Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Bærekraftig arbeidsliv

Bærekraftig arbeidsliv

Samfunnsviterne må vise veien ut av krisen
- Det brer seg en harme i Europa, og det er et presserende behov for å roe spenningene. Nå må samfunnsforskerne på banen. Dogmatiske økonomer har altfor lenge fått dominere debatten, sier Maurizio Ferrera, professor ved Universitetet i Milano.
Dubbelarbetande kvinnor löper större risk för sjukskrivning än män
När en kvinna får sitt andra barn och har en likvärdig ställning i arbetslivet som pappan, löper hon dubbelt så stor risk för att bli sjukskriven än mannen. Det visar en ny rapport om kvinnors sjukskrivning som presenterades i Sverige den 5 november.
Direkt från Stockholm: Unga trivs sämst på arbetet
Unga trivs sämre på jobbet och sjukskriver sig mer. Det utmanar framtidens arbetslinje och borde vara en väckarklocka för en diskussion om livet på jobbet – om arbetsmiljö, utvecklingsmöjligheter och delaktighet.
Vad med en personlig tränare - av hjärnan?
Till listan över nya yrken kan Arbeidsliv i Norden nu också lägga ”personal brainer” och titeln innehas av finländaren Reidar Wasenius. Han förverkligade nyligen en tjugo år gammal dröm och öppnade ett träningscenter för hjärnor, BRIIM Center, i Helsingfors.
Arbetsminister Lauri Ihalainen: Kompetenshöjning ska trygga Finlands framtid
Finlands nya regering har satt upp ambitiösa mål för att höja befolkningens kompetensnivå. Med satsningar på utbildning och vuxenstudier ska finländarna bli bättre rustade för strukturförändringar och framtida utmaningar.
Deltid har allt att göra med bristande jämställdhet
De många ofrivilliga deltiderna är sprungna ur vårt sätt att värdera kvinnors arbete. Det hävdar Annelie Nordström, fackförbundet Kommunals ordförande. Förbundet har krävt rätt till heltid i 30 år. Det har gått trögt och efter den ekonomiska krisen 2009 har det blivit svårare.
Onlinekultur ændrer spillereglerne på arbejdspladsen
Det grænseløse arbejdsliv stiller nye krav til ledere, medarbejdere og fagbevægelse. Ellers knokler medarbejderne, til de segner.
Arbetsmiljön ska stärka den svenska konkurrenskraften
Ofta är arbetsmiljö förknippat med risker, men nu vill den svenska regeringen vända på begreppet och betona fördelarna. En god arbetsmiljö kan utveckla medarbetarnas hälsa, främja verksamheten och förbättra konkurrensförmågan. Det konstaterar regeringen i den nationella handlingsplan för arbetsmiljö som presenterades i slutet av september.
Norsk arbetslivsbarometer viktigt verktyg i debatten
Hur gör man sig relevant i arbetslivsdebatten? Det bästa sättet är att ha något viktigt att säga. Därför inledde det norska YS ett samarbete med arbetslivsforskningsinstitutet AFI. Resultatet blev en arbetslivsbarometer som i år presenterades för andra gången.
Norden kan bane vej for bedre arbejdsforhold i den tredje verden
Ved at behandle medarbejderne godt kan produktivitet stige. Det er erfaringen i nordiske virksomheder med produktion i Vietnam.
Árni Páll Árnason - vil ha et arbeidsliv der alle kan bidra
Hvilket arbeidsmarked vil vi ha? Hva forventer vi at virksomhetene gjør? Hva forventer vi skal skje på arbeidsstedet? Dette er spørsmål vi må gå dypere inn i, sier Árni Páll Árnason. Han har en fanesak: Han vil ikke lenger akseptere at folk presses ut av arbeidslivet på samfunnets bekostning.
Gröna jobb handlar inte bara om miljö
De nordiska länderna och deras företag kommer att försöka presentera sig själva som så miljövänliga som möjligt under klimatkonferensen i Köpenhamn. Men vad innebär det egentligen att vara grön? När enorma investeringar görs i förnybar energi är det viktigt att inte andra värden offras.
Tema: Grønne jobber handler ikke bare om miljø
Nordiske land og nordiske virksomheter vil presentere seg med en sterkest mulig miljøvennlig profil under FNs klimakonferanse i København. Men hva menes med ”grønne jobber” og hvor bærekraftige er de? Det gjøres nå enorme investeringer i fornybar energi, men hvilke verdier legges ellers til grunn? Arbeidsliv i Norden har besøkt noen grønne virksomheter i Norden. En av dem er Tomra. De lager pantemaskiner for returemballasje.
Också Finland hoppas på gröna jobb
Finland har länge levt på sitt ”gröna guld”, skogen, även om pappers- och massafabrikerna knappast framstått som särskilt miljövänliga. Nu när fabrikerna körs ner en efter en blir jakten på de nya gröna jobben allt intensivare.
Tomra – både grönt och säkert
Det produceras 800 miljarder flaskor, burkar och andra dryckesförpackningar i världen idag. Hälften av dem hamnar på en sopanläggning. Genom att återanvända materialet i förpackningarna kan stora mängder energi sparas, och därmed minskar koldioxidutsläppen.
København satser på grønn profil
København har tatt mål av seg til å bli en grønn by med et miljøvennlig næringsliv foran FNs klimakonferanse i desember. Mer enn halvparten av hotellrommene i den danske hovedstaden er nå ”grønne”.
Hälsoprojekt på jobbet - ett tveeggat svärd
Stegräknare, viktklubbar eller träningskort - allt fler företag satsar på aktiviteter som ska förbättra de anställdas hälsa. Insatserna är positiva för de flesta, men kan också leda till en sortering av de anställda, visar en doktorsavhandling vid Umeå Universitet.
Alterneringsledigheten görs permanent i Finland
Det populära finländska systemet för alterneringsledighet får en fortsättning. Erfarenheterna har visat sig vara så goda att regeringen i början av september beslöt att stifta en permanent lag.
Ensamt och ohälsosamt på toppen och botten
De som befinner sig högst upp och längst ner i arbetets hierarkier saknar det sociala stöd som är avgörande för hur man mår på arbetet, och de mår därför sämst i arbetslivet. Det visar en ny studie om hur arbetets sociala relationer påverkar hälsan.
Positive faktorer i arbeidslivet – nytt fokus gir nye perspektiv
Hva er det som gjør at arbeidstakere trives og rapporterer velvære, og hva er det som gir sunne og produktive organisasjoner? Hva er det som gjør arbeidstakere resiliente og adaptive i forhold til stadige endringer og økte krav?

Side-alternativer

This is themeComment