Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyhetsbrev i Tema: Spårändring i europeisk politik?

Tema: Spårändring i europeisk politik?

Nyhetsbrev fra Arbeidsliv i Norden 4/2024
Tema: Spårändring i europeisk politik?

Foto: EU

Var går gränsen mellan EU och Norden?

Det är en fascinerande tid i nordisk och europeisk politik just nu. Sällan har det skett så mycket som påverkar Norden och dess förhållande till Europa samtidigt. Det finns krafter som knyter de nordiska länderna tätare till varandra och EU, samtidigt som gränserna för samarbetet blivit tydligare.

pic

Europavalet kan ge bakslag för grön polititik

Klimatkrisen och den gröna omställningen har seglat upp som en stor fråga inför valet till Europaparlamentet den 9 juni. Partier på yttersta högerkanten vill ändra eller riva upp redan fattade beslut inom ramen för EU:s Green Deal och Fit for 55. Även inom den stora konservativa partigruppen EPP höjs röster för att bromsa takten i klimatomställningen.

pic

Claes-Mikael Ståhl: Både pengar och solidaritet krävs för den gröna omställningen

Högerpopulister är på frammarsch i Europa och får de starkare makt i parlamentet riskerar både ambitionerna för den gröna omställningen och ett socialt och rättvist Europa tvingas tillbaka. - Vi är oroliga för ännu mer åtstramningar i framtiden, säger Claes-Mikael Ståhl, vice generalsekreterare i Europafacket, EFS.

EU:s arbetsrätt efter parlamentsvalet

Vilka nya arbetsrättsliga regler vi kan vänta från EU de närmaste fem åren beror minst lika mycket på vem som blir ordförande för kommissionen, som på vad parlamentet har på sin önskelista.

pic

Kraftsamling för genomförande av ett starkt socialt Europa

Den 16 april togs en ny deklaration om framtidens sysselsättningspolitik åren 2024 till 2029 i belgiska La Hulpe. Den kallas också för La Hulpe-deklarationen och undertecknades av det belgiska ordförandeskapet på vägnar av 25 länder, undantaget Sverige och Österrike. - Deklarationen ger hopp, säger Nikolaj Villumsen, europaparlamentariker för danska ”Enhedslisten”.

pic

Lång lista av nya EU-förslag för arbetslivet

Europaparlamentet har arbetat fram en diger önskelista för arbetsmarknadsområdet. Socialdemokratiske toppkandidaten Johan Danielsson anser att parlamentets önskelista innehåller rimliga krav. - Norden har mycket att vinna på att arbets- och levnadsvillkor i resten av Europa förbättras, säger Danielsson.

pic

EØS-rapport setter fart i norsk EU-debatt

Det er 30 år siden at det norsk folk sa nei til EU-medlemskap. Det er like mange år siden at Norge fikk EØS-avtalen. En ny rapport om Norge og EØS gir nytt liv i debatten om norsk EU-medlemskap.

pic

EU og Norden skal forebygge energifattigdom

Nye EU-krav forpligter de nordiske lande til at sikre, at højere energikriser ikke skaber øget fattigdom. En ny rapport anbefaler nordisk samarbejde om opgaven, og en dansk EP-parlamentariker kalder energifattigdom for ”uholdbar”.

pic

Estland välkomnar Sverige og Finland i Nato-familjen

Ett år efter Finlands Natoanslutning är nu också Sverige med i Nato-familjen. Därmed förenas man med Norge, Island och Danmark, som varit med från början år 1949.

pic

När den fria arbetsmarknaden i Norden upphörde över natten

I sommar fyller den gemensamma nordiska arbetsmarknaden 70 år. Men har vi egentligen kunnat arbeta fritt i ett nordiskt grannland så länge? Gränsen mellan Norge och Sverige var under coronapandemin stängd i 23 månader, påpekas det i en ny bok som ges ut av Svinesundskommittén.

pic

Islands Katrín Jakobsdóttir vil bli president. Hva skjer med regjeringen?

Det at den islandske statsministeren Katrín Jakobsdóttir nå har gått av for å stille i presidentvalget kan skape trøbbel for regjeringskoalisjonen som hun har vært sentral i å holde sammen.

pic

Pludselig er færøsk selvstændighed et tema igen

Færøerne vil gerne være fuldgyldigt medlem af Nordisk Råd. Men efter at den svenske minister for nordisk samarbejde har afvist det som en mulighed, er der flere færøske politikere som mener, at Færøerne skal til at revidere sin rolle i rigsfællesskabet og i Nordisk Råd.

pic

Mangler kunnskap om den norske modellen

Kunnskap om den norske modellen er viktig for alle som skal lede en norsk virksomhet, men har alle ledere den kompetansen? Absolutt ikke, ifølge Ketil Vedøy, norsk toppleder innenfor HR og ledelse i over 20 år, som deltok under presentasjonen av årets medbestemmelsebarometer OsloMet/AFI.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment