Bærekraftig arbeidsliv
- Nya krafttag mot arbetslivskriminalitet i Norden
- I hela Norden har kampen mot arbetslivskriminalitet prioriteras upp. I Norge har den nya regeringen lanserat det den kallar för en storrengöring i arbetslivet. I Sverige har den biträdande arbetsmarknadsministern Johan Danielsson fått ansvaret för att samordna politiken. Han besökte nyligen Oslo och mötte sin norska kollega Marte Mjøs Persen.
- Forskningen som vill förstå och möta framtidens utmaningar i arbetslivet
- Grön omställning, globalisering och artificiell intelligens är några av de många förändringar som påverkar arbetslivet nu och i framtiden. Sedan 2017 pågår ett tioårigt forskningsprogram i Sverige för att förstå och möta framtidens utmaningar i arbetslivet.
- Varða på Island: en bro mellom fagforeningene og akademikerne
- Islands institutt for arbeidslivsforskning Varða ble etablert i februar 2020 av landsorganisasjonen ASÍ og Forbundet for ansatte i stat og kommune BSRB. Formålet var å styrke sosial og økonomisk arbeidslivsforskning og å bygge bro mellom akademikere og arbeidslivet.
- Sverige har flest behovsanställda och sämst anställningsskydd
- Sverige har högst arbetslöshet i Norden. Sverige har också större andel tillfälligt anställda än de andra nordiska länderna. Samt lägst anställningsskydd för tillfälliga anställningar. En prisbelönt avhandling visar på konsekvenserna av avregleringarna för dem utan tillsvidareanställning.
- Vil ha felles nordiske sanksjoner mot land som angriper digitalt
- Kompetansen på cyber-sikkerhet i Norden øker, men hva skjer når angripende land avsløres? På Nordisk råds temasesjon diskuteres den 30. juni et forslag om at de nordiske landene skal vil nå vurdere felles sanksjoner ved cyberangrep. Det er et forslag som får støtte fra forskere i Norge.
- Den sociala pelaren får större tyngd efter EU:s toppmöte i Porto
- EU:s informella toppmöte i Porto i Portugal den 7-8 maj, mynnade ut i en deklaration som stärker den sociala pelarens betydelse för samarbetet. Till de nordiska medlemsländernas lättnad nämns inte införandet av minimilöner alls i slutdokumentet.
- Tema: Den gröna omställningen
- Den gröna omställningen kan både hota traditionella verksamheter som bensinstationer och skapa nya jobb, som när Northvolt bygger en enorm batterifabrik i Västerbotten i Sverige. I Danmark satsas det på miljövänligare byggnader, medan svenska Linnea Sjögren har återupptäckt en gammal resurs - tången. Det nordiska och tyska facket har beslutat sig för att arbeta tillsammans för en grönare ekonomi.
- Norden – som en familj i behov av terapi?
- Pandemin har utmanat både det nordiska samarbetet och tilliten mellan medborgare i Norden. Men många av framtidens utmaningar kräver att länderna gör gemensam sak, som klimat, välfärd och hållbart byggande. Det nordiska samarbetet är livsviktigt, betonar Finland, ordförandeland i Nordiska Ministerrådet 2021.
- Bærekraft og miljø interesserer kvinner mer enn "sterkstrøm"
- Ingvild Wang (24) er utdannet sivilingeniør i Norge. Hun tror forbilder og like muligheter til utdanning har gitt god andel kvinner blant unge ingeniører.
- Sveriges förhållande till ILO genom hundra år
- Sverige har haft ett tätt förhållande till ILO i 100 år. Men landet ratificerade aldrig arbetsorganisationens första konvention. Under ytan har det tidvis funnits spänningar - som när konventionerna kommer i konflikt med den svenska modellen för kollektivförhandlingar.
- Island börjar längta tillbaka till "överturismen"
- Få länder har haft en så snabb ökning av turismen som Island. Under flera år ökade antalet turister med 20 – 25 procent varje år. Det ledde till en debatt om Island var ett exempel på ”överturism”, på samma sätt som destinationer som Barcelona och Venedig. Nu, när covid-19 slagit benen under det som blev Islands största näring, håller debatten på att nyanseras.
- Henning Jørgensen ser håb i krisen på Nordens arbejdsmarkeder
- Corona-virus skaber krise for nordiske virksomheder og medarbejdere men også håb om et mere socialt og grønt arbejdsmarked og samfund. Det mener Henning Jørgensen, professor i arbejdsmarkedspolitik og medforfatter til en ny bog.
- Nordiska ministerrådets arbete med vision 2030
- - Det är nu arbetet börjar på allvar, säger Helle Engslund Krarup, som är vicestabschef på generalsekreterarens kontor. Efter en intensiv process har det nordiska samarbetet fått en ny vision. Men hur ska den genomföras och vad måste nedprioriteras om målen ska nås med samma budget? De första svaren kommer i början av februari.
- Inkomster är inte allt på lyckliga Island
- Inkomster är viktiga för att familjerna ska ha råd med allt som behövs. Men höga inkomster betyder inte nödvändigtvis att familjerna är lyckliga.
- Handler ILOs konvensjon mot vold og trakassering på arbeidsplassen om anstendig arbeid?
- I en kronikk blir de åtte nordiske og baltiske landene oppfordret av Nordens faglige samorganisasjon og lederne av de baltiske faglige sentralorganisasjonene til så raskt som mulig å ratifisere den nyeste ILO-konvensjonen – også kalt Metoo-konvensjonen.
- Vilka är ödesfrågorna för de nordiska facken?
- Vad rör sig i huvudet på en fackförbundsordförande? På NFS kongress i Malmö utmanades de fackliga ledarna att på en minut beskriva vad de såg som den största utmaningen framöver. Här är några av svaren:
- Peter Hummelgaards opgave: At sikre nedslidte tidlig pension
- Der er udsigt til store ændringer af det danske arbejdsmarked, hvis beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard kan samle flertal bag sine planer. Fair vilkår for kortuddannede og lavtlønnede er hans hjertesag.
- Lukker Færøerne for at få flere turister
- Færøerne lukker. Skader i naturen skal genoprettes. Lagmanden på de 18 grønne øer i Nordatlanten var klar i mælet: Ingen turister i en hel weekend. Men Færøerne blev ikke lukket. Det hele var et gennemtænkt PR-stunt for at få flere turister til landet.
- Hållbar turism på Åland - utan Coca-Cola och norsk lax
- Åland var först i Finland med att certifiera restauranger enligt hållbarhetsstandarden Green Key. I pionjärgruppen fanns Pub Stallhagen där chefen Johanna Dahlgren dragit ett stort lass både som inspiratör och uppfostrare.
- Åland: många resenärer, betydligt färre övernattare
- Knappt 30 000 invånare på Åland och drygt 2 miljoner anlända resenärer varje år. Det måste betyda att Åland praktiskt taget svämmar över av besökare. Eller?
Side-alternativer