Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Artikler av Gunhild Wallin

Artikler av Gunhild Wallin

Äldre ska uppmuntras att arbeta högre upp i åldrarna

Äldre ska uppmuntras att arbeta högre upp i åldrarna

Fler måste uppmuntras att arbeta högre upp i åldrarna och man bör också vara beredd att omskola sig eller byta yrke eller karriär under ett yrkesliv. Det var budskapet från statsminister Fredrik Reinfeldt när han träffade journalister några dagar innan ”Northern Future Forum” samlade nio statschefer i Stockholm

Äldre ska uppmuntras att arbeta högre upp i åldrarna - Les mer…

Den dolda kraften i arbetslivet

Den dolda kraften i arbetslivet

Idag är det svårt för funktionsnedsatta människor i Sverige att få anställning och arbetslösheten är betydligt större inom den gruppen än för människor i övrigt. Samtidigt verkar finnas ett växande engagemang. Inför den kommande generationsväxling kommer alla krafter att behövas. Att verka för funktionsnedsattas rätt till arbete har också allt mer blivit ett sätt att verka för social hållbarhet.

Den dolda kraften i arbetslivet - Les mer…

”Förändras eller dö” - om facklig mobilisering och modernisering

”Förändras eller dö” - om facklig mobilisering och modernisering

Från januari 2007 och fram till januari 2011 förlorade facken i Sverige 273 000 medlemmar. Värst drabbat är LO och sämst är anslutningen hos unga och arbetstagare med utländsk bakgrund. Men facken sitter inte stilla och betraktar ett sjunkande medlemstal – tvärtom, de mobiliserar för att nå gamla och nya medlemmar.

”Förändras eller dö” - om facklig mobilisering och modernisering - Les mer…

SCB har mätt de arbetslösa i 50 år

4,5 miljoner personer är sysselsatta i Sverige. Det är en miljon fler än för 50 år sedan. Det visar statistiken som Sveriges statistiska centralbyrå, SCB, levererat om arbetsmarknaden månad, efter månad under 50 år. Genom arbetskraftsundersökningarna, AKU, har politiker, ekonomer, journalister och andra beslutsfattare tagit del av läget, utveckling och dynamiken på den svenska arbetsmarknaden.

SCB har mätt de arbetslösa i 50 år - Les mer…

TCO:s Eva Nordmark: Facket måste vara relevant för den tid vi lever i

TCO:s Eva Nordmark: Facket måste vara relevant för den tid vi lever i

- Fackets uppgift är att vara relevant för dagens arbetsliv som skiljer sig väsentligt från den tid då mina föräldrar började arbeta. Men de grundläggande värderingarna är de samma. Nu som alltid handlar facket om drömmen om frihet, utveckling och möjlighet till ett bra liv, säger Eva Nordmark, nyvald ordförande för en av världens största tjänstemannaorganisationer, TCO, som organiserar 15 fackförbund med 1,2 miljoner medlemmar.

TCO:s Eva Nordmark: Facket måste vara relevant för den tid vi lever i - Les mer…

Rätten till ostörd fritid fackligt krav i Sverige

Rätten till ostörd fritid fackligt krav i Sverige

I höstens avtalsrörelse kommer Unionen, Sveriges största tjänstemannafack, att driva frågan om rätten till ostörd fritid. Det blev en av tre prioriterade frågor när medlemmarna fick bestämma vad som är viktigt att kämpa för just nu.

Rätten till ostörd fritid fackligt krav i Sverige - Les mer…

Yrkesinriktade svenskstudier öppnar för jobb

Yrkesinriktade svenskstudier öppnar för jobb

I flera större svenska kommuner görs svenskinlärningen för invandrare allt mer yrkesinriktad. Språkinlärning varvas med praktik och språket inriktas på speciella yrken. Örebro är ett exempel där yrkesutbildningar varvas med språkinlärning och där det pågår ett intensivt samarbete mellan kommunen, näringslivet och Arbetsförmedlingen.

Yrkesinriktade svenskstudier öppnar för jobb - Les mer…

Unikt kollektivavtal för bemanningsbranschen i Sverige

Bemanningsbranschen i Sverige har gyllene tider. Under sista kvartalet 2010 visade branschen på en ökning av omsättningen med 42 procent jämfört med samma period 2009. Samtidigt väcker bemanningsbranschen motstridiga känslor och under senaste avtalsrörelsen var bemanning en av de hetaste frågorna.

Unikt kollektivavtal för bemanningsbranschen i Sverige - Les mer…

Deltid har allt att göra med bristande jämställdhet

Deltid har allt att göra med bristande jämställdhet

De många ofrivilliga deltiderna är sprungna ur vårt sätt att värdera kvinnors arbete. Det hävdar Annelie Nordström, fackförbundet Kommunals ordförande. Förbundet har krävt rätt till heltid i 30 år. Det har gått trögt och efter den ekonomiska krisen 2009 har det blivit svårare.

Deltid har allt att göra med bristande jämställdhet - Les mer…

OECD varnar Sverige för arbetslöshet

Svensk ekonomi fick starka lovord när den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD presenterade sin ekonomiska rapport om Sverige den 20 januari. Samtidigt varnades det för den höga arbetslösheten och risken för en tudelad arbetsmarknad.

OECD varnar Sverige för arbetslöshet - Les mer…

Jobbet först för nyanlända till Sverige

Etableringsprocessen startar direkt när uppehållstillstånd beviljats för nyanlända flyktingar til Sverige. Ambitionen är att tiden det tar att etablera sig på arbetsmarknaden ska kortas rejält. För dem som önskar finns etableringslotsar till hjälp för att komma i arbete och in i samhället.

Jobbet först för nyanlända till Sverige - Les mer…

Coacherna konkurrerar om de arbetslösa i Sverige

Coacherna konkurrerar om de arbetslösa i Sverige

I december 2008 fick svenska Arbetsförmedlingen regeringens uppdrag att upphandla coacher under 2009 för 1,1 miljarder kronor. Det skapade en snabbt växande marknad för coacher och i idag har drygt 900 företag avtal med Arbetsförmedlingen. Avtalen garanterar dock inga kunder utan coachningsföretagen måste själva göra sig synliga för kunderna.

Coacherna konkurrerar om de arbetslösa i Sverige - Les mer…

Arbetsmiljön ska stärka den svenska konkurrenskraften

Ofta är arbetsmiljö förknippat med risker, men nu vill den svenska regeringen vända på begreppet och betona fördelarna. En god arbetsmiljö kan utveckla medarbetarnas hälsa, främja verksamheten och förbättra konkurrensförmågan. Det konstaterar regeringen i den nationella handlingsplan för arbetsmiljö som presenterades i slutet av september.

Arbetsmiljön ska stärka den svenska konkurrenskraften - Les mer…

Arbetslivet – en ickefråga i svenska valet

Jobben och trygghetssystemen har varit viktiga teman i det svenska valet den 19 september. Däremot har frågor som handlar om hur vi har det på jobbet inte uppmärksammats. ”Det har varit en exceptionell frånvaro av arbetslivsfrågor i debatten”, konstaterar Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO, tjänstemännen centralorganisation.

Arbetslivet – en ickefråga i svenska valet - Les mer…

Södertälje - hur håller man ihop en segregerad kommun?

Södertälje - hur håller man ihop en segregerad kommun?

Med mer än 40 procents invånare med utländsk bakgrund och under några år större flyktinginvandringen från krigets Irak än både USA och Canada tillsammans, utmanas svenska Södertälje vad gäller både jobb, bostäder och traditionella lösningar. Det har lett till ett omfattande samarbete mellan framförallt kommun och företag, men också med fackföreningar.

Södertälje - hur håller man ihop en segregerad kommun? - Les mer…

Trygghet ger människor mod att satsa

Trygghet ger människor mod att satsa

Adriana Lender är generaldirektör för Försäkringskassan, en av Sveriges största statliga myndigheter. Den ansvarar för det mesta av det svenska trygghetssystemet, bortsett från pensioner. Det senaste året har nya sjukskrivningsregler gjort att det blåst storm runt myndigheten. Hon önskar att fler kunde skilja på det politiska regelverket och hur verksamheten utövas.

Trygghet ger människor mod att satsa - Les mer…

Bakom krisens siffror

Vad har konkursen på Lehman Brothers i USA med en liten småländsk flickas veckopeng att göra? En hel del visar det sig.

Bakom krisens siffror - Les mer…

Företagens behov avgör i Sverige

I december 2008 infördes nya regler för arbetskraftsinvandring i Sverige, som innebar att det blev lättare arbetsgivarna att rekrytera arbetskraft från länder utanför Norden och EU. Under första året med de nya reglerna ökade ansökningar om arbetstillstånd med 30 procent jämfört med året innan.

Företagens behov avgör i Sverige - Les mer…

Svensk arbetsmiljö lockar kineser

Att studera den kinesiska arbetsmarknaden och sysselsättningsfrågor inför framtiden, bland annat kinesisk kompetens och arbetskraftinvandring, är några av uppgifterna för Oscar Berger, Sveriges arbetsmarknadsråd i Peking.

Svensk arbetsmiljö lockar kineser - Les mer…

Privata coacher kompletterar arbetsförmedlingen

Privata coacher kompletterar arbetsförmedlingen

På arbetsförmedlingarna i Sverige finns sedan förra året en ny yrkesgrupp – coacherna. Det var strax innan jul 2008 som regeringen beslutade att bevilja tre miljarder under en treårsperiod för att ge de arbetssökande ett starkare och mera individuellt stöd. Samtidigt öppnades en ny arbetsmarknad, eftersom huvuddelen av coacherna är upphandlade av privata företag.

Privata coacher kompletterar arbetsförmedlingen - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment