Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Likestilling

Likestilling

Deltidens många ansikten

Deltidens många ansikten

Deltidsarbete kan vara ett sätt att lösa tidspusslet för många. I debatten fokuseras det på det ofrivilliga deltidsarbetet och speciellt då kvinnornas. Men effekterna behöver inte bli så negativa för pensionen som man tidigare trott, visar en ny studie. Samtidigt kommer nya former av deltidsarbete i arbetsgivarnas ständiga jakt på flexibilitet. I Storbritannien är det redan vanligt med så kallade ”nolltidskontrakt” där det inte finns någon schemalagd arbetstid alls.

Deltidens många ansikten - Les mer…

Ledare: Debatten om deltid behöver breddas

Deltidsarbete är en av de viktigaste frågorna i den nordiska jämställdhetsdebatten. Även om skillnaderna minskar, jobbar kvinnorna fortfarande deltid i högre grad än männen. Det är en fråga om pengar, kultur och moral, men där pekpinnen kanske inte är det bästa redskapet om man vill genomföra ändringar.

Ledare: Debatten om deltid behöver breddas - Les mer…

Kvinnor straffas inte så hårt för deltidsarbete som man trott

De negativa konsekvenserna för kvinnor i Norden av att arbeta deltid är små. Nya regler gör att effekten på pensionen inte blir särskilt stor. En förskolelärare eller undersköterska i Danmark eller Norge som arbetar deltid i tio år får ändå 98-99 procent av den maximala pensionen.

Kvinnor straffas inte så hårt för deltidsarbete som man trott - Les mer…

"Deltid handlar om pengar, kultur och moral"

"Deltid handlar om pengar, kultur och moral"

Debatten om deltidsarbete är intensiv i alla de nordiska länderna. Men det handlar inte bara om kvinnor som väljer att arbeta deltid under en period av sina liv. Om det är jämställdhet som är målet – bör kvinnorna jobba mer heltid eller är det männen som ska arbeta mer deltid?

"Deltid handlar om pengar, kultur och moral" - Les mer…

Dansk pædagog: Deltid presser min økonomi

Dansk pædagog: Deltid presser min økonomi

Dorte Nielsen er en af mange offentlig ansatte danske kvinder med deltidsjob. Det har givet hende et bedre arbejdsliv men en stram økonomi.

Dansk pædagog: Deltid presser min økonomi - Les mer…

Dubbelarbetande kvinnor löper större risk för sjukskrivning än män

När en kvinna får sitt andra barn och har en likvärdig ställning i arbetslivet som pappan, löper hon dubbelt så stor risk för att bli sjukskriven än mannen. Det visar en ny rapport om kvinnors sjukskrivning som presenterades i Sverige den 5 november.

Dubbelarbetande kvinnor löper större risk för sjukskrivning än män - Les mer…

Direkt från Oslo: En blå-blå regering i ett kvinnostyrt land

Efter en lång valrörelse och nästan en månads förhandlingar kom till sist den kommande blå-blåa norska regeringens politiska plattform på bordet. Enligt LO-ledaren innebär den en kraftig högervridning. Men med svenska ögon är det inte så mycket att hetsa upp sig över.

Direkt från Oslo: En blå-blå regering i ett kvinnostyrt land - Les mer…

Löneskillnader känner inga gränser

Löneskillnader känner inga gränser

De nordiska kvinnorna utbildar sig som aldrig förr och har idag samma, om inte längre, utbildning som män. De deltar också i högre grad i arbetslivet än tidigare. Ändå har löneskillnaden under de tio sista åren minskat marginellt.

Löneskillnader känner inga gränser - Les mer…

Socialminister Eygló Harðardóttir: Skuldsanering största förändringen

Socialminister Eygló Harðardóttir: Skuldsanering största förändringen

Eygló Harðardóttir är socialminister på Island. Könsfördelningen på ministerposterna och inom alltingsutskotten ledde genast till en het debatt. Inom de flesta utskotten är den skev, vilket är lagstridigt. Men den nya ministern är inte särskilt oroad. Hon tror att andelen kvinnor snart kommer att öka.

Socialminister Eygló Harðardóttir: Skuldsanering största förändringen - Les mer…

Kvinnor i arbetslivets och maktens labyrinter

Kvinnor i arbetslivets och maktens labyrinter

Kvinnorna stångar inte mot ett glastak som en gång för alla kan krossas anser Torild Skard, som studerat hur kvinnorna erövrat makten. Det handlar snarare om en labyrint, där kvinnorna måste ta omvägar, gå tillbaka och ta sig fram på delvis dolda stigar. Arbeidsliv i Norden ser på hur jämställdheten kan förbättras i näringslivet.

Kvinnor i arbetslivets och maktens labyrinter - Les mer…

Leder: Tallrike grunner for likestilling

Arbeidsliv i Nordens likestillingsbarometer, det tredje i rekken, viser en fremgang når det gjelder kvinners representasjon i de nordiske samfunnenes maktposisjoner på én prosentenhet i 2012 i forhold til en 50/50 kjønnsfordeling.

Leder: Tallrike grunner for likestilling - Les mer…

De nordiska kvinnorna har tagit lite mer makt mot i fjol

De nordiska kvinnorna har tagit lite mer makt mot i fjol

Kvinnorna i Norden är lite mer jämställda den 8 mars i år, jämfört med samma dag för ett år sedan. På Arbeidsliv i Nordens jämställdhetsbarometer har de nu kommit upp i 61 av poängen vi fördelat på ministerposter och andra positioner i samhället. Det är ett poäng mer än i fjol. 100 poäng innebär full jämställdhet.

De nordiska kvinnorna har tagit lite mer makt mot i fjol - Les mer…

Danmarks ligestillingspolitik: Ingen kvoter og fokus på mænd

Danmarks ligestillingspolitik: Ingen kvoter og fokus på mænd

Samtlige topposter i den danske regering besiddes af kvinder, men målt på mænds barsel og kvinder i virksomhedsledelse halter ligestillingen i Danmark efter resten af Norden.

Danmarks ligestillingspolitik: Ingen kvoter og fokus på mænd - Les mer…

Svenska storbolag satsar för att få fler kvinnor i toppen

Svenska storbolag satsar för att få fler kvinnor i toppen

Ser man på kalla fakta är vägen lång tills det råder jämställdhet mellan män och kvinnor i det svenska arbetslivet. Därför väckte det stor uppmärksamhet när vd:ar från tio av de största svenska bolagen tog initiativet till jämställdhetssatsningen ”Battle of the numbers”

Svenska storbolag satsar för att få fler kvinnor i toppen - Les mer…

Vad kan vi lära av 80 kvinnliga statsministrar och presidenter?

Vad kan vi lära av 80 kvinnliga statsministrar och presidenter?

En ensam kvinnlig ledares dilemma är om hon hinner förändra systemet innan det förändrar henne själv. För att kulturen, politiken och arbetssättet ska ändras krävs det en kritisk massa på 30-35 procent kvinnliga representanter i parlamenten, skriver Torild Skard, i sin bok om de kvinnliga presidenterna och statsministrarna 1960 – 2000.

Vad kan vi lära av 80 kvinnliga statsministrar och presidenter? - Les mer…

Olikheter i arbetslivet beror på livsval som görs tidigt

Sverige är ett av de mest jämställda länderna på jorden. Men fortfarande finns stora skillnader mellan män och kvinnor. En man tjänar i genomsnitt två miljoner kronor mer än en kvinna under ett arbetsliv.

Olikheter i arbetslivet beror på livsval som görs tidigt - Les mer…

Anniken Huitfeldt: arbeidsminister med øye for likestilling

Anniken Huitfeldt: arbeidsminister med øye for likestilling

”Flere kan arbeide noe” sier Anniken Huitfeldt når jeg møter Norges nye arbeidsminister idet 2013 akkurat har kommet i gang. I september er det valg. Spørsmålet er: hvor vil hun sette sitt stempel det neste halve året; hvor vil hun gjøre en forskjell som arbeidsminister i regjeringen Stoltenberg?

Anniken Huitfeldt: arbeidsminister med øye for likestilling - Les mer…

Island får en projektplan för att bekämpa löneklyftan

Island har ett fått nytt avtal mellan regeringen och parterna på arbetsmarknaden vad gäller löneklyftorna mellan könen. Parterna skall bekämpa löneklyftorna under de närmaste två åren och komma överens om en projektplan med gemensamma lösningar och åtgärder. Målet är att uppnå lika lön för lika arbete. Den offentliga sektorn skall fungera som förebild för andra arbetsgivare.

Island får en projektplan för att bekämpa löneklyftan - Les mer…

Direkt från Reykjavik: Färre pappor tar föräldraledigt

Allt färre isländska pappor utnyttjar möjligheten att ta föräldraledigt i jämförelse med före finanskrisen. De pappor som ändå tar föräldraledigt är hemma kortare tid än tidigare.

Direkt från Reykjavik: Färre pappor tar föräldraledigt - Les mer…

Så ska jämställdheten öka i Norge

Så ska jämställdheten öka i Norge

Norge utökar nästa år föräldraledigheten så att den blir 49 veckor. Men pappamånader och dagisplats till alla barn leder inte automatiskt till att arbetsmarknaden blir mindre könsuppdelad eller att mansdominansen bland cheferna försvinner, varnar professor Hege Skjeie. Hon har lett den hittills största utredningen om jämställdhet i Norge.

Så ska jämställdheten öka i Norge - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment