Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Regioner

Regioner

Hotellvistelse i A-kassans regi

Hotellvistelse i A-kassans regi

På Färöarna är mellan två och tre procent av den arbetsföra befolkningen arbetslösa, lite varierande beroende på säsong. Den som vill kan få okonventionell hjälp att komma igång igen. För den arbetslöse finns möjlighet att få tre till fyra dagars vistelse på hotell med gruppsamtal och psykologhjälp på programmet.

Hotellvistelse i A-kassans regi - Les mer…

Uten økonomisk selvstendighet - ingen politisk uavhengighet

Uten økonomisk selvstendighet - ingen politisk uavhengighet

Det er selvstyredebatten som gjelder på Færøyene. Mens venstre - høyre dimensjonen er styrende for politikken ellers i Norden, er selvstendighet eller ikke, det dominerende tema i færøysk debatt. Et engasjement som riktignok er noe nedtonet for tiden, men betydningsfullt nok til å skape meningsmangfold og brytninger på kryss og tvers av partiskillelinjer.

Uten økonomisk selvstendighet - ingen politisk uavhengighet - Les mer…

Fisket – en del av Färöarnas själ

Fisket – en del av Färöarnas själ

Fisket bär den färöiska ekonomin, men betyder också så mycket mer. Kring fisket finns berättelserna om både hjältemod och ond, bråd död. Där finns könsrollerna som präglats av mäns frånvaro och kvinnors närvaro. Där finns vanan att ständigt leva med det oförutsägbara, som i sin tur påverkar sinnena.

Fisket – en del av Färöarnas själ - Les mer…

Et øyrike i samspill med natur, kultur og økonomi

Et øyrike i samspill med natur, kultur og økonomi

Regn og sol skifter. Idet vi setter foten på færøysk jord, hvelver en fargesprakende halvsirkel seg over himmelen og forsvinner i havet som omkranser grønnkledde åser. Det er som om naturen selv varsler hvor vi skal lete, for det er her den finns, skatten som færingene lever av; fisken i havet. Fisk og fiskeprodukter står for 98 % av eksportinntektene.

Et øyrike i samspill med natur, kultur og økonomi - Les mer…

Øresund med barrierer – og især muligheder

Ny bog om integration i Øresundsregionen kortlægger forskelle og ligheder mellem danskere og svenskere – og peger på de mange nye muligheder.

Øresund med barrierer – og især muligheder - Les mer…

Færøyene - et mikrosamfunn i Nordens utkant

Færøyene - et mikrosamfunn i Nordens utkant

Mens politikere i Europa kappes om å foreslå å bygge ned velferdsgodene i påvente av et samfunn der færre yngre skal forsørge et økende antall eldre i befolkningen, ser fremtiden på Færøyene, der fødselsraten er høy, annerledes ut. Samtidig finnes det en erkjennelse av at økonomien ikke er stor nok til at Færøyene kan leve utelukkende av egen kraft. Arbeidsliv i Norden har besøkt øyriket i vest.

Færøyene - et mikrosamfunn i Nordens utkant - Les mer…

Ronnie flyttade till Lund: Förstod ej vad dom sa i början

Ronnie Schou Andersen, 25 år, är dansk och arbetar som kvalitetsansvarig på försäljningsfirman d line i Köpenhamn. För ett och ett halvt år sedan flyttade han från Danmark till Sverige, närmare bestämt Lund.

Ronnie flyttade till Lund: Förstod ej vad dom sa i början - Les mer…

Skatteproblem på Novo Nordisk

När Danmarks största läkemedelskoncern, Novo Nordisk, skulle etablera en ny skandinavisk försäljningsenhet valde man att lägga den i Malmö. Dotterbolaget i Danmark lades ned och 40 danskar började i augusti 2000 att pendla till det nya kontoret i Malmö. För de danska pendlarna uppstod då en rad problem.

Skatteproblem på Novo Nordisk - Les mer…

Barriärer för pendlare över Öresund

Barriärer för pendlare över Öresund

Har Öresundsbron lett till den integration mellan Sverige och Danmark som politikerna önskade? Nej, är det enstämmiga svaret från forskare, näringsliv och politiker på båda sidor av Sundet. De problem som förhindrar integrationen på arbetsmarknaden är kartlagda, men den politiska viljan att lösa dem är ännu inte på plats. Dessutom finns en rad kulturella skillnader mellan danskar och svenskar som försvårar samarbetet.

Barriärer för pendlare över Öresund - Les mer…

Ålänningar sökes

Medan Finland i stort strider mot arbetslösheten, utkämpas på Åland en helt annan batalj. Den lilla ön, med 26 000 invånare, formligen skriker efter arbetskraft. I en bred kampanj försöker man nu locka bland annat välutbildade ålänningar att återvända.

Ålänningar sökes - Les mer…

Drömjobbet fanns på ön

- Bor man på en sån här liten holme, vill man i något skede av livet ut och se sig om.

Drömjobbet fanns på ön - Les mer…

Storstadens möjligheter lockar

Storstadens möjligheter lockar

Hösten 1993 flyttade åländskan Johanna Jahrén till Sverige för högskolestudier. Idag har hon ett stimulerande bankjobb i Stockholm.

Storstadens möjligheter lockar - Les mer…

Snurr på utvecklingen

Åland är en av de rikaste regionerna inom Europeiska Unionen. Men det stora beroendet av sjöfarten kan bli ett problem och fler välutbildade måste lockas till ön.

Snurr på utvecklingen - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment