Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Innovasjon

Innovasjon

Robotjournalistik vidgar gränserna för vad som är möjligt

Robotjournalistik vidgar gränserna för vad som är möjligt

Nu tar robotarna över även uppgifter som bara människor kunde klara tidigare, som att skriva artiklar och ta bilder. Med oändligt tålamod samlar de information eller fotograferar samma motiv hundratals gånger.

Robotjournalistik vidgar gränserna för vad som är möjligt - Les mer…

Genombrott för 3d-tekniken driver upp tempot i produktutvecklingen

Genombrott för 3d-tekniken driver upp tempot i produktutvecklingen

3d-skrivare har det talats om länge. De representerar en teknologi som nu ser ut att få sitt genombrott. Det handlar inte bara om en ny sorts maskiner som blivit så billiga att de kan köpas av privatpersoner. Det handlar om en helt ny produktionsteknik som är motsatsen till det sätt industrin tillverkar produkter idag.

Genombrott för 3d-tekniken driver upp tempot i produktutvecklingen - Les mer…

Nya produktionsmetoder kan kasta omkull hela industrier

Nya produktionsmetoder kan kasta omkull hela industrier

Det nordiska företag som just nu har utvecklat en av de mest omvälvande teknikerna är det norska Thinfilm, som i sin anläggning i Linköping trycker elektronik direkt på en plastfilm. Det gör det möjligt att bland annat tillverka intelligenta etiketter som kan säga ifrån om en vara lagrats under riktig temperatur.

Nya produktionsmetoder kan kasta omkull hela industrier - Les mer…

Spelplanen där Konstfack får medicintekniker att bli kreativa

Spelplanen där Konstfack får medicintekniker att bli kreativa

Intresset för industridesigners sätt att arbeta växer och designtänkande bryter ny mark inom allt fler områden. Det är förmågan att skapa processer, att fokusera på kunder och att tänka utanför ramarna som gör att intresset växer hos företag och andra verksamheter.

Spelplanen där Konstfack får medicintekniker att bli kreativa - Les mer…

Alla vill ha en app - men vilket behov ska de fylla?

Alla vill ha en app - men vilket behov ska de fylla?

- Mobilappar kommer att innebära nya sätt att arbeta eftersom man kommer åt system överallt och företagen kommer i allt större utsträckning att använda mobiler som ett arbetsredskap, säger Elin Lundström, VD för IT-företaget Decuria i Stockholm, som bland annat utvecklar appar för företag.

Alla vill ha en app - men vilket behov ska de fylla? - Les mer…

Livet efter Nokia innebär också nya möjligheter

Livet efter Nokia innebär också nya möjligheter

Tusentals av Nokias tidigare anställda har tvingats fundera över sin framtid när företaget säger upp folk i massor. I Finland står hoppet till att många av dem blir företagare.

Livet efter Nokia innebär också nya möjligheter - Les mer…

Den tredje vågen av IT-revolutionen

Den tredje vågen av IT-revolutionen

Utvecklingen av de smarta mobilerna förändrar vardagen för många. Men möjligheten att kunna komma ut på Internet var man än befinner sig är bara en del av den nya IT-revolutionen som även kommer att få stora konsekvenser i arbetslivet. Det som gör de smarta mobilerna och pekplattorna till ett så kraftfullt redskap är att Apple släppte kontrollen över vad som skulle finnas i dem.

Den tredje vågen av IT-revolutionen - Les mer…

Apparna förändrar arbetslivet

Apparna förändrar arbetslivet

Det går en tredje våg genom världen där vårt förhållande till datorerna förändras. Datakraften flyttar in i mobiltelefonerna och pekplattorna. Apparna är de små dataprogrammen som är länken mellan mobilen och de stora datasystemen. De kommer att förändra våra jobb mer och snabbare än vad vi anar. Det finns både vinnare och förlorare. På Nokia mister tusentals anställda sina jobb. Samtidigt innebär utvecklandet av appar nya möjligheter för många mindre företag när verksamheterna ändras, som Decuria, där Elin Lundström är vd.

Apparna förändrar arbetslivet - Les mer…

Vad med en personlig tränare - av hjärnan?

Vad med en personlig tränare - av hjärnan?

Till listan över nya yrken kan Arbeidsliv i Norden nu också lägga ”personal brainer” och titeln innehas av finländaren Reidar Wasenius. Han förverkligade nyligen en tjugo år gammal dröm och öppnade ett träningscenter för hjärnor, BRIIM Center, i Helsingfors.

Vad med en personlig tränare - av hjärnan? - Les mer…

Kontorsnomadens vardag - en månad på varje jobb

Kontorsnomadens vardag - en månad på varje jobb

Janne Saarikko, 40, har bytt jobb igen, eller snarast arbetsplats. Nu sitter han vid IT-företaget Arc Technology i Helsingfors. Med sig vid flyttningen hit hade han två blå Ikea-kassar: den ena med dator och lite papper, den andra packad med espressomaskinen, koppar och fat samt kaffepaket.

Kontorsnomadens vardag - en månad på varje jobb - Les mer…

Unga innovatörer utmanar med ny grön teknik

Unga innovatörer utmanar med ny grön teknik

Även om ungdomsarbetslösheten ökar snabbt finns det också ungdomar som verkar klara av nästan vad som helst. Ane Christophersen är 24 år och projektledare i ett företag hon startat tillsammans med tre studiekamrater. Deras idé Windflip får redarna att spärra upp ögonen.

Unga innovatörer utmanar med ny grön teknik - Les mer…

Innovativa samarbeten för nya ungdomsjobb

I Västerås, Sveriges sjätte största stad, har näringsliv, högskola och offentliga aktörer stor vana att samarbete kring arbete. Nu riktas det gränsöverskridande samarbetet mot arbetslösa ungdomar och i nästa vecka startar man ett projekt som man hoppas ska ge 1000 unga arbetslösa arbete och utbildning

Innovativa samarbeten för nya ungdomsjobb - Les mer…

Nya Aalto-universitetet i Finland: Fler studerande ska starta eget

Nya Aalto-universitetet i Finland: Fler studerande ska starta eget

Det nya Aalto-universitetet i Finland ska sammanföra entreprenörssugna ungdomar med olika bakgrund i teknik, ekonomi och design. Utbytet av tankar och idéer ska ge grogrund för en ny företagskultur.

Nya Aalto-universitetet i Finland: Fler studerande ska starta eget - Les mer…

Marimekko blir yngre med hjälp av H&M

Marimekko blir yngre med hjälp av H&M

Marimekko med sina storblommiga mönster är ett av Finlands mest kända varumärken. Det är framförallt en köpkrets av mogna kvinnor som tilltalas av kläderna och inredningsprodukterna. Med draghjälp av Hennes & Mauritz hoppas företagets nya ägare nu kunna locka yngre köpare.

Marimekko blir yngre med hjälp av H&M - Les mer…

Snabbt mode förändrar textilindustrin

Snabbt mode förändrar textilindustrin

Hennes & Mauritz omsätter för 78 miljarder svenska kronor och har 68 000 anställda. Med mer än 1 500 butiker i 28 länder har företaget blivit en maktfaktor inom modet. Tas alla anställda hos H&M:s underleverantörerna med, deltar 700 000 personer i dess produktionskedja.

Snabbt mode förändrar textilindustrin - Les mer…

Globaliseringens framsida

Globaliseringens framsida

Globalisering är ett begrepp som finns överallt, men som samtidigt är svårt att fånga in. Handlar det bara om samma process som pågått sedan den industriella revolutionen inleddes, eller är det en mer tidsbegränsad epok?

Globaliseringens framsida - Les mer…

Et globalt produksjonssentrums vekst og fall - så reiste Manchester seg fra tekstilindustriens aske

Et globalt produksjonssentrums vekst og fall - så reiste Manchester seg fra tekstilindustriens aske

Spinning Jennys hjemby Manchester var selve arne-stedet for den industrielle revolusjon - med tekstilindustrien som primus motor. Men Manchester som tekstilens globale sentrum er borte, og i vår selges også her klær produsert i Asia, med finsk design fra Marimekko, fra svenske Hennes & Mauritzbutikker.

Et globalt produksjonssentrums vekst og fall - så reiste Manchester seg fra tekstilindustriens aske - Les mer…

Aksjonsforskerne - vil ha felles akademi og mer samarbeid

Mangfoldet dominerte da aksjonsforskere fra ulike kanter av verden møttes i Oslo i september. Hensikten med konferansen var da også å bygge nettverk på tvers av nasjonalitet, profesjon og faglig profil. Når tyske forskere vil samarbeide med norske forskere om å bidra til å styrke innovasjonstakten i tysk industri og næringsliv, er det ett eksempel på nye nettverk som ble dannet.

Aksjonsforskerne - vil ha felles akademi og mer samarbeid - Les mer…

Stark företagskultur med finsk prägel

Stark företagskultur med finsk prägel

Finland är en av de stora vinnarna med globaliseringen, och den främsta symbolen för framgången är Nokia. Trots att det handlar om ett övernationellt jätteföretag står Nokia stadigt i den finska jorden – men den nordiska modellen är under hårt tryck.

Stark företagskultur med finsk prägel - Les mer…

Ramt af globalisering

Ramt af globalisering

Danmark klarer sig godt i globaliseringen, men flere advarer dem der tror, at det kun går én vej.

Ramt af globalisering - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment