Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Artikler av Björn Lindahl

Artikler av Björn Lindahl

Hur ser kineserna på svenska ledarskapstraditioner?

Den svenska ledarskapstraditionen kännetecknas av ett stort förtroende för de anställda. Ledningen förutsätter att personalen kan arbeta självständigt och utan att de behöver övervakas tätt. Men hur fungerar de svenska företagen i utlandet? Passar den svenska dalahästen och den kinesiska draken ihop?

Hur ser kineserna på svenska ledarskapstraditioner? - Les mer…

Svenska Metall måste ha förtroende för motståndaren

- Det som man absolut inte får göra i en löneförhandling är att ljuga. Man behöver inte säga allt, men ljuger man har man inte längre något förtroende.

Svenska Metall måste ha förtroende för motståndaren - Les mer…

De dolda kostnaderna av ungdomsarbetslösheten

Ungdomsarbetslösheten skapar ärr som följer med vidare i livet. Bland de dolda kostnaderna av att vara arbetslös i ung ålder är att lönen flera decennier efteråt kan vara lägre än för de som inte varit arbetslösa när de var unga. Andra effekter är högre risk för att bli arbetslös igen och att ungdomar marginaliseras, det vill säga att de står utanför både jobb och skola.

De dolda kostnaderna av ungdomsarbetslösheten - Les mer…

Arbetsmiljön påverkas av nanotekniken - men systematiska mätningar saknas

När Håkan Wallin, professor på det danska forskningscentret för arbetsmiljö, talar om nanomaterial låter det som science-fiction. När han fick sin första sändning med nanomaterialet byggdes ett speciellt tält upp i källaren, där forskarna arbetar med skyddsdräkter och luftmasker.

Arbetsmiljön påverkas av nanotekniken - men systematiska mätningar saknas - Les mer…

Nanomaterialen väger för lite för att lagstiftningen ska gälla

För att kunna göra något åt riskerna med nanomaterial behöver vi veta hur farliga de är och hur vi exponeras för dem. Men än så länge finns det inte ens en internationell definition av vad nanomaterial är.

Nanomaterialen väger för lite för att lagstiftningen ska gälla - Les mer…

Nordisk balansgång mellan behov av arbetskraft och risk för dumpning

Alla de nordiska länderna som vill locka till sig högkompetent arbetskraft måste göra samma avvägning. Hur ska arbetsgivarna lättare få tillgång till den arbetskraft de behöver och hur ska länderna samtidigt skydda sina arbetsmarknader mot social dumpning?

Nordisk balansgång mellan behov av arbetskraft och risk för dumpning - Les mer…

Ny konvention ett lyft för arbetsmiljön till sjöss

Sjöfarten är den mest globala av alla näringar. Ett skäl till att en ny sjöarbetskonvention införs är att få mer lika konkurrensvillkor för rederierna. Det ska inte löna sig för redare som dumpar lönerna eller som slarvar med arbetsmiljön.

Ny konvention ett lyft för arbetsmiljön till sjöss - Les mer…

Efter några tuffa år väntar nya uppgifter för NAV

De som arbetar på NAV i Vestre Aker börjar till sist få huvudet över vattnet. Antalet obehandlade ärenden är tillbaka på samma nivå som innan den stora välfärdsreformen började genomföras i Norge 2007. Men det är ingen tid för vila. Nya uppgifter införs och andra omorganiseras.

Efter några tuffa år väntar nya uppgifter för NAV - Les mer…

Hur skapas nya yrken och varför dör de ut?

Hur uppstår ett nytt yrke? Frågan kan verka enkel, men är svår att svara på. För vad är det som gör att inte ett redan existerande yrke påtar sig de uppgifter som ny teknik eller ändrade konsumtionsvanor ger upphov till?

Hur skapas nya yrken och varför dör de ut? - Les mer…

121 år för att bli eniga om vilka krav som bör ställas till en psykolog

När Sigmund Freud behandlade sin första patient 1889 kunde han knappast ana att det 121 år senare skulle finnas 77 250 psykiatriker och 250 000 psykologer i Europa. För psykologerna har man först nu fått en gemensam europeisk standard för vilka kvalifikationer som krävs.

121 år för att bli eniga om vilka krav som bör ställas till en psykolog - Les mer…

Gemensam syn på yrken viktigt för fri europeisk arbetsmarknad

Sverige har varit drivkraften i ett ambitiöst EU-projekt där mer än 5000 yrkesbenämningar och kompetensord har översatts till 22 olika språk och där kvalifikationerna som krävs för dessa jobb ska beskrivas. Det gemensamma ”lexikonet” för arbetslivet ska göra det lättare att förmedla jobb över landgränserna.

Gemensam syn på yrken viktigt för fri europeisk arbetsmarknad - Les mer…

Myndigheterna måste se medborgarna

Den borgerliga regeringen i Sverige har utrett en samordnad välfärdstjänst, men förslaget är inte så vittgående som den norska Nav-reformen. Det handlar mer om en samlokalisering där de anställda behåller sina gamla arbetsuppgifter.

Myndigheterna måste se medborgarna - Les mer…

Unga innovatörer utmanar med ny grön teknik

Även om ungdomsarbetslösheten ökar snabbt finns det också ungdomar som verkar klara av nästan vad som helst. Ane Christophersen är 24 år och projektledare i ett företag hon startat tillsammans med tre studiekamrater. Deras idé Windflip får redarna att spärra upp ögonen.

Unga innovatörer utmanar med ny grön teknik - Les mer…

Tomra – både grönt och säkert

Det produceras 800 miljarder flaskor, burkar och andra dryckesförpackningar i världen idag. Hälften av dem hamnar på en sopanläggning. Genom att återanvända materialet i förpackningarna kan stora mängder energi sparas, och därmed minskar koldioxidutsläppen.

Tomra – både grönt och säkert - Les mer…

Svensk budget mot arbetslösheten – situationen värre än i Finland

”Jobba Sverige ur krisen” är titeln på den svenska statsbudgeten för 2010. I den räknar regeringen med att arbetslösheten inte kommer att minska förrän 2012. Värst blir det 2011, med 11,6 procent av svenskarna utan jobb.

Svensk budget mot arbetslösheten – situationen värre än i Finland - Les mer…

Snabbt mode förändrar textilindustrin

Hennes & Mauritz omsätter för 78 miljarder svenska kronor och har 68 000 anställda. Med mer än 1 500 butiker i 28 länder har företaget blivit en maktfaktor inom modet. Tas alla anställda hos H&M:s underleverantörerna med, deltar 700 000 personer i dess produktionskedja.

Snabbt mode förändrar textilindustrin - Les mer…

LO tar strid om pensionerna

Det kan bli en het vår i Norge, när LO, arbetsgivarna och regeringen utkämpar den sista kampen i omläggningen av det norska pensionssystemet. Den återstående frågan är vad som sker med avtalspensionerna, i Norge kallat AFP.

LO tar strid om pensionerna - Les mer…

Förändringens vår för den svenska modellen

De privata arbetsgivarna i Sverige har bjudit in LO till förhandlingar om ett nytt huvudavtal. Den förra gången det skedde var 1938. Då tecknades det så kallade Saltsjöbadsavtalet, som är en av hörnpelarna i den svenska modellen.

Förändringens vår för den svenska modellen - Les mer…

Kraftig svensk omläggning av arbetsmarknadspolitiken

Den svenska regeringen fortsätter att lägga om arbets-marknadspolitiken i snabb takt. På olika sätt vill den försöka bryta upp de inlåsningar som många hamnat i, antingen i form av oönskat deltidsarbete, sjukskrivning eller långtidsarbetslöshet.

Kraftig svensk omläggning av arbetsmarknadspolitiken - Les mer…

Arbetsmiljö i Helvetesköket

Det finns knappast någon typ av arbetsplats som har ett bredare register av arbetsmiljöproblem än restauranger. I TV-serien ”Hell's Kitchen” får vi också se stjärnkrogarnas mörka hemlighet - den kadaverdisciplin som gourmetkockar som Gordon Ramsay kräver av sina anställda

Arbetsmiljö i Helvetesköket - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment