Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Arbeidsmarked

Arbeidsmarked

Delningsekonomin förändrar tjänstemarknaden

Delningsekonomin förändrar tjänstemarknaden

Klippa gräs hos grannen? Eller snabbt få kontakt med en erkänt duktig hantverkare? Allt fler digitala marknadsplatser skapas för att underlätta kontakter mellan utbud och efterfrågan av tjänster. Lösningarna ser olika ut, men två av marknadens egna aktörer spår att den bara är i sin linda.

Delningsekonomin förändrar tjänstemarknaden - Les mer…

Politisk opråb: Gør Norden til vækstcenter for deleøkonomi

Politisk opråb: Gør Norden til vækstcenter for deleøkonomi

Norden kan blive et blomstrende center for deleøkonomiske eksperimenter til gavn for hele samfundet, men politikerne sover i timen, vurderer den radikale politiker Charlotte Fischer, som sidder i Rådet for Bæredygtig Erhvervsudvikling, Trængselskommissionen og er medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden.

Politisk opråb: Gør Norden til vækstcenter for deleøkonomi - Les mer…

Gerd Kristiansen: norsk LO-leder med stål i ryggen

Gerd Kristiansen: norsk LO-leder med stål i ryggen

Lufta dirrer. Lederen for den største arbeidstakerorganisasjonen i Norge er kraftig provosert over den blåblå regjeringens arbeidslivspolitikk, over mangel på samarbeid og over forslaget til ny arbeidsmiljølov som gir arbeidsgiverne økt rett til å ansette midlertidig. Engasjementet bølger gjennom rommet.

Gerd Kristiansen: norsk LO-leder med stål i ryggen - Les mer…

Kvinner kan avgjøre den nordiske modellens fremtid

Kvinner kan avgjøre den nordiske modellens fremtid

Kvinners høye sysselsettingsgrad er avgjørende viktig for den nordiske modellens fremtid. Det var OECDs Mark Pearsons budskap da forskningsrapporten The Nordic Model – challenged but capable of reform ble diskutert på Nordisk arbeidsministermøte.

Kvinner kan avgjøre den nordiske modellens fremtid - Les mer…

Direkt från Mariehamn: Ett steg närmare jämställda löner

Sjuksköterskorna i vårdfacket Tehy på Åland återvände till jobbet den 11 december efter att ha strejkat nästan tre veckor. De satte hårt mot hårt och det blev en svår konflikt.

Direkt från Mariehamn: Ett steg närmare jämställda löner - Les mer…

Regeringskris i Sverige innebär mindre pengar till arbetslivet

Onsdagen den 3 december meddelade Sveriges statsminister Stefan Löfven att det kommer att hållas ett nyval i Sverige den 22 mars 2015. Den rödgröna minoritetsregeringen budget föll i riksdagens omröstning, vilket bland annat innebär att utlovade höjda anslag till Arbetsförmedling och Arbetsmiljöverket uteblir.

Regeringskris i Sverige innebär mindre pengar till arbetslivet - Les mer…

Ylva Johansson: Arbeidsmarkedsminister med feministisk agenda

Ylva Johansson: Arbeidsmarkedsminister med feministisk agenda

Ambisjonene er klare: Ungdomsledigheten har førsteprioritet. Utfordring nummer to er å sørge for at ledige personer og ledige jobber finner hverandre. Arbeidsforholdene på kvinnedominerte arbeidsplasser skal bli bedre og hun vil jobbe for økte sosiale rettigheter i EU.

Ylva Johansson: Arbeidsmarkedsminister med feministisk agenda - Les mer…

Det sociala Europa under press

Det sociala Europa under press

Det finns ett dilemma mellan EU:s sociala ambitioner och den nationella självbestämmanderätten, inte minst vad gäller arbetsmarknaden, konstaterade Sveriges nytillträdda arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på ett seminarium i Stockholm den 22 oktober.

Det sociala Europa under press - Les mer…

Blir det fler jobb när antalet unga minskar?

När arbetskraften åldras och det blir färre ungdomar i yrkesverksam ålder ökar chansen för dem att få jobb. Men effekten är inte tillräckligt stark för att politikerna ska kunna luta sig tillbaka. Det behövs kraftfulla åtgärder för att bekämpa ungdomsarbetslösheten. En ökad satsning på lärlingar är en väg att gå.

Blir det fler jobb när antalet unga minskar? - Les mer…

Ungdomsgarantin införs i hela EU

Ungdomsgarantin införs i hela EU

Finland och Österrike står som föredömen när EU utvecklar nya sätt att stöda ungdomar som riskerar att bli arbetslösa. Den finländska ungdomsgarantin innebär att alla får jobb, lärlingsplats eller studieplats inom tre månader och den långsiktiga ungdomsarbetslösheten i landet är den lägsta i EU.

Ungdomsgarantin införs i hela EU - Les mer…

Ungdomsarbeidsløsheten - lysner det?

Ungdomsarbeidsløsheten - lysner det?

Nå snur det. Fra i år minker andelen personer i yrkesaktiv alder i Europa, men det løser ikke arbeidsløsheten blant de unge. Klare politiske prioriteringer må til. Vi har sett på noen av satsingene som er i gang i Norden. Vi har vært i Nord-Sverige for å se hvordan en liten kommune takler utfordringene. Vi har sett på lærlingordninger i Norge, Danmark og Finland for å se hva som går bra, og møtt finske ungdommer som får en ny sjanse gjennom ungdomsgarantien. Spørsmålet er: Lysner det nå?

Ungdomsarbeidsløsheten - lysner det? - Les mer…

Danmark styrker erhvervsuddannelserne

Få danske unge står udenfor arbejdsmarkedet. Bedre erhvervsuddannelser skal sikre endnu flere uddannelse og job.

Danmark styrker erhvervsuddannelserne - Les mer…

Samfunnsviterne må vise veien ut av krisen

Samfunnsviterne må vise veien ut av krisen

- Det brer seg en harme i Europa, og det er et presserende behov for å roe spenningene. Nå må samfunnsforskerne på banen. Dogmatiske økonomer har altfor lenge fått dominere debatten, sier Maurizio Ferrera, professor ved Universitetet i Milano.

Samfunnsviterne må vise veien ut av krisen - Les mer…

Kamp for likestilling i Norden gjennom 40 år

Kamp for likestilling i Norden gjennom 40 år

Norden har samarbeidet om likestilling i førti år. Det har hatt stor betydning for fremgangen på likestillingsområdet og gjort livet bedre for innbyggerne i Norden, sa Eygló Harðardóttir, Islands likestillingsminister under jubileumsfeiringen på Island 26. august. Hvor går debatten i dag? Trengs det nye fortellinger om likestilling?

Kamp for likestilling i Norden gjennom 40 år - Les mer…

OECD: Sänkta löner ger inte högre sysselsättning

OECD: Sänkta löner ger inte högre sysselsättning

Gränsen har nåtts för hur mycket lönerna kan sjunka i de industrialiserade länderna. Sedan den ekonomiska krisen har hälften av alla anställda inom OECD fått lägre reallöner. Sänks lönerna mer blir effekten den motsatta – det går ut över tillväxten.

OECD: Sänkta löner ger inte högre sysselsättning - Les mer…

Den nordiske modellen er under press. Utfordringene krever upopulære beslutninger

Den nordiske modellen er under press. Utfordringene krever upopulære beslutninger

- Dette er en spennende og veldokumentert rapport som gir et godt bilde av situasjonen i Norden, men den avdekker også behovet for endring, sier Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i Næringslivets hovedorganisasjon i Norge om «The Nordic Model – challenged but capable of reform».

Den nordiske modellen er under press. Utfordringene krever upopulære beslutninger - Les mer…

Arbetslösheten snart på normal nivå efter eruptiv ökning

Arbetslösheten snart på normal nivå efter eruptiv ökning

Den som med frusna fingrar stått och väntat på att den isländska gejsern Strokkur ska spruta upp sitt kokheta vatten, kan tänka sig hur det kändes på det isländska arbetsdirektoratet när arbetslöshetssiffrorna började komma in efter krisen 2008.

Arbetslösheten snart på normal nivå efter eruptiv ökning - Les mer…

Norden feirer 60 år med grenseløst arbeidsmarked

Norden feirer 60 år med grenseløst arbeidsmarked

Avtalen om et felles arbeidsmarked ble undertegnet 22. mai 1954. Arbeidsliv i Norden kan fortelle seks historier som hver især representerer et tiår i løpet av 60 år med et grenseløst nordisk arbeidsmarked. Det er historier som gir et unikt tidsbilde. Det er fortellinger om en søken etter en bedre tilværelse, og om mulighetene som nordiske land gjennom et utstrakt samarbeid har lagt til rette for. Samtidig gir vi historien rundt den unike avtalen som de nordiske landene klarte å enes om allerede i 1954.

Norden feirer 60 år med grenseløst arbeidsmarked - Les mer…

Leder: Et stykke nordisk samtidshistorie

Den 22. mai 1954 ble avtalen om et felles nordisk arbeidsmarked undertegnet. 60 år har gått. Arbeidsliv i Norden har intervjuet nordboere som i hvert av de seks tiårene søkte mulighetene i et annet nordisk land, og vi forteller historien rundt opprettelsen av avtalen.

Leder: Et stykke nordisk samtidshistorie - Les mer…

Kart over flyttestrømmene i Norden 1960 og 2010

Kart over flyttestrømmene i Norden 1960 og 2010

Mellom 1960 og 2010 er det store forandringer. Sverige har blitt det største utflytterlandet. Norge tar imot flest innvandrere, ikke bare fra de nordiske landene, men fra det tidligere Østeuropa og andre deler av verden også.

Kart over flyttestrømmene i Norden 1960 og 2010 - Les mer…

Side-alternativer

arkivert under:
This is themeComment