Arbeidsmarked
Mediestorm over Danmark
Endnu flere dagblade vil dø, og nyhedsformidlingen bliver ringere, advarer eksperter og dagblade forud for politiske forhandlinger om flytte mediestøtte fra trykte til digitale medier. En nødvendig omstilling, mener regeringen.
Ole Jacob Sunde: Medierna är det viktigaste - inte om nyheterna trycks på papper
- Det viktigaste är att det finns goda plattformar och informationstorg där man hittar nyheter och artiklar som är väsentliga, relevanta och som presenteras med integritet. Vilket medium som används för att förmedla detta är inte så viktigt. Man bör utnyttja teknologin, säger Ole Jacob Sunde, styrelseordförande i både Schibsted och Stiftelsen Tinius.
Finland: Jobben försvinner innan tryckpressen snurrat klart
De senaste åren har varit omvälvande för journalisterna i Finland, för många av dem en snabb förändring med negativa förtecken. Jobben försvinner och ägarnas framtidsvisioner är bleka.
Karl-Petter Thorwaldsson: Jag tror framtiden är nordisk
I en tid då EU riktar allt fokus på euron och andra ekonomiska problem är det av stort intresse att intensifiera det nordiska samarbetet, anser den nye svenske LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson. Snart börjar han och LO-ledningen en rundresa till LO-kolleger i de nordiska länderna med start i Norge. - Vi är några av världens mest konkurrenskraftiga länder och skulle vi kunna utnyttja varandras styrkor så skulle vi bli en supervass region, säger han.
Islands nya arbetsmarknadspolitik med fokus på unga män
Island utvecklar en arbetsmarknadspolicy för perioden fram till 2020. Det blir första gången landet har en officiell arbetsmarknadspolicy. Andelen lågutbildade är större i Island än övriga Europa. Det viktigaste enligt experterna är att få ihop en strategi för att utbilda unga män.
Kulturen betyder allt mer för sysselsättningen
Kulturens roll för sysselsättningen har blivit allt viktigare. Det som kallas för de kulturella och kreativa näringarna sysselsätter fem miljoner människor i Europa och står för 3,3 procent av EU:s ekonomi. Sysselsättningen i kulturnäringarna ökar dessutom tre gånger snabbare än i den övriga ekonomin. Både i EU och i Norden framhävs kulturen som en kreativ katalysator, som ska bidra med att skapa konkurrenskraft och sysselsättning i den bredare ekonomin.
Var fjärde islänning arbetar i kreativa yrken
Kultur-, underhållnings- och upplevelseindustrin blir stadigt viktigare på Island. Islands största enskilda kulturindustri är musiken. Ett stort antal arbetsplatser skapas också när amerikanska filmproducenter filmar på Island. Isländska datorspel är populära i internationella sammanhang och nu har Island på nytt börjat exportera litteratur efter 800 års paus. Kulturen är så djupt rotad i den isländska identiteten att islänningarna är inte själva medvetna om hur viktig den är.
Så ska jämställdheten öka i Norge
Norge utökar nästa år föräldraledigheten så att den blir 49 veckor. Men pappamånader och dagisplats till alla barn leder inte automatiskt till att arbetsmarknaden blir mindre könsuppdelad eller att mansdominansen bland cheferna försvinner, varnar professor Hege Skjeie. Hon har lett den hittills största utredningen om jämställdhet i Norge.
Nordisk oro inför EU-direktiv om den inre marknaden
Europeiska kommissionens förslag om hur EU:s utstationeringsdirektiv ska tillämpas får inte begränsa våra möjligheter att kontrollera utländska företag! Om detta rådde total enighet när regeringstjänstemän, myndighetsföreträdare, arbetsmarknadens parter och forskare från alla de nordiska länderna möttes i Oslo för att dryfta hur man ska ställa sig till det som återstår av s.k. inre marknads-paketet.
Direkt från Stockholm: Ökat krav på motprestation
Det ska bli svårare att få försörjningsstöd utan motprestation i Sverige, enligt den budget som regeringen presenterade förra veckan.
Velferdsstatens utfordringer på arbeidsministrenes bord
Ungdomsledigheten har høy politisk prioritet i Norden. På møte i Nordisk ministerråd ble arbeidsministrene enige om å oppmuntre arbeidsgivere til å ta medansvar for unge uten arbeid eller utdanning. Landene vil også ha sterkere fokus på konsekvensene av økt arbeidsinnvandring både når det gjelder omfang og risiko for sosial dumping. Dette var kjernesaker på ministermøtet, der også opplevelsene av arktisk natur og kulturminner på Svalbard kom til å spille en rolle.
Finland satser bredt på samfunnsgaranti for unge
I disse dager lanserer den finske regjeringen en omfattende satsing på ungdom. Gjennom samfunnsgarantien skal alle unge under 25 år og nyutdannete under 30 år sikres et tilbud om jobb, studieplass, praksisplass eller rehabilitering senest innen tre måneder etter at den unge er blitt arbeidsløs.
Ny indsats i Danmark for at få unge ledige i uddannelse og job
Med endnu en ungeplan vil den danske regering skaffe uddannelse eller job til de næsten 100.000 unge på offentlig forsørgelse – hvoraf mange ikke har nogen uddannelse. Tidligere ungeplaner er også begyndt at virke.
Med katapult in i arbetslivet?
Katapult kallas ett ungdomsprojekt på Åland som har som mål att integrera arbetslösa ungdomar på arbetsmarknaden. Namnet ger kanske associationer till något mer dramatiskt än vad som möter de 16-24-åringar som omfattas av det. Men det säger något om förväntningarna hos Nordens politiker.
Norden styrker samarbeidet om velferdsstaten
Ungdomsledigheten er til bekymring i hele Norden. Da de nordiske arbeidsministere møttes på Svalbard, ble de enige om at de sammen skulle kartlegge gode eksempler der arbeidsgiverne bidrar til å inkludere unge uten jobb eller utdanning. Likedan var det enighet om å styrke samarbeidet omkring utfordringene som følger av den økte arbeidsinnvandringen.
Direkte fra Nuuk: Kinesiske lønninger skaber splid
Politikerne skal forholde sig til, om Grønland skal sige ja til kinesiske arbejdere – til kinesiske lønninger.
Akut redningsaktion for danske langtidsledige
Diskussionen om danske dagpengeregler fortsætter trods politisk indgriben. Kan den socialdemokratisk ledede danske regering acceptere, at op mod 16.000 danske ledige ryger ud af dagpengesystemet til nytår? Det har været et af sommerens varmeste politiske emner.
Alla vill ha en app - men vilket behov ska de fylla?
- Mobilappar kommer att innebära nya sätt att arbeta eftersom man kommer åt system överallt och företagen kommer i allt större utsträckning att använda mobiler som ett arbetsredskap, säger Elin Lundström, VD för IT-företaget Decuria i Stockholm, som bland annat utvecklar appar för företag.
Livet efter Nokia innebär också nya möjligheter
Tusentals av Nokias tidigare anställda har tvingats fundera över sin framtid när företaget säger upp folk i massor. I Finland står hoppet till att många av dem blir företagare.
Danskerne skal spænde livremmen ind
Der er brug for økonomisk mådehold og øget arbejdstid, fastslår den danske regerings længe ventede 2020-plan, der er startskud til forhandling om en række reformer.
Side-alternativer