Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Likestilling

Likestilling

Det likestilte Norden - visjon eller virkelighet?
De nordiske landene er i tet på internasjonale målinger om likestilling. Er virkeligheten like gloriøs som visjonen om det likestilte Norden? Hvorfor er kvinner i omsorgsyrkene henvist til deltid, lav lønn og dårlig pensjon, selv når de vil jobbe heltid? Hvorfor vil Danmarks likestillingsminister legge ned kvinnedagen 8. mars? Er det fordi hun mener kvinnene har inntatt maktposisjonene? Arbeidsliv i Norden har gått igjennom de seneste 40 årenes kvinneandel i regjeringene, fagforbund, arbeidsgiverorganisasjoner og andre viktige symbolposisjoner. Inntar kvinnene makten?
Norden närmar sig jämställdheten steg för steg
De nordiska kvinnorna har varit en inspiration för kampen för jämställdhet i andra länder. Tillsammans har de intagit alla politiskt tillsatta maktpositioner utom två: Det har aldrig utsetts en kvinnlig ärkebiskop eller en kvinnlig överbefälhavare i något nordiskt land. Samtidigt är både presidenten och statsministern nu kvinnor i Finland. När Mari Kiviniemi nyligen besökte Tysklands förbundskansler Angela Merkel, så pågick debatten för fullt om kvinnor ska kvoteras in i företagens styrelser. Norge var det första landet att genomföra det 2008, men kvinnorna har samtidig förlorat fler maktpositioner än i något annat land de senaste åren. Arbeidsliv i Norden har undersökt hur framgångsrik kampen för jämställdhet i det offentliga livet har varit i Norden.
De finska kvinnorna har erövrat de viktigaste maktpositionerna
De finska kvinnorna kommer längst upp i Arbeidsliv i Nordens maktbarometer, med 15 av 40 poäng. Det sker framförallt tack vare att både presidenten och statsminister är kvinnor.
Danmark väntar fortfarande på en kvinnlig statsminister
Få länder har förberett sig så väl mentalt på att få en kvinnlig statsminister som Danmark. TV-serien Borgen har gjort stor succé även i grannländerna. Den skildrar en fiktiv kvinnlig statsminister och maktkampen på Christiansborg, slottsbyggnaden i Köpenhamn där såväl Folketinget, Statsministerns kontor och Högsta domstolen håller till.
Kvinnorna har förlorat mest makt i Norge
Norge har varit det hetaste landet i jämställdhetsdebatten ända sedan kvoteringslagen trädde i kraft 2008. De allmänna aktiebolagen, oftast större börsbolag, måste ha minst 40 procent av varje kön i sina styrelser. Men samtidigt har kvinnorna tappat fler maktpositioner i Norge än något annat nordiskt land.
Den isländska krisen blev ett genombrott för kvinnorna
Finanskrisen, som drabbade Island hårdare än något annat nordiskt land, ledde också till en politisk jordbävning. Den omfattande korruptionen och svågerpolitiken har gjort att väljarna letar efter nya politiker. Det har gynnat kvinnorna.
Vem ersätter de mäktiga kvinnor som slutar i Sverige?
Sverige är det enda landet i Norden som varken haft en kvinnlig statsminister eller en kvinna som statsöverhuvud i modern tid. Socialdemokraternas Mona Sahlin kunde ha blivit statsminister vid valet i september 2010, men den nya rödgröna koalitionen förlorade valet.
Sporskifte efterlyses i ligestillingsdebatten i Danmark
Er det brug for kvoter eller et mandepanel som i Norge for at speede ligestillingen op? Det er der meget delte meninger om i Danmark, men de fleste er enige om, at der er brug for en ligestillingsdebat, der favner begge køn.
Mødre og fedre møter karrierelogikkens spilleregler
Nå er vi vel likestilt? Økt utdanningsnivå blant kvinner, nye idealer for faderskap og utvikling av arbeid-familievennlige ordninger har endret de ytre rammene for mødres og fedres tilpasning til arbeid og familie. Sammenlignet med studier fra 30 år tilbake har kvinner gjort et ”stort sprang”. Min avhandling ”Mødre og fedre i møte med karrierelogikkens spilleregler” synliggjør imidlertid at disse samfunnsendringene ikke har vist seg å være tilstrekkelige i forhold til å realisere likestilling verken i arbeidsliv eller i familieliv.
Norsk arbetslivsbarometer viktigt verktyg i debatten
Hur gör man sig relevant i arbetslivsdebatten? Det bästa sättet är att ha något viktigt att säga. Därför inledde det norska YS ett samarbete med arbetslivsforskningsinstitutet AFI. Resultatet blev en arbetslivsbarometer som i år presenterades för andra gången.
Island kvoterar in kvinnor i företagens styrelser
Island följer Norge och inför en lagstiftning som gör att det ska finnas minst 40 procent kvinnor i företagens styrelser. Men innan den kommer på plats 2013, har jämställdheten tagit ett litet steg tillbaka.
Inger Støjberg: fra dristige utspill til brede forlik
Det var da finanskrisen slo inn over Danmark for alvor, at Inger Støjberg inntok regjeringskontorene som nyutnevnt minister med ansvar for arbeid og likestilling. Som tidligere ordfører for det liberale partiet Venstre, var hun kjent for sine dristige verbale utspill. Nå er ministeren blitt talskvinne for brede forlik med opposisjonen.
Mogna män kan stärka vården
När kommuner och landsting vill locka män till hälso- och sjukvård bör man försöka rekrytera lite äldre, mogna män. Det är en av slutsatserna i den nyutgivna boken ”Menn i pleie og omsorg – brødre i hvitt”, av Helge Svare vid Arbeidsforskningsinstituttet i Oslo.
Arbejdstid og balance mellem arbejde og privatliv - hvad kan vi gøre?
Der er i disse år meget fokus på balance mellem arbejde - og privatliv. Der er mange gode intentioner i spil. Men det er svært at forestille sig, at der rigtig sker noget, før vi bliver villige til at se på de belastninger der for alvor gør det svært at få familielivet og arbejdslivet til at hænge sammen.
Mångfaldens Manuela först på Slottsbakken
Det är historiska steg som hon tar över Slottsbakken i Oslo denna höstdag den 18 oktober 2007. Manuela Ramin-Osmundsen är den första norska ministern med invandrarbakgrund.
Bok i fokus: Femkamp - bang om nordisk feminisme
1999 mobiliserer en ny generasjon unge kvinner til kamp for kvinnefrigjøring og feminisme. Det skjer i alle de fem nordiske landene. Den svenske LO-lederens bruk av ordet ”fittstim”, som betegnelse på de unge jentene i det sosialdemokratiske kvinneforbundet, utløste boka ”Fittstim”.
Forskare fokuserar på män som bryter könsrollerna
Åtta nordiska mansforskare ska studera de nordiska männens förhållande till arbete och familj. Pengar har beviljats av Nordiska Ministerrådet och projektet pågår från april i år och tre år framåt.
Svårt få fast jobb - om du är kvinna
Sjuksköterskor, barndagvårdare och hjälplärare för elever med inlärningssvårigheter är yrkesgrupper som kan ha svårt att få fasta jobb i Finland, som har mer visstidsanställningar än andra EU-länder.
Nästan för bra för att vara sant
Från och med i år har alla isländska pappor rätt till tre månaders pappaledighet. Använder de inte sina månader torkar tiden inne. Reformen, som gradvis införts sedan 2001, har starkt stöd både hos pappor och också hos mammor, visar en färsk undersökning. Cirka 85 procent av de isländska männen tar numera ut föräldraledighet.
Vanans makt och tradition
För snart fyra år sedan startade Arbetslivsinstitutet ett av de största forskningsprogram som rör förhållandet mellan kön och arbete som någonsin gjorts i Sverige.

Side-alternativer

This is themeComment