Artiklar av Björn Lindahl
Island: Invandrarna har fått fler rättigheter
Sverige ligger fortfarande högst i Norden, men Island hade den största ökningen i MIPEX index om integrationspolitik. Från 2014 till 2019 ökade Islands index med 7 poäng, från 49 till 56. Skalan går till 100, och Sverige fick 86 poäng, ett poäng mindre än tidigare.
Till och med tomten drabbas av coronakrisen
Den nordiska modellen har inte passerat bäst före datumet. Tvärtom behövs den, och har visat sin kraft under coronapandemin. Men den står inför stora utmaningar. Därför krävs det innovativa lösningar för hur välfärden ska finansieras när nya anställningsformer och ny teknik leder till omvälvningar i hela branscher.
Jon Erik Dølvik: Uppdämd efterfrågan kan ge högre sysselsättning
Det hittills största forskningsprojektet som arbetsministrarna under Nordiska ministerrådet finansierat var på väg att gå in för landning när coronapandemin bröt ut. Hur påverkar pandemin och den ekonomiska krisen i dess spår de råd som forskarna kommer att ge om framtidens arbetsliv?
Slik kan nordisk arbeidsrett gå fremtiden i møte
Er arbeidsretten i de nordiske landene klar for fremtidens arbeidsliv? Ny teknologi og nye arbeidsformer setter allerede etablerte strukturer under press, men ekspertene mener det er lys i tunnelen.
17 måder at være ansat – plus det løse
Norden er ikke blevet en region af freelancere, men det vrimler med nye beskæftigelsesformer, og covid19-pandemien har gjort livet som atypisk beskæftiget endnu mere usikkert. Det fastslog eksperter ved en nordisk konference om fremtidens arbejdsliv.
Julebord-kutt skaper krise for restauranter
Tradisjonen med julebord er stor i Norge og i Danmark rundt jul. Årets sesong for julebord er en krise for restauranter og leverandører av mat, melder næringslivets organisasjoner.Men det blir nok mindre diskusjon om #metoo.
Sveriges förhållande till ILO genom hundra år
Sverige har haft ett tätt förhållande till ILO i 100 år. Men landet ratificerade aldrig arbetsorganisationens första konvention. Under ytan har det tidvis funnits spänningar - som när konventionerna kommer i konflikt med den svenska modellen för kollektivförhandlingar.
Mot lyckligare tider?
Nyheten att ett vaccin mot covid-19 utvecklats som är effektivt i 90 procent av fallen, kommer som en efterlängtad nyhet när Norden står mitt uppe i den andra vågen av coronapandemin. Det är en kris som också påverkar integrationen av nyanlända invandrare.
Ett förlorat år för integrationen?
Blir 2020 och kanske också 2021 förlorade år för integrationen av nyanlända invandrare i Norden? Är konsekvenserna av coronapandemin så stora att de vänder allt på huvudet?
Migrationen till OECD har nästan halverats under coronapandemin
Coronapandemin har gjort att antalet utländska personer som fått visum och uppehållstillstånd i ett OECD-land har rasat. Under det första halvåret i år minskade antalet tillstånd med 46 procent jämfört med samma period 2019, visar OECD:s International Migration Outlook 2020.
Norge faller i integrationsindex - eller?
Norge har under de senaste fem åren förlorat sin position som ett av de tio länder i världen som har den mest inkluderande och generösa migrationspolitiken, enligt MIPEX 2020. Men vad betyder det?
Den livsviktiga kommunikationen
Coronapandemin fortsätter att påverka de nordiska samhällena, som hittills stort sett slutit upp bakom sina regeringar och myndigheter. I Islands näst största stad Akureyri, har till och med partipolitiken lagts till sida och alla partier är nu med och styr kommunen.
Arbetsmiljön utmanas när teknik och människor vävs ihop
Morgondagens arbetsmiljöhot kommer snabbare och är av en annan sort än de som arbetsmiljömyndigheterna övervakat tidigare. Några av hoten som tas upp i en ny nordisk rapport kan verka som science-fiction. Andra är sådant som många konfronteras med redan idag, men där man vet mycket lite om de långsiktiga effekterna.
Bompengepartiet tredje størst i Bergen
Gamle partier har strevd med lav oppslutting i årevis og greier ikke å engasjere generasjoner, mens nye ensaks-parti entrer politikken. Politiske konstellasjoner endres mens vi venter på å se hvem som får innflytelse.
Kollektivavtalen viktiga för framtidstron
Det har varit en krävande tid för alla som deltar i den nordiska övningen som kallas kollektivförhandling. Att arbetsmarknadens parter själva kommer fram till hur lönerna ska utvecklas är en av grundstenarna i den nordiska modellen.
Kollektivförhandlingar med munskydd
Arbetsgivarna och fackförbunden i Norden har under våren och sommaren genomfört kollektivförhandlingar, bortsett från i Sverige, där de skjutits upp till 1 oktober på grund av coronapandemin. Hur har den kraftigt ökade arbetslösheten påverkat löneförhandlingarna? Kommer vissa grupper, som jobbat ännu hårdare under krisen, få sin belöning?
Susanna Gideonsson varnar för attack mot den svenska modellen
LO:s nya ordförande Susanna Gideonsson har djupa rötter i fackföreningsrörelsen och redan som 16-åring engagerade hon sig mot orättvisor på jobbet. Idag företräder hon 1,4 miljoner LO–medlemmar i fjorton förbund. Utmaningen just nu är att värna den svenska modellen mot politikernas inblandning i arbetsrätten.
Hvilke studiebyer i Norden er best likt av studentene?
Hva er studentene mest og minst fornøyde med i 10 studiebyer i Norden? SSB i Norge har brukt data fra den europeiske undersøkelsen Eurostudent VI og sammenlignet studentenes situasjon i ulike land.
Inte bara negativa effekter av coronakrisen för arbetslivet
Bättre jämställdhet, mindre stress och fler som tycker att de har ett meningsfullt jobb med positiva utmaningar. Det visar något överraskande den norska arbetslivsbarometern för 2020.
Har det nordiska samarbetet skadats av coronakrisen?
Kommer Norden stärkt ur coronakrisen, eller har olika krafter som utlösts av pandemin gjort att samarbetet blivit svagare? Svaret är, som så ofta i verkligheten, både och.
Side-alternativer