Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Regioner

Regioner

Färöarnas framtid kan inte bara vara fisk

Färöarnas framtid kan inte bara vara fisk

Vad ska Färöarna leva av när fisken tar slut? Är svaret olja eller turism? Huvudsaken är att det också skapas kvinnliga jobb på ögruppen som är mer patriarkalisk än andra delar av Norden.

Färöarnas framtid kan inte bara vara fisk - Les mer…

Direkte fra Tórshavn: Midt i sanktionsstormen

Alt tyder på, at den færøske lakseopdrætsindustri ufrivilligt er havnet i en overordentlig lukrativ situation som følge af den russiske importboykot av europæiske og norske madvarer.

Direkte fra Tórshavn: Midt i sanktionsstormen - Les mer…

Grønlands Aleqa Hammond henter inspiration hos Mandela

Grønlands Aleqa Hammond henter inspiration hos Mandela

Grønlands nye regering har sat forsoning og tilgivelse med den gamle kolonimagt Danmark på dagsordenen.

Grønlands Aleqa Hammond henter inspiration hos Mandela - Les mer…

Direkte fra Nuuk: Ny regering skærper kravene til de udenlandske selskaber

Grønland skrev historie, da landet umiddelbart før påske fik en ny regering. Verdens største ø har fået sin første kvindelige landsstyreformand, Aleqa Hammond, fra det socialdemokratiske Siumut.

Direkte fra Nuuk: Ny regering skærper kravene til de udenlandske selskaber - Les mer…

Klimatet förändrar arbetslivet i Arktis

Klimatet förändrar arbetslivet i Arktis

Klimatändringarna i Arktis sker mycket snabbare än vad forskarna förutspått. Det innebär även stora utmaningar för arbetslivet i ett område med fyra eller nio miljoner invånare, beroende på hur det definieras. Arctic Frontiers-konferensen har hållits i Tromsø för åttonde gången.

Klimatet förändrar arbetslivet i Arktis - Les mer…

Vad kostar gränshindren i Norden?

Vad kostar gränshindren i Norden?

Går det att beräkna hur mycket de nordiska länderna förlorar på att det fortfarande finns många gränshinder på arbetsmarknaden? Enligt Copenhagen Economics skulle det ha varit 3 000-6 000 fler gränspendlare utan hinder. Om alla kommer från arbetslöshet sparas 4,2 miljarder danska kronor.

Vad kostar gränshindren i Norden? - Les mer…

Grönlands arbetsmarknad glödhet

Grönlands arbetsmarknad glödhet

Flemming Enequist står i aktern på en Targa 37 som med 600 hästkrafter plöjer sig fram igenom Godthåpsfjorden på väg till London Minings base camp 150 kilometer nordöst om huvudstaden Nuuk på Grönland. Han arbetar för kommunen och ska locka unga grönländare att ta jobb i gruvindustrin.

Grönlands arbetsmarknad glödhet - Les mer…

Mycket har skett bakom rökridån

Mycket har skett bakom rökridån

I takt med att järnridån mellan öst och väst monterades ned, har kontakterna mellan Norden och Ryssland ökat. Men bilden av grannen i öst behöver uppdaterats. Det gäller också i den del av Norden som haft det mest vänskapliga förhållandet - den norska kommunen Sydvaranger som gränsar mot Ryssland. Där har nickelverket på andra sidan gränsen fungerat som en rökridå både bildligt och bokstavligt sett.

Mycket har skett bakom rökridån - Les mer…

Bitterhet när anrik pappersfabrik läggs ned

Bitterhet när anrik pappersfabrik läggs ned

”Finland lever av skogen”, är ett gammalt talesätt som fortfarande gäller. Men papperstillverkaren UPM har satt i gång ett saneringsprogram där flera fabriker stängs. I brukssamhället Voikkaa är bitterheten stor när ortens största arbetsgivare försvinner och därmed hundratals jobb.

Bitterhet när anrik pappersfabrik läggs ned - Les mer…

Het arbetsmarknad i kallt klimat

Het arbetsmarknad i kallt klimat

Sedan 2001 har sammanlagt 15 000 personer av 60 olika nationaliteter arbetat på Melkøya vid nordnorska Hammerfest, för att förvandla en karg ö till en mottagnings-anläggning för naturgas från norska Snøhvitfältet fjorton mil ut i havet. Det har förändrat Hammerfest och Nordnorge. Tomtpriserna stiger, arbetsmarknaden är het och nya näringar växer fram i hela regionen. Det ligger optimism i luften om än lite ojämnt fördelat mellan de olika orterna.

Het arbetsmarknad i kallt klimat - Les mer…

Grenseland - ved porten til en ny verden

Grenseland - ved porten til en ny verden

Få steder opplever vi historien så tett innpå, og få steder blir fremtiden så optimistisk presentert som i Finnmark. Utbyggingen av Snøhvitfeltet utenfor Hammerfest har gitt folk i Norges nordligste fylke mersmak på olje- og gasseventyret. Ringvirkningene av utbyggingen er store, særlig i de vestre delene av fylket. I øst mot grensen til Russland er det drømmen om det som skal skje, som skaper håp og fremtidstro.

Grenseland - ved porten til en ny verden - Les mer…

"Vi kan inte leva i en glasbubbla"

"Vi kan inte leva i en glasbubbla"

Glas og Keramikskolen i Nexö är en utbildning på högskolenivå under Danmarks kulturministerium och startade 1997. Idag erbjuder den totalt 77 elever från framför allt Skandinavien en treårig eftergymnasial utbildning i glas eller keramik och har kontakter över hela världen.

"Vi kan inte leva i en glasbubbla" - Les mer…

Den danska kommunreformen: ”Ett plus ett är mer än två”

Den danska kommunreformen: ”Ett plus ett är mer än två”

I stort sett allt sattes i rörelse för att stärka de professionella miljöerna och för att skapa en mer robust ekonomi när Bornholm som första region i Danmark genomförde en kommun- och länssammanslagning. Fem kommuner och ett län blev tillsammans Bornholms Regionskommune. För de anställda var det en stor och genomgripande förändring som rymde stor osäkerhet.

Den danska kommunreformen: ”Ett plus ett är mer än två” - Les mer…

Med medeltiden in i framtiden

Med medeltiden in i framtiden

Det började som ett sysselsättningsprojekt där arbetslösa ungdomar under ett år for runt och samlade folkminnen. Berättelserna växte, liksom intresset. Kunskapen blev till sånger, som blev till teater, som blev till en medeltidsmarknad. Nu finns ett medeltidscenter som sysselsätter tio personer på heltid. Projektet har blivit en arbetsplats.

Med medeltiden in i framtiden - Les mer…

Kreativitet i tusenårsnäringarna

Kreativitet i tusenårsnäringarna

När jobben upphör eller flyttar utomlands är det extra utsatt att bo på en ö. Här går det inte att pendla till grannkommunen, utan jobb som försvinner måste ersättas på annat sätt. Det kräver både kreativitet och kunskap. - Det har alltid varit min grundtanke att kompetensutveckling är helt nödvändigt för att Bornholm inte ska gå i stå, säger Henrik Grove, avgående arbetsmarknadschef för Bornholm.

Kreativitet i tusenårsnäringarna - Les mer…

Mare Balticum lever

Mare Balticum lever

När Finlands förre statsminister Paavo Lipponen år 1997 för första gången lanserade begreppet "den nordliga dimensionen" var tveksamheten i omvärlden rätt så stor. Den nordliga dimensionen? Igen ett fint klingande ord, men finns även ett innehåll bakom ordhylsan? Ja, det finns!

Mare Balticum lever - Les mer…

Snøhvit – samarbete på Nordkalotten

Snøhvit – samarbete på Nordkalotten

Det är sällan arbetsförmedlingarna går ut och bjuder in arbetskraft från andra länder med öppna armar. Men i det tunt befolkade Finnmark i Norge, letas det med ljus och lykta efter arbetskraft för att kunna genomföra den största industrisatsningen i landsdelen någonsin – naturgasprojektet Snøhvit.

Snøhvit – samarbete på Nordkalotten - Les mer…

Nordens Hus - et kultursentrum i 20 år

Nordens Hus - et kultursentrum i 20 år

- Kom, bli med, i runddansen er det plass til alle. Nordens Hus jubilerer med Gallakonsert, festtaler, og supé. Men ingen feiring uten en friere utfoldelse før folket drar hjem.

Nordens Hus - et kultursentrum i 20 år - Les mer…

Ökat självstyre skapar problem på arbetsmiljöområdet

Som ett led i en önskan om ett mer modernt arbetsmiljöarbete, ersattes 2000 den gamla ”arbejderbeskyttelsesloven” med en ny arbetsmiljölag. Men arbetet med den nya lagen är inte helt enkelt. Lagen är en ramlag, som ska kompletteras med föreskrifter. Att skapa egna färöiska sådana har dock visat sig vara både dyrt och omständligt.

Ökat självstyre skapar problem på arbetsmiljöområdet - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment