Du er her: Forside i Emner i Arbeidsrett

Arbeidsrett

Lex Laval revideras i Sverige - men vad blir effekten?

Nu ska svenska fackliga organisationer åter kunna vidta stridsåtgärder för att få utländska företag att teckna kollektivavtal för sina utstationerade arbetstagare. Det föreslår den svenska regeringen som menar att de begränsningar som infördes med den så kallade lex Laval går för långt. I praktiken lär skillnaden inte bli fullt så dramatisk som det kan låta.

Lex Laval revideras i Sverige - men vad blir effekten? - Les mer…

Norge i juridisk knipa om utstationeringsdirektivet

I Norge är det arbetsmarknadens parter som har ansvar för lönebildningen och därför är det de som måste lösa problemet. Det är den norska regeringens budskap till Eftas övervakningsmyndighet ESA.

Norge i juridisk knipa om utstationeringsdirektivet - Les mer…

Norden positivt till EU:s sociala pelare - men lönerna vill vi sätta själva

Vi kräver att förslaget till en europeisk pelare för sociala rättigheter tar hänsyn till de speciella förhållanden som kännetecknar våra arbetsmarknader och respekterar den roll som arbetsmarknadens parter har i Norden. Det skriver de nordiska ländernas arbetsmarknadsministrar i ett gemensamt uttalande till Europeiska kommissionen.

Norden positivt till EU:s sociala pelare - men lönerna vill vi sätta själva - Les mer…

Medbestämmande och yttrandefrihet i Norden

Medbestämmande och yttrandefrihet i Norden

Samma år som den svenska tryckfriheten firar 250 år blir yttrandefriheten i arbetslivet allt mer inskränkt. I Norge är det tolv procentenheter färre som anser att det har ett stort inflytande på sin egen arbetssituation, visar en ny barometer som är gjord av sex fackförbund. I Sverige ska visselblåsare få ett utökat skydd.

Medbestämmande och yttrandefrihet i Norden - Les mer…

Mot ett mer auktoritärt arbetsliv - utan yttrandefrihet?

- Det handlar inte bara om deras arbetsliv. Det handlar om deras liv. Det säger Dag Yngve Dahle, som tillsammans med Maria Amelie har skrivit en bok om yttrandefriheten i arbetslivet – Moderne munnkurv. Där lyfter de fram vad som sker med människor som anklagats för att ha brutit lojaliteten mot arbetsgivaren.

Mot ett mer auktoritärt arbetsliv - utan yttrandefrihet? - Les mer…

Ökad trygghet för visselblåsare i ny svensk lag

I januari kommer en ny lag i Sverige som ökar skyddet mot repressalier för den som slår larm om allvarliga missförhållanden. Arbetstagaren stärks, men har fortfarande ett stort ansvar när det gäller att bedöma vad som är tillräckligt allvarliga missförhållande för att ge skydd.

Ökad trygghet för visselblåsare i ny svensk lag - Les mer…

Medbestämmande är viktigt, men...

Medbestämmande är viktigt, men...

- All den här forskningen om medbestämmande är viktig, men den har sina begränsningar. Jag tycker att för mycket sätts på spetsen. Vi har ett extremt bra samarbete mellan de förtroendevalda och företagsledningen, utbrister Knut E. Sunde, direktör för området industripolitik i den norska arbetsgivarorganisationen Norsk industri.

Medbestämmande är viktigt, men... - Les mer…

EU-kommissionen struntar i gult kort för direktiv om utstationerade arbetstagare

Ska arbetstagare som utstationeras för att arbeta i ett annat land ha rätt till samma lön som det landets arbetstagare? Ja, menar Europeiska kommissionen som håller fast vid sitt förslag om att ändra utstationeringsdirektivet, trots hårt motstånd från medlemsländerna i Östeuropa.

EU-kommissionen struntar i gult kort för direktiv om utstationerade arbetstagare - Les mer…

EU pressar på för att liberalisera vägtransporten

EU pressar på för att liberalisera vägtransporten

Både Danmark och Finland kommer att dras inför EU-domstolen om de inte ändrar regler som de har antagit för att motverka social dumpning genom missbruk av EU:s så kallade cabotageregler. Det meddelar Europeiska kommissionen som är på offensiven för att liberalisera marknaden för vägtransporter.

EU pressar på för att liberalisera vägtransporten - Les mer…

Leder: Arbeidets nye former utfordrer samfunnskontrakten

«Gjør din plikt, krev din rett» beskriver forholdet mellom individ og samfunn. Når mer av arbeidet blir plattformbasert og kuttet i småbiter kan skattegrunnlaget utarmes, og samfunnskontrakten bli brutt. Hva er plikt og hva er rett når crowd work endrer arbeidets form og innhold. Holder samfunnets institusjoner tritt? Henger fagforeningene med, eller arbeidsretten? Og hva er egentlig crowd work?

Leder: Arbeidets nye former utfordrer samfunnskontrakten - Les mer…

Det avtalslösa arbetslivet

Det avtalslösa arbetslivet

Nya sätt att organisera arbetslivet genom nätbaserade plattformar får hela branscher i gungning. Över hela världen protesterar taxichaufförer mot konkurrensen från taxitjänsten Uber, där alla som har körkort och en bil kan arbeta när de själva vill. Men hur fria är de nya ”mikro-entreprenörerna” egentligen och överlever den nordiska modellen i delningsekonomin?

Det avtalslösa arbetslivet - Les mer…

Överlever den nordiska modellen i delningsekonomin?

Delningsekonomin, där kunder med hjälp av Internet kan hitta leverantörer av olika tjänster utan några fysiska mellanhänder, innebär samtidigt ett hot mot den nordiska modellen, som bygger på kollektivavtal. Förhållandet mellan arbetsgivare och anställda håller på att bli avtalslöst inom allt fler verksamheter. De kontrakt som skrivs handlar mest om att slå fast att parterna inte kan räknas som arbetsgivare eller anställda.

Överlever den nordiska modellen i delningsekonomin? - Les mer…

Arbetsrättens grundidé hotat

Arbetsrättens grundidé är att skydda den svagare parten i en arbetsrelation. Den utmanas nu alltmer av marknadsrättsliga tankegångar som innebär att det viktigaste är att alla har möjlighet att få ett arbete. Det kan låta sympatiskt, men kan leda till försämrade villkor såväl för dem som har en fot inne på den reglerade arbetsmarknaden som för dem som knackar på och vill komma in.

Arbetsrättens grundidé hotat - Les mer…

Ordlista för delningsekonomin

Det nya sättet att organisera hur tjänster säljs kan verka förvirrande och många av uttrycken har ännu inte fått någon allmänt accepterad översättningen på de nordiska språken. Här är en liten ordlista med några av de vanligaste uttrycken.

Ordlista för delningsekonomin - Les mer…

Arbetsrättens grundidé utmanas av marknadsrättsligt tänkande

Arbetsrättens grundidé är att skydda den svagare parten i en arbetsrelation. Den utmanas nu alltmer av marknadsrättsliga tankegångar som innebär att det viktigaste är att alla har möjlighet att få ett arbete. Det kan låta sympatiskt, men kan leda till försämrade villkor såväl för dem som har en fot inne på den reglerade arbetsmarknaden som för dem som knackar på och vill komma in.

Arbetsrättens grundidé utmanas av marknadsrättsligt tänkande - Les mer…

Håller otrygga anställningsvillkor på att bli den nya normen?

Håller otrygga anställningsvillkor på att bli den nya normen?

Otrygga anställningsförhållanden – det som på engelska kallas för precarious work – sprider sig snabbt. I Storbritannien arbetar redan en femtedel i delningsekonomin, där företag som Uber och Airbnb är de mest kända.

Håller otrygga anställningsvillkor på att bli den nya normen? - Les mer…

Finlands försök med basinkomst väcker intresse

Finlands planerade empiriska experiment med basinkomst har väckt stort intresse i världen – innan det ens kommit igång. En expertgrupp har nu presenterat sin första utredning av hur delar av socialbidragen kunde ersättas med en basinkomst.

Finlands försök med basinkomst väcker intresse - Les mer…

Jämställdhet i krig och fred

Jämställdhet i krig och fred

Fortfarande intas maktpositioner för första gången av kvinnorna i Norden. Men det finns några uppenbara vita fläckar: Sverige har aldrig haft någon kvinnlig statsminister och Norge aldrig haft en kvinnlig utrikesminister. Men den enda maktposition som aldrig erövrats av en kvinna i något nordiskt land är överbefälhavare för försvaret, visar Arbeidsliv i Nordens jämställdhetsbarometer.

Jämställdhet i krig och fred - Les mer…

- Jeg er afsindigt taknemmelig for deltid!

- Jeg er afsindigt taknemmelig for deltid!

35-årige Cecilie Enevold har et deltidsarbejde for at have god tid sammen med sine to små børn. Det var en svær men helt rigtig beslutning, vurderer hun.

- Jeg er afsindigt taknemmelig for deltid! - Les mer…

Danske børneforældre vil have svenske vilkår for deltid

Danske børneforældre vil have svenske vilkår for deltid

Den danske ligestillingsdebat står i lys lue. Småbørnsforældre skal have ret til deltidsjob, mener et stort flertal af danskere, men fagbevægelsen, regeringen og feministerne er imod.

Danske børneforældre vil have svenske vilkår for deltid - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment