Partene
Direkte fra København: Ikke en eneste folkevalgt i magteliten
Fagforeningsledere og erhvervslivets topchefer sidder solidt på magten i Danmark og har mere indflydelse end politikere, viser en ny kortlægning. Det har både fordele og ulemper.
Island riskerar generalstrejk i juni
Strejker pågår på Island med allt fler fackföreningar som varslar om strejk. Generalstrejk bryter ut i juni om förhandlingsparterna inte har kommit fram till ett kollektivavtal. Strejkerna har redan nu blivit den största arbetsmarknadskonflikten på Island under de senaste 25 åren.
Mindsteløn - noe for Norden?
Mens den nordiske fagbevægelse ser lovbestemt mindsteløn som en katastrofe, ser lønmodtagere i mange andre EU-lande en lovbestemt mindsteløn som et værn mod social dumping. Vi er nødt til at gå ind i diskussionen om lovbestemt ligeløn, så alle kan blive mere klar på styrkerne i det kollektive aftalesystem, vi har i Norden, siger Bente Sorgenfrey, formand for den samlede fagbevægelse i Norden.
Minstelønn – mulighet eller trussel?
Drop berøringsangsten og bli med i kampen om lovbestemt minstelønn i EU, er brannfakkelen Bente Sorgenfrey kaster inn i debatten som ny leder for Nordens faglige samorganisasjon, NFS. Er berøringsangst problemet, eller er lovfestet minstelønn en reell trussel mot den nordiske modellen? Arbeidsliv i Norden tar utfordringen og starter diskusjonen i månedens tema i fokus.
Appel til Norden: drop modstanden mod at diskutere mindsteløn
Norden skal holde op med at se lovbestemt mindsteløn i EU som et farvel til den nordiske model. Lær af Norge, opfordrer den nordiske fagbevægelses sammenslutning, NFS, og danske arbejdsmarkedseksperter.
Minimilöner kan bli fråga på Europafackets kongress
Nästan alla europeiska länder har nu lagstadgade minimilöner. Vid årsskiftet införde Tyskland en lägsta lön på 8,50 euro per timma. Men de nordiska länderna håller fast vid avtalsmodellen.
Norsk modell för minimilöner sprids till allt fler branscher
Den 1 februari allmängiltigförklarades delar av kollektivavtalet inom den norska fiskeindustrin, så att lönevillkoren gäller för hela landet. Två dagar senare var det dags för elinstallatörerna. Den norska modellen för minimilöner får allt större stöd.
Transport ser på minimilöner för att begränsa social dumping i Sverige
I Sverige är motståndet mot lagstadgad minimilön kompakt. Men inom transportbranschen har parterna börjat diskutera allmängiltigförklaring av avtalet. Orsaken är den dumpning av löner och arbetsvillkor som förekommer i den fria rörlighetens spår.
Hotell hotas av hyrestjänst
Nya digitala tjänster som sammanför köpare och säljare tar över allt mer av traditionell affärsverksamhet. Den mest framgångsrika av dem alla är amerikanska Airbnb som hjälper folk att hyra ut sina lägenheter. Hotellbranschen kämpar emot.
Politisk opråb: Gør Norden til vækstcenter for deleøkonomi
Norden kan blive et blomstrende center for deleøkonomiske eksperimenter til gavn for hele samfundet, men politikerne sover i timen, vurderer den radikale politiker Charlotte Fischer, som sidder i Rådet for Bæredygtig Erhvervsudvikling, Trængselskommissionen og er medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden.
Gerd Kristiansen: norsk LO-leder med stål i ryggen
Lufta dirrer. Lederen for den største arbeidstakerorganisasjonen i Norge er kraftig provosert over den blåblå regjeringens arbeidslivspolitikk, over mangel på samarbeid og over forslaget til ny arbeidsmiljølov som gir arbeidsgiverne økt rett til å ansette midlertidig. Engasjementet bølger gjennom rommet.
Direkt från Mariehamn: Sjuksköterskorna strejkar
Sjuksköterskorna på Åland har satt ner foten – med besked. Den 20 november gick de ut i strejk, inte ens skyddsarbete tillåts, och vid Ålands enda sjukhus kämpar man nu för att kunna ge ålänningarna hyfsad om än vingklippt vård.
Laval-målet: Svenska regeringen vill ge facket mer makt
EU-anpassningen gick för långt när de svenska lagarna ändrades efter EU-domstolens Laval-målet. Det menar den svenska regeringen som nu har gett en utredning i uppdrag att föreslå regler som ska ge fackförbunden bättre möjligheter att bevaka villkoren för utstationerade arbetstagare. Men arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv menar att regeringens ambitioner är oförenliga med EU-rätten.
Norska arbetsgivarorganisationen Virke vill ha fler lärlingar
Det är svårt att hitta en bättre förebild för lärlingar än Henrik Tanum. Han bubblar av entusiasm och arbetsvilja. Just nu är han också den norska arbetsgivarorganisationen Virkes ansikte utåt, eftersom han lär sig vad det innebär att sitta i receptionen.
Arbetskonflikt om deltidsanställda stoppar svenska tåg
En tågstrejk i södra Sverige har på nytt satt fokus på frågan om vad konkurrensen om de offentliga kontrakten innebär för leverantörernas anställda, och vilka möjligheter en upphandlande myndighet har att lägga sig i deras arbets- och anställningsvillkor.
Ólafía Rafnsdóttir: Kvinnorna måste vara med och bestämma lönerna
Island har blivit känt utomlands för sina starka kvinnliga ledare, men inom arbetslivet har det varit männen som bestämt lönerna. Ólafía B. Rafnsdóttir blev den första kvinnliga ordföranden på 122 år i de handelsanställdas förbund, VR, när hon valdes i fjol.
Avtal om huvudentreprenörsansvar avvärjde strejk
Ett smått historiskt kollektivavtal om huvudentreprenörsansvar i den svenska byggbranschen slöts på kvällen den 31 mars och avvärjde därmed en strejk som skulle ha satts igång bara några timmar senare. Avtalet innebär att arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier (BI) inrättar en fond som ska garantera lönerna för underentreprenörernas anställda.
Kollektivavtalet röstades ned inom det isländska LO
Hälften av fackföreningarna inom den isländska landsorganisationen ASÍ röstade ned det nya kollektivavtalet. ASÍ-ledaren Gylfi Arnbjörnsson säger att ASÍ nu måste undersöka vad som väckte medlemmarnas motstånd.
Sture Fjäder utmanar den fackliga kulturen i Finland
Satsningar på Norden som en ekonomisk region, sänkta skatter på löneinkomster, en omprioritering av välfärdssamhället – det är bara några av de frågor som finns på akademikerbossen Sture Fjäders agenda för Finland och Norden.
Stabilt högtryck i Norge visar arbetslivsbarometer - de flesta trivs
Ibland kan ett rakt streck vara det mest spännande i ett diagram. När hela havet stormar har den norska arbetslivsbarometern, som fackförbundet YS och Arbeidsforskningsinstituttet samarbetar om, visat på förvånansvärt få förändringar.
Side-alternativer