I fokus
|
Mai 2016
Fra psykososialt sykefravær til trivsel og nærvær på jobben
20. Mai 2016
Utviklingen i det psykososiale arbeidsmiljøet i Norden preges av store omstillinger og økte krav i jobben. Nå blinker varsellampene for et økt sykefravær og innsatsen skjerpes for å snu trenden. Arbeidstakere som opplever liten kontroll over egen arbeidssituasjon er særlig utsatt. Nå tar kommuner grep og satser på innovative løsninger for å skape et arbeidsmiljø der psykososialt fravær snus til trivsel og nærvær.
tema
|
Mai 2016
Finsk forskare: Tabu att tala om leda på jobbet
20. Mai 2016
Utbrändhet i arbetslivet är ett fenomen som det talas mycket om. Men att vara utled på jobbet förs det inte mycket seriös diskussion om. Ändå kan de där jämngråa dagarna påverka arbetsförmågan och effektiviteten dramatiskt.
tema
|
Gudrun Helga
,
Mai 2016
Unga arbetstagare löper större risk för psykisk ohälsa än äldre
20. Mai 2016
Många unga arbetstagare i Norden lever farligt på arbetsplatsen, visar ny nordisk undersökning. Både risken för fysiska skador och arbetsrelaterad psykisk ohälsa är betydligt större hos unga än äldre arbetstagare.
tema
|
Mai 2016
Arbetande kvinnors psykiska ohälsa förstärks av ojämlika strukturer
20. Mai 2016
Arbetsrelaterad psykisk ohälsa har under senare år ökat starkt i Sverige, där anställda inom vård, skola och omsorg är särskilt utsatta. Men det är inte bara ett svenskt fenomen. Utvecklingen är den samma i alla utvecklade ekonomier och hårdast drabbade är kvinnor och unga.
Portrett
Ålands lantråd Katrin Sjögren: Tusenkonstnär som stiftar egna lagar
19. Mai 2016
Liberalen Katrin Sjögren leder Ålands landskapsregering sedan november i fjol och utmaningarna står på kö. Det ska sparas på alla håll och kanter, Ålands största fabrik har varit nedläggningshotad och satsningen på vindkraft – en profilfråga för Åland – verkar blåsa sin kos.
Nyhet
|
April 2016
Et grenseløst Norden på vent
20. April 2016
Grensekontrollene som er innført i Norden, må opprettholdes til EU har fått Schengen- og Dublinavtalen til å fungere, selv om grensependlere, næringsliv og Øresundssamarbeidet rammes.
Leder
|
April 2016
Hvor går vi, Norden?
17. April 2016
På Nordisk råds Temamøte i Oslo 19. april kommer nye grensehindringer til debatt. Det vil i praksis si grensekontrollen for reisende fra Danmark til Sverige, og som kan bli innført for reisende i motsatt retning. Arbeidsliv i Norden følger debatten, og ser på den grunnleggende utfordringen: hva som gjøres for at flyktninger og innvandrere skal bli integrert i arbeidslivet.
I fokus
|
April 2016
Hotet mot Nordens fria rörlighet
17. April 2016
- Målet måste vara att normalisera situationen och att ta bort gränskontrollerna när situationen med flyktingarna är under kontroll, säger ledaren för välfärdsutskottet i Nordiska rådet, Bente Stein Mathiesen. Men innan det sker vill danska politiker införa nya hinder - denna gång för resande mellan Sverige och Danmark.
tema
|
April 2016
Flyktingarna kan bli en tillväxtmotor i Sverige
17. April 2016
Frivilligorganisationer av alla slag har spelat en viktig roll när Sverige i höstas tog emot ett rekordstort antal flyktingar. Utmaningarna är många, men om integrationen lyckas ser många kommuner flyktingarna som lösningen på framtidens behov av arbetskraft.
tema
|
April 2016
Danske virksomheder skal uddanne flygtninge til job
17. April 2016
Færre end hver tredje flygtning i Danmark har arbejde efter tre år. Det vil regeringen og arbejdsmarkedets parter nu ændre med en ny toårig integrationsuddannelse ude på virksomhederne.
tema
|
April 2016
Kan Norden samordna sin flyktingpolitik?
17. April 2016
Den stora flyktingströmmen till Norden får också konsekvenser för det nordiska samarbetet. På Nordiska rådets session i Oslo blir det tema för debatten. Nya gränshinder har rests och det kan bli stora konsekvenser om flyktingsituationen hanteras väldigt olika i de nordiska länderna.
Nyhet
Finlands försök med basinkomst väcker intresse
17. April 2016
Finlands planerade empiriska experiment med basinkomst har väckt stort intresse i världen – innan det ens kommit igång. En expertgrupp har nu presenterat sin första utredning av hur delar av socialbidragen kunde ersättas med en basinkomst.
Innsikt
Når velferdsstaten ikke strekker til: er sosialt entreprenørskap løsningen?
16. April 2016
Sosialt entreprenørskap og sosial innovasjon kan bidra til å utvikle de nordiske velferdsmodellene, sier Norges arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Når Norge tar over formannskapet i Nordisk ministerråd i 2017, er dette perspektiver hun vil løfte frem.
Portrett
Carola Lemne: Fremtidsoptimist på vegne av Sveriges næringsliv
03. April 2016
Carola Lemne er fremst blant likemenn i Svenskt Näringsliv og talskvinne for 60 000 små og store foretak. Lavere kostnader for arbeidsgiverne er hennes oppskrift for å få flere nyankomne i arbeid. Startjobb med lavere lønn og lavere skatt gir mer i posen til både arbeidsgivere og arbeidstakere.
I fokus
|
Mars 2016
Tema: Jämställdhet i krig och fred
04. Mars 2016
Fortfarande intas maktpositioner för första gången av kvinnorna i Norden. Men det finns några uppenbara vita fläckar: Sverige har aldrig haft någon kvinnlig statsminister och Norge aldrig haft en kvinnlig utrikesminister. Men den enda maktposition som aldrig erövrats av en kvinna i något nordiskt land är överbefälhavare för försvaret, visar Arbeidsliv i Nordens jämställdhetsbarometer.
Nyhet
Danske børneforældre vil have svenske vilkår for deltid
04. Mars 2016
Den danske ligestillingsdebat står i lys lue. Småbørnsforældre skal have ret til deltidsjob, mener et stort flertal af danskere, men fagbevægelsen, regeringen og feministerne er imod.
Nyhet
- Jeg er afsindigt taknemmelig for deltid!
04. Mars 2016
35-årige Cecilie Enevold har et deltidsarbejde for at have god tid sammen med sine to små børn. Det var en svær men helt rigtig beslutning, vurderer hun.
Portrett
|
Mars 2016
Kristin Lund: Det finns ingen genväg till jämställdhet inom försvaret
04. Mars 2016
Generalmajor Kristin Lund från Norge är den första kvinnan som utnämnts till befälhavare för en av FN:s fredsbevarande styrkor. Hon tror att det kommer en kvinnlig överbefälhavare i ett av de nordiska länderna inom fyra år.
Leder
|
Mars 2016
Jämställdhet berör såväl småbarnsförälder som general
04. Mars 2016
Under det gångna året fick Danmark sin första kvinnliga ledare för LO och Norge sin första kvinnliga ordförande i Högsta domstolen. Fortfarande finns det några få maktpositioner bland de 24 som Arbeidsliv i Norden mäter som ingen kvinna haft. Men den enda position som aldrig har erövrats av en kvinna i något nordiskt land, är överbefälhavare för försvaret.
Nyhet
|
8 mars
,
Mars 2016
Svag nedgång i jämställdheten i de nordiska maktpositionerna
04. Mars 2016
Sedan vår förra barometer har det varit regeringsskifte i Finland och i Danmark. I bägge fallen ledde det till regeringar med färre kvinnor. Därför går jämställdheten ned med 3 poäng i Norden, till 64 poäng. Bakom tillbakagången ligger det framförallt i Danmark en rejäl förlust för kvinnorna i kampen om den politiska makten.
a