Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Bærekraftig arbeidsliv

Bærekraftig arbeidsliv

Arbetsmiljön ska stärka den svenska konkurrenskraften
Ofta är arbetsmiljö förknippat med risker, men nu vill den svenska regeringen vända på begreppet och betona fördelarna. En god arbetsmiljö kan utveckla medarbetarnas hälsa, främja verksamheten och förbättra konkurrensförmågan. Det konstaterar regeringen i den nationella handlingsplan för arbetsmiljö som presenterades i slutet av september.
Norsk arbetslivsbarometer viktigt verktyg i debatten
Hur gör man sig relevant i arbetslivsdebatten? Det bästa sättet är att ha något viktigt att säga. Därför inledde det norska YS ett samarbete med arbetslivsforskningsinstitutet AFI. Resultatet blev en arbetslivsbarometer som i år presenterades för andra gången.
Norden kan bane vej for bedre arbejdsforhold i den tredje verden
Ved at behandle medarbejderne godt kan produktivitet stige. Det er erfaringen i nordiske virksomheder med produktion i Vietnam.
Árni Páll Árnason - vil ha et arbeidsliv der alle kan bidra
Hvilket arbeidsmarked vil vi ha? Hva forventer vi at virksomhetene gjør? Hva forventer vi skal skje på arbeidsstedet? Dette er spørsmål vi må gå dypere inn i, sier Árni Páll Árnason. Han har en fanesak: Han vil ikke lenger akseptere at folk presses ut av arbeidslivet på samfunnets bekostning.
Gröna jobb handlar inte bara om miljö
De nordiska länderna och deras företag kommer att försöka presentera sig själva som så miljövänliga som möjligt under klimatkonferensen i Köpenhamn. Men vad innebär det egentligen att vara grön? När enorma investeringar görs i förnybar energi är det viktigt att inte andra värden offras.
Tema: Grønne jobber handler ikke bare om miljø
Nordiske land og nordiske virksomheter vil presentere seg med en sterkest mulig miljøvennlig profil under FNs klimakonferanse i København. Men hva menes med ”grønne jobber” og hvor bærekraftige er de? Det gjøres nå enorme investeringer i fornybar energi, men hvilke verdier legges ellers til grunn? Arbeidsliv i Norden har besøkt noen grønne virksomheter i Norden. En av dem er Tomra. De lager pantemaskiner for returemballasje.
Också Finland hoppas på gröna jobb
Finland har länge levt på sitt ”gröna guld”, skogen, även om pappers- och massafabrikerna knappast framstått som särskilt miljövänliga. Nu när fabrikerna körs ner en efter en blir jakten på de nya gröna jobben allt intensivare.
Tomra – både grönt och säkert
Det produceras 800 miljarder flaskor, burkar och andra dryckesförpackningar i världen idag. Hälften av dem hamnar på en sopanläggning. Genom att återanvända materialet i förpackningarna kan stora mängder energi sparas, och därmed minskar koldioxidutsläppen.
København satser på grønn profil
København har tatt mål av seg til å bli en grønn by med et miljøvennlig næringsliv foran FNs klimakonferanse i desember. Mer enn halvparten av hotellrommene i den danske hovedstaden er nå ”grønne”.
Hälsoprojekt på jobbet - ett tveeggat svärd
Stegräknare, viktklubbar eller träningskort - allt fler företag satsar på aktiviteter som ska förbättra de anställdas hälsa. Insatserna är positiva för de flesta, men kan också leda till en sortering av de anställda, visar en doktorsavhandling vid Umeå Universitet.
Alterneringsledigheten görs permanent i Finland
Det populära finländska systemet för alterneringsledighet får en fortsättning. Erfarenheterna har visat sig vara så goda att regeringen i början av september beslöt att stifta en permanent lag.
Ensamt och ohälsosamt på toppen och botten
De som befinner sig högst upp och längst ner i arbetets hierarkier saknar det sociala stöd som är avgörande för hur man mår på arbetet, och de mår därför sämst i arbetslivet. Det visar en ny studie om hur arbetets sociala relationer påverkar hälsan.
Positive faktorer i arbeidslivet – nytt fokus gir nye perspektiv
Hva er det som gjør at arbeidstakere trives og rapporterer velvære, og hva er det som gir sunne og produktive organisasjoner? Hva er det som gjør arbeidstakere resiliente og adaptive i forhold til stadige endringer og økte krav?
Den bästa forskningen griper tag i människorna
Den senaste arbetslivsforskningen i Norden visar att det sker stora ändringar i hur verksamheter organiseras. Det gäller framförallt det som kallas det gränslösa arbetslivet, där arbetstiderna blivit flexiblare och jobbet och fritiden flyter ihop. Men vilka konsekvenser får det på längre sikt?
Arbejdstid og balance mellem arbejde og privatliv - hvad kan vi gøre?
Der er i disse år meget fokus på balance mellem arbejde - og privatliv. Der er mange gode intentioner i spil. Men det er svært at forestille sig, at der rigtig sker noget, før vi bliver villige til at se på de belastninger der for alvor gør det svært at få familielivet og arbejdslivet til at hænge sammen.
Arbetsmiljön ger konkurrenskraft
Arbetsmiljön kommer att vara en viktig framgångsfaktor i framtiden när konkurrensen om de bästa förmågorna hårdnar. Det är knappast en tillfällighet att ett av världens mest framgångsrika storföretag, Microsoft, tre år i rad valts till Finlands bästa arbetsplats.
Tyst kunskap guld värd
Mitt bland alla saneringar och omstruktureringar finns fortfarande stabila och trygga arbetsplatser i Finland. Där räknar man med att satsningar på arbetsmiljö ska löna sig när kampen om arbetskraften hårdnar.
Sosial kapital - kriterium for suksess
Hva kjennetegner et godt arbeidsmiljø? Og hva er sammenhengen mellom et godt arbeidsmiljø og produktivitet? Danske forskere peker på sosial kapital som et kriterium for en virksomhets suksess på begge områder.
Fra kontrol til tillid
En ny virksomhedspolitik med kerneværdier som medbestemmelse og ansvar, tillid og åbenhed i den danske butikskæde Irma har vendt nedtur til fremgang på både det menneskelige plan - og økonomisk.
Två steg framåt, ett bakåt - arbetsmiljö i rörelse
Arbetsmarknaden är i ständig rörelse, påverkad av internationell konkurrens, teknisk utveckling och politiska beslut. Nya jobb tillkommer och andra försvinner. Arbetsmarknaden och därmed också arbetsmiljön blir allt mer varierad och differentierad. En del arbetstagare har fått bättre arbetsmiljö än tidigare, men de förbättrade villkoren gäller inte alla. Tvärtom finns det grupper som riskerar att bli permanenta i dåliga arbetsmiljöer. Fortfarande är också många sjukskrivningar direkt relaterade till arbetsmiljön.

Side-alternativer

This is themeComment