Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Nordisk modell

Nordisk modell

Trepartsförhandlingar som modell för den gröna omställningen

Kampen för en rättvis grön omställning förs just nu på flera och sinsemellan väldigt olika arenor. Medan strejkvakterna står i vinterkylan utanför Teslas verkstäder i Sverige och klimatförhandlarna möts i hettan i Dubai, samlades arbetsgivare, fackliga organisationer och ministrar från Norden i Reykjavik.

Trepartsförhandlingar som modell för den gröna omställningen - Les mer…

- Alle må ha et eierskap i den grønne omstillingen på arbeidsplassen

- Alle må ha et eierskap i den grønne omstillingen på arbeidsplassen

Nær 1 av 3 innbyggere i Norden er bekymret for at grønn omstilling i arbeidslivet kan bety at jobber blir borte, viser en undersøkelse fra Nordregio. Hvordan arbeidslivets parter kan jobbe sammen for at omstillingen skal bli så rettferdig som mulig var tema under den nordiske dialogkonferansen på Island.

- Alle må ha et eierskap i den grønne omstillingen på arbeidsplassen - Les mer…

Arbetsgivarna med viktig roll i den gröna omställningen

Arbetsgivarna med viktig roll i den gröna omställningen

När det talas om den nordiska arbetslivsmodellen, handlar det ofta om hur hög organisationsgraden är för facket. Men det är lika viktigt att arbetsgivarna är organiserade för att bra avtal ska göras.

Arbetsgivarna med viktig roll i den gröna omställningen - Les mer…

Svenskt näringsliv om samarbetet i Norden

Hur ser det nordiska samarbetet på arbetsgivarsidan ut idag? Arbeidsliv i Norden bad den svenska bransch- och arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv svara på en rad frågor. Det här är svaren vi fick från pressekreteraren Olle Bring.

Svenskt näringsliv om samarbetet i Norden - Les mer…

Teslastrejken – en kamp för den svenska modellen

Teslastrejken – en kamp för den svenska modellen

Just nu pågår ett drama på svensk arbetsmarknad. IF Metall strejkar för att få elbilstillverkaren Tesla att teckna kollektivavtal. Elon Musk, en av världens rikaste män och ägare till Tesla vägrar. Efter en rad sympatiåtgärder från andra fackförbund har han nu genom sitt svenska bolag stämt svenska staten.

Teslastrejken – en kamp för den svenska modellen - Les mer…

Var trepartsmötet i Reykjavik början på något nytt?

Var trepartsmötet i Reykjavik början på något nytt?

Var det bara ännu ett av tusentals möten runtom i världen om den gröna omställningen? Eller skedde det något mer när nordiska politiker, arbetsgivare och fackförbund möttes i Reykjavik den 1 december? Det isländska ordförandeskapet hade stora ambitioner för mötet.

Var trepartsmötet i Reykjavik början på något nytt? - Les mer…

Dansk-svensk oro för utfallet i EU-mål som rör flyganställdas avtal

Nu rycker Danmark och Sverige åter ut för att försvara den nordiska arbetsmarknadsmodellen. Denna gång handlar det om ett nytt mål i EU-domstolen där frågan är om det innebär könsdiskriminering att kabinpersonal får lägre traktamenten än piloter.

Dansk-svensk oro för utfallet i EU-mål som rör flyganställdas avtal - Les mer…

Karen Ellemann - nordisk till fingerspetsarna

Karen Ellemann - nordisk till fingerspetsarna

Nordiska ministerrådets nya generalsekreterare tar över ansvaret för det nordiska samarbetet under en tid när utmaningarna tornar upp sig - säkerhetspolitiskt, miljömässigt och där den nordiska modellen i vissa fall stångat i väggen. Men hon är en obotlig optimist att det går att uppnå den nordiska visionen.

Karen Ellemann - nordisk till fingerspetsarna - Les mer…

Norden, Nato och närmiljön

Nordiska rådet fyller 70 år, vilket förstås markerades under årets session i Helsingfors. Som Erkki Tuomioja, presidenten för rådet påpekade, samarbetade parlamentarikerna i tjugo år innan ministrarna kom på banan. I det här numret ser vi närmare på det nordiska samarbetet.

Norden, Nato och närmiljön - Les mer…

Arbetsministrarna ser på kollektivavtalens ställning i Norden

Arbetsministrarna ser på kollektivavtalens ställning i Norden

- De nordiska regeringarna bör kanske se på om det bör införas ett nytt stöd där arbetsgivare som har kollektivavtal kan få et skatteavdrag, till exempel en lägre arbetsgivaravgift för sina anställda. Det sa Fafo-forskaren Jon Erik Dølvik när han la fram en rapport om kollektivavtalen i Norden på det nordiska arbetsministermötet.

Arbetsministrarna ser på kollektivavtalens ställning i Norden - Les mer…

NFS kongress pressar på för en rättvis grön omställning

NFS kongress pressar på för en rättvis grön omställning

Vem får mest ut av att delta som en fluga på väggen på NFS:s kongress i Oslo? Journalisten eller socialantropologen? Jag misstänker den senare, men eftersom jag är journalist tar jag den stora nyheten först: Island bjuder in till ett trepartsmöte om den gröna och rättvisa omställningen 1 december 2023.

NFS kongress pressar på för en rättvis grön omställning - Les mer…

Klimat och kriser viktigast på NFS kongress

Klimat och kriser viktigast på NFS kongress

Vilka signaler var de viktigaste från NFS kongress i Oslo? Vi bad Ragnhild Lied, som leder centralorganisationen Unio, att sammanfatta sina intryck: - Det som är tydligt nu är att vi upplever så många gemensamma kriser, säger hon.

Klimat och kriser viktigast på NFS kongress - Les mer…

Nyanser i Norden vad gäller visselblåsare och pappaledighet

De nordiska ländernas innevånare har många rättigheter som kan verka nästan utopiska sett från andra delar av världen. Men på vissa områden finns det förvånansvärt stora skillnader även i den nordiska gemenskapen. Pappaledigheten är ett exempel på det.

Nyanser i Norden vad gäller visselblåsare och pappaledighet - Les mer…

- Ny visselblåsarlag utmanar unika svenska meddelarfriheten

- Ny visselblåsarlag utmanar unika svenska meddelarfriheten

Inget annat land i världen har som Sverige med sin grundlagsfästa meddelarfrihet ett så långtgående skydd för anställda som vill lämna uppgifter till medier om oegentligheter på arbetsplatsen. Förväntningarna var därför höga när nya visselblåsarlagen skulle formuleras. Kritiken lät inte vänta på sig.

- Ny visselblåsarlag utmanar unika svenska meddelarfriheten - Les mer…

EU:s minimilöneförslag försenat, Norden splittrat

EU:s minimilöneförslag försenat, Norden splittrat

Håller tiden på att rinna ut för förslaget om europeiska minimilöner? Mycket talar för det. Ukrainakriget och det franska presidentvalet gör att frågan tappar tempo. Men det handlar också om att oenigheten inom EU fortfarande är stor.

EU:s minimilöneförslag försenat, Norden splittrat - Les mer…

Nordiskt arbetsministermöte diskuterade plattformsarbete

Nordiskt arbetsministermöte diskuterade plattformsarbete

Bör det införas en tredje kategori på arbetsmarknaden, i tillägg till arbetsgivare och arbetstagare? När de nordiska arbetsministrarna möttes i Helsingfors den 22 - 23 november handlade diskussionen mycket om plattformsarbete och den utmaning det ställer den nordiska arbetslivsmodellen inför.

Nordiskt arbetsministermöte diskuterade plattformsarbete - Les mer…

Derfor har Island høyere lønnsvekst enn resten av Europa

I august hadde Island en månedlig lønnsvekst på 0,3 prosent. Til da hadde landet opplevd en lønnsvekst på 7,9 prosent det siste året, noe som er mer enn noe annet europeisk land. Økningen fra første til andre kvartal i år var på 8,1 prosent, som er tredje største økning i Europa.

Derfor har Island høyere lønnsvekst enn resten av Europa - Les mer…

Tema: Tilliten i Norden

Tema: Tilliten i Norden

Tilliten är hög i Norden och en förutsättning för välfärdsstaten. Men ser vi för mycket på tilliten i hela landet och missar att det finns stora skillnader mellan olika orter? På Södermalm i Stockholm säger 75 procent av invånarna att de ”litar på de flesta”. Men bara en knapp mil bort, i förorten Rågsved, är det bara drygt 30 procent som har den tilliten.

Tema: Tilliten i Norden - Les mer…

Nordens dyrbaraste resurs?

Tillit är en avgörande resurs i de nordiska välfärdssamhällena, men den gäller inte allt och alla. Granskar man den noga finns det stora skillnader mellan de olika länderna i Norden, men också internt i varje land.

Nordens dyrbaraste resurs? - Les mer…

Den svajande svenska tilliten - stor skillnad på Södermalm och Rågsved

Den svajande svenska tilliten - stor skillnad på Södermalm och Rågsved

Den mellanmänskliga tilliten i Sverige är hög, liksom i övriga Norden. Och trots pandemin och dödskjutningar är den svenska tilliten god i internationell jämförelse. Men på lokal nivå visas ett stort och växande gap mellan hög- och lågtillhetsområden, enligt nyligen publicerade Tillitsbarometern.

Den svajande svenska tilliten - stor skillnad på Södermalm och Rågsved - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment