Artikler av Berit Kvam
- Ylva Johansson: Arbeidsmarkedsminister med feministisk agenda
- Ambisjonene er klare: Ungdomsledigheten har førsteprioritet. Utfordring nummer to er å sørge for at ledige personer og ledige jobber finner hverandre. Arbeidsforholdene på kvinnedominerte arbeidsplasser skal bli bedre og hun vil jobbe for økte sosiale rettigheter i EU.
- Arbeid først på agendaen under nordisk statsministermøte
- Fjerne grensehinder mellom landene og øke investeringene for å skape jobber er blant nordiske statsministeres felles visjoner. De vil også bygge videre på Norden som merkevare, sa nordiske statsministere under Nordisk Råds sesjon i Stockholm.
- Leder: En garanti for fremtiden?
- Danmark har færre unge som ikke er i praksis, jobb eller utdanning, enn Sverige. Hvorfor lykkes de bedre? Mens Europa ser til den finske ungdomsgarantien, har Arbeidsliv i Norden snakket med unge i Norden om deres erfaringer, og sett på hvordan landene lykkes i sine satsinger. I fokus står yrkesutdanninger, lærlingordninger og praksisplasser.
- Samfunnsviterne må vise veien ut av krisen
- - Det brer seg en harme i Europa, og det er et presserende behov for å roe spenningene. Nå må samfunnsforskerne på banen. Dogmatiske økonomer har altfor lenge fått dominere debatten, sier Maurizio Ferrera, professor ved Universitetet i Milano.
- Stefan Löfven (S): Sverige skal være et globalt forbilde
- En feministisk regjering, kalte statsminister Löfven Sveriges nye regjering under tiltredelsestalen i Sveriges Riksdag. Regjeringen har 23 statsråder, hvorav 12 kvinner og 11 menn i tillegg til statsministeren, og er et samarbeid mellom Socialdemokraterna og Miljöpartiet de gröna. Arbeid kom først da Löfven talte.
- Leder: Samfunnets vaktbikkje i fare?
- Når journalister og spinndoktorer bytter jobber, er det betenkelig? Hvis ansatte rådgivere og kommunikasjonsfolk har mer innflytelse enn politikerne selv, utfordres demokratiet? Når journalistikken rammes av nedbemanning, hvordan påvirkes kvaliteten? Og når det er to kommunikatører for hver journalist, hva skjer med samfunnets vaktbikkje?
- Mikael Sjöberg skal gjenreise tilliten til Arbetsförmedlingen
- Mikael Sjöberg topper igjen en av de viktigste institusjonene på arbeidslivsområdet i Sverige. 17. mars ble han utnevnt av regjeringen Reinfeldt til generaldirektør for Arbetsförmedlingen. Da kom han fra jobben som GD i Arbetsmiljöverket der han begynte etter å ha ledet Arbetslivsinstitutet. Etter mye kritikk av Arbetsförmedlingen er utfordringen å bygge tillit til institusjonen han leder.
- Kamp for likestilling i Norden gjennom 40 år
- Norden har samarbeidet om likestilling i førti år. Det har hatt stor betydning for fremgangen på likestillingsområdet og gjort livet bedre for innbyggerne i Norden, sa Eygló Harðardóttir, Islands likestillingsminister under jubileumsfeiringen på Island 26. august. Hvor går debatten i dag? Trengs det nye fortellinger om likestilling?
- Nordisk modell fra Reykjavik til Paris
- - De nordiske landene må holde kursen. De vil være et eksempel for andre land, et orienteringspunkt, særlig når det gjelder samklangen mellom vekst og virkelig gode sosiale standarder. Det sier Christian Kastrop, nytilsatt direktør for Policy Studies Branch i OECD/ECO.
- Den nordiske modellen er under press. Utfordringene krever upopulære beslutninger
- - Dette er en spennende og veldokumentert rapport som gir et godt bilde av situasjonen i Norden, men den avdekker også behovet for endring, sier Svein Oppegaard, direktør for arbeidslivspolitikk i Næringslivets hovedorganisasjon i Norge om «The Nordic Model – challenged but capable of reform».
- Leder: Se på Island
- - Se hvor flinke islendingene har vært til å komme seg etter krisen, sier Christian Kastrop, direktør i OECD. Det skal vi, tema denne gangen handler nettopp om utviklingen Island har gått gjennom siden krisen i 2008 og frem til i dag. Vi følger også rapporten om den nordiske modellen som først ble lansert i Reykjavik, til OECDs hovedkvarter i Paris.
- Leder: Et stykke nordisk samtidshistorie
- Den 22. mai 1954 ble avtalen om et felles nordisk arbeidsmarked undertegnet. 60 år har gått. Arbeidsliv i Norden har intervjuet nordboere som i hvert av de seks tiårene søkte mulighetene i et annet nordisk land, og vi forteller historien rundt opprettelsen av avtalen.
- «svensk flytta till Norge, vad behöver jag veta?»
- 13 desember 2010 begynte Charlotte Lundell som produktsjef i Orkla Confectionery & Snacks. Det første hun gjorde da hun fikk jobben var å google: «svensk flytta til Norge, vad behöver jag veta?» Den gang var hun en av 80 000 svensker med norsk skattekort. I 2013 er hun en av 90 000.
- Ny studie spår fortsatt suksess for nordisk modell
- - Det er behov for justeringer fremover, men hvis gjør det, har vi de beste muligheter til å lykkes, sier direktøren ved Næringslivets forskningsinstitutt i Finland Vesa Vihriälä. Sammen med nordiske kolleger publiserer han i disse dager en ny og omfattende utredning om utfordringene for den nordiske velferdsmodellen etter finanskrisen i 2008.
- Leder: Teknologispranget – en forsmak på fremtiden
- Kunstig intelligens, ordene pirrer fantasi og kreativitet. Hva kan en robot gjøre? Eller, hva skal vi med 3d teknikk? Hvor mange arbeidsplasser i eldreomsorgen kan velferdsteknologien erstatte? Og tenk, hvilke opplysninger ville ikke denne lille artikkelen kunne inneholde hvis den var skrevet av en robot? Arbeidsliv i Norden byr denne måneden på en forsmak på en fremtid med ny teknologi.
- Den moderne industriarbeideren: operatør i ny teknologi
- «Ikke ryker det, ikke lukter det og ikke er det folk å se, hva er det dere holder på med?» Er spørsmålet direktøren for Herøya Industripark ofte får fra tilreisende utlendinger. Omstilling, effektivisering og ny teknologi har gjort gammel industri konkurransedyktig i et globalt marked og arbeiderne til kunnskapsorienterte operatører.
- Blå-blå gjennomgang av NAV
- Tre år etter at det siste kontoret ble åpnet i det som har blitt beskrevet som den største norske velferdsreformen i nyere tid, har arbeids- og sosialminister Robert Eriksson startet en full gjennomgang av NAV. Sigrun Vågeng leder ekspertutvalget som skal gjøre velferdsetaten bedre for brukerne.
- Leder: Kvinner står sterkest i en brytningstid
- Norden har samarbeidet om likestilling gjennom 40 år. Nå bærer det frukter. Arbeidsliv i Nordens likestillingsbarometer viser at Norge i år er verdensledende i likestilling. For første gang deler kvinner og menn maktposisjonene likt.
- Italia velger kvinner i krisetider
- Halvparten av ministrene i Italias nye regjering er kvinner. Hva betyr det i et land der sysselsettingen blant kvinner ligger på bunn i Europa? Statsminister Matteo Renzi lover endring. Han vil ha umiddelbare reformer og fart i økonomien. Hittil er det loven om kvotering til styrene som har hatt størst effekt på likestillingen.
- Leder: Hvem kan komme og hvem skal få bli og hvem skal få vinne et verdig liv?
- Sverige holder fanen høyt for en raus og åpen innvandringspolitikk. Her blir forskjellene i Norden tydelige. Integrasjonsminister Erik Ullenhag skiller seg ut når han i «Arbeidsliv i Norden» advarer mot en utvikling han mener å se i flere europeiske land, at innvandrerfiendtlige partier vokser, og det politiske kartet flyttes mot en strengere og mer innvandrerkritisk holdning. Men flere vil ta nye grep for bedre integrasjon.
Side-alternativer