Analyse
Nordiska rådet 2023 - sessionen då omvärlden trängde sig på
06. November 2023
Mer försvars- och säkerhetspolitik i Nordiska rådet, men knappast mer pengar. Fortfarande oklart om de tre självstyrande områdena blir fullvärdiga medlemmar. Bara Sverige motsätter sig att det blir ett eget ministerråd för transport. Så kan årets session av Nordiska rådet sammanfattas.
Analyse
Går den gröna omställningen för fort?
25. Mars 2022
Alla de nordiska länderna är eniga om att det behövs en grön omställning för att förhindra en klimatkatastrof. Men är det ett tecken på politisk styrning eller det motsatta när det ställs andra krav till omläggningen än att den ska minska koldioxidutsläppen?
Analyse
Uppgången efter corona mer olik än nedgången
29. Juni 2021
Hur står det till på de nordiska arbetsmarknaderna i det som förhoppningsvis är slutet på coronapandemin? Kommer den att följas av en kraftig uppgång, eller kommer de verksamheter som har hållits i gång tack vare statligt stöd nu möta dörren?
Analyse
|
Corona
Fortfarande svårt att spå hur arbetslösheten kommer utvecklas
11. Juni 2020
Att möta coronakrisen har, speciellt i Norden, handlat om att försöka överbrygga några månader när samhället stängdes ned, så att så många av företagen och verksamheterna bibehålls, med anställda och kunskaper intakt. Politikerna har visat en vilja att använda pengar på ett sätt som saknar motsvarighet.
Analyse
Kommer plattformsföretagen kunna passa in i den nordiska modellen?
22. Juni 2018
Har Uber-föraren någon arbetsgivare? Är ”egenföretagaren” i själva verket arbetstagare? Och vad ska den behovsanställda leva av om hen inte får jobba tillräckligt många timmar? Frågorna är inte nya, men de får allt större betydelse efter hand som digitaliseringen fortskrider och nya sysselsättningsformer blir allt vanligare. Det nya arbetslivet kräver nytänkande också inom arbetsrätten och socialförsäkringarna.
Analyse
|
Feb 2016
Kunst, kultur og det gode liv
07. Februar 2016
Hva om vi snudde pyramiden opp ned og ikke lot Finansdepartementets briller dominere samfunnsutviklingen, men lot Kulturdepartementet, som oftest er plassert lengst ned i hierarkiet, sile de overordnete spørsmålene om satsninger og en bærekraftig utvikling? Ville det gjøre en forskjell?
Analyse
Ny kurs i dansk beskæftigelsespolitik efter regeringsskiftet
21. Juni 2015
Forholdene for landets dagpengemodtagere bliver en vanskelig nød at knække for Danmarks nye borgerlige regering.
Analyse
Arbetsmarknad och kön svår nöt för den nya regeringen i Finland
11. Juni 2015
Regeringsförhandlingarna i Finland är förbi och de nya ministrarna i trepartisamarbetet är redo att sätta igång med att lyfta landet ur den ekonomiska krisen. Under de senaste tio åren har politiken visserligen gått på högvarv, men resultaten har uteblivit. En av de svåraste frågorna gäller reformer på arbetsmarknaden.
Analyse
Samfunnsviterne må vise veien ut av krisen
14. Oktober 2014
- Det brer seg en harme i Europa, og det er et presserende behov for å roe spenningene. Nå må samfunnsforskerne på banen. Dogmatiske økonomer har altfor lenge fått dominere debatten, sier Maurizio Ferrera, professor ved Universitetet i Milano.
Analyse
EU får större roll i lönebildningen
10. Mai 2011
Hur höga löner vi ska ha i de nordiska länderna och hur löneförhandlingarna ska gå till är inget som EU bestämmer. Det står uttryckligen i EU:s fördrag. Men det kan faktiskt bli följden för Danmark, Finland och Sverige enligt nya regler som nu är på väg att antas.
Analyse
Nokia kämpar för att överleva - avskaffar sitt teknologiska ekosystem
30. April 2011
Nokia säger upp tusentals anställda världen över eller mer än var tionde inom sin division för mobiltelefoner. Personalen offras för att rädda Nokias lönsamhet och bereda utrymme för tillväxt inom ett helt nytt teknologiskt ekosystem.
Analyse
Behövs EU-regler om gränsöverskridande kollektivavtal?
07. Mars 2011
I år ska arbetstagare i Danmark, Finland, Norge och Sverige få besked om hur många aktier var och en har tjänat in i det franska företaget Suez S.A. Det är innebörden av ett kollektivavtal som gäller för alla anställda i koncernens bolag världen över. Sådana här gränsöverskridande avtal har blir allt vanligare. Men kan en arbetstagare i t.ex. Danmark vara säker på att få vad hon har rätt till enligt ett kollektivavtal som slutits i Frankrike?
Analyse
IMF och ILO samarbetar om att minska arbetslösheten
29. September 2010
Norge har ett speciellt öga till den Internationella arbetsorganisationen, ILO. För två år sedan parades ILO och Världshandelsorganisationen ihop på en konferens i Oslo. I år var det den internationella valutafondens tur att delta på speed-dating med ILO i den norska huvudstaden.
Analyse
Lavalfallet har gett Sverige en ny lagstiftning
25. Mars 2010
Efter många om och men antog Sveriges riksdag den 24 mars de lagändringar som den svenska regeringen ansåg nödvändiga efter EU-domstolens dom i det uppmärksammade Laval-målet.
Analyse
Sverige tar ledelsen: satser på nordisk samarbeid - og vil skape dynamikk
03. Mars 2008
Vi har veldig mye å lære av hverandre, så alle studiereisene behøver ikke gå til Asia. Det sier den svenske arbeidsmarkedsministeren Sven Otto Littorin. Sverige har formannskapet i Nordisk Ministerråd i 2008. Sven Otto Littorin leder samarbeidet på arbeidslivsområdet.
Analyse
Flexicurity erobrer Europa
03. Desember 2007
Når EUs arbeids- og sosialministere møtes i Brussel 6. desember for å diskutere felles prinsipper for flexicurity, kan det varsle et paradigmeskifte i arbeidsmarkedspolitikken i Europa.
Analyse
En helsetjeneste i forandring
01. Januar 2001
Hva skal til for at slagord som 'Pasienten først!' og 'Pasienten i sentrum' skal kunne realiseres? Dagens og morgendagens pasienter stiller helsetjenesten overfor endrede og økte forventninger.