt gratisprogram som redan har utbildat en miljon människor om grundläggande element i artificiell intelligens.
Landmænd presser dansk praktikantordning
Danske landmænd henter billig arbejdskraft i Vietnam, Uganda, Tanzania og Indien ved at benytte en landbrugspraktikant-ordning. Fagbevægelsen kritiserer arbejdsforholdene og har sikret fortsat kontrol med ordningen.
For mange unge i Norden står utenfor skole og arbeid, forskere oppfordrer politikere til å ta grep
Stadig flere unge i Norden faller utenfor skole og arbeid. Det gjøres for lite for å hjelpe unge som har ekstra utfordringer, mener nordiske forskere.
Hur ska vi spå rätt om framtidens arbetsmarknad?
Det går bra på de nordiska arbetsmarknaderna. I flera av länderna har sysselsättningen aldrig varit så hög. Samtidigt sker det stora ändringar hur och var jobben utförs. Globala trender som digitaliseringen och klimatändringar skapar behov av nya yrken och kompetenser. Hur säkrar vi oss att utbildningen är framtidsinriktad?
Mangel på fagfolk bekymrer Nordisk råd
Nordisk råd mener kampen om fremtiden for unge i Norden står nå. Utenforskap i skole og arbeidsliv, og mangel på fagfolk, bekymrer nordiske politikerne. Nordisk råd tar også grep for å møte den økende cruiseturismen.
Yrkesutbildningar: Ny skollag lägger större vikt på arbetsmarknadens behov
Rådande obalans mellan utbud och efterfrågan i gymnasiala utbildningssystemet ska nu åtgärdas. Syftet är att etableringen för ungdomar och vuxna på arbetsmarknaden ska underlättas samt att kompetensförsörjningen till välfärd och näringsliv förbättras.
Varsler tøff konkurranse i Norge om grønn kompetanse
Norge har ikke kompetansen som trengs for å lykkes med en grønn omstilling. På Fagskolen Oslo forsøker de å gjøre noe med det.
Helikopterpiloter trenger ti års erfaring før de kan jobbe med søk og redning
Helikopter er redningen når ekstremvær stopper bil og tog. Men hvem skal fly helikoptrene i fremtiden? Mangel på rekruttering til pilotyrket får flere aktører til å rope et varsko.
Laber interesse blant arbeidstakerne i Norge for etter- og videreutdanning
Stadig færre arbeidstakere i Norge vil ta etter- og videreutdanning, viser årets Arbeidslivsbarometer.
Lettland – landet med flest svenska läkarstudenter utanför Sveriges gränser
Närmre 800. Så många är läkarstudenterna i Riga som kommer från Nordens största land. Arbeidsliv i Norden åkte dit och fick träffa en av dem.
Skolornas arbetsmiljö kräver nolltolerans mot hot och våld
Förebygga samt ha beredskap om det värsta ändå skulle hända. Det är vad arbetet mot hot och våld på Sveriges skolor ska handla om. Samarbete kan bromsa den negativa utvecklingen.
Rose mener vitenskapen bør være mer rosa
Sunniva Johanne Rose er fysiker og blogger. Hun er interessert i og flink i realfag, men også glad i sko, sminke, interiør og klær. På sin akademiske reise har Rose møtt mange med fordommer mot kvinner i rosa.
Hur unikt är Nordiska Rådet?
Hur unikt är det nordiska samarbetet med Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet? I europeiskt sammanhang är de närmaste parallellerna Beneluxunionen och Beneluxparlamentet, som i alla fall på ett område drivit samarbetet längre. Men medan medborgarna i Norden också kallar sig för nordbor är det ingen som kallar sig beneluxianer.
Tema: Nya sätt att rekrytera kompetent arbetskraft
2023 ska vara Europaåret för kompetens, har EU-kommissionen bestämt. Kompetens handlar om att man inte bara har kunskaper, men också förmågan att använda dem till att utföra uppgifter och lösa problem.
Grit:lab - utbildningen på Åland där man lär sig mer än lärarna kan
70 personer i olika åldrar, från olika länder och med olika studie- och yrkesbakgrund har börjat en gemensam resa på Åland. De har antagits till den pinfärska utbildningen grit:lab där de ska skolas till kreativa programmerare – en yrkesgrupp som är efterfrågad i snart sagt hela världen.
Studera med nästan hela lönen – ny möjlighet i Sverige
Upp till 80 procent av lönen. Så mycket kan vuxna med tillsvidareanställning få i bidrag om de vill studera för att öka på sin grundutbildning eller byta bana. Ansökningarna började strömma in direkt när det blev möjligt att söka det nya stödet.
Ju högre utbildning desto tystare om jämställdheten?
I fem år har spetskompetenscentret Nordwit sett på kvinnor som valt en teknologidriven karriär. Det visar sig att det finns en tystnadskultur när jämställdhetsfrågor tas upp. Det verkar som kvinnor som jobbar inom forskningen försöker undvika könsdebatten.
NIVA lade om hela sin verksamhet på en månad och fick pengar över
Den nordiska institutionen NIVA, med säte i Helsingfors, har som uppgift att organisera kvalificerade kurser om arbetsmiljö för deltagare både i och utanför Norden. När coronapandemin bröt ut lyckades NIVA att på en månad avboka alla kommande kurser och ersätta dem med digitala kurser istället.
Tema: Språkteknik och nordiskt samarbete
Ny språkteknik kan bidra till tätare kulturkontakter i Norden men den kan också vara ett hot mot mindre språk, som grönländska och samiska. De nya språkredskapen som ligger i mobilen gör att den gissar vilket ord du vill texta och du kan ställa frågor till digitala assistenter som Siri. Men hon talar inte alla språk. Om man inte kan använda sitt eget språk i den digitala världen påverkar det språkets ställning i den verkliga världen.
Vil ha felles nordiske sanksjoner mot land som angriper digitalt
Kompetansen på cyber-sikkerhet i Norden øker, men hva skjer når angripende land avsløres? På Nordisk råds temasesjon diskuteres den 30. juni et forslag om at de nordiske landene skal vil nå vurdere felles sanksjoner ved cyberangrep. Det er et forslag som får støtte fra forskere i Norge.
Side-alternativer