Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Finanskrise

Finanskrise

Tre verksamheters pandemihistoria i Höganäs

Tre verksamheters pandemihistoria i Höganäs

Att stå till tjänst. Ett uppdrag med skiftande innebörd beroende på verksamhet. Gemensamt i dessa tider: Att ta sig ur pandemin på bästa sätt. I Höganäs skedde det såväl lokalt som internationellt.

Tre verksamheters pandemihistoria i Höganäs - Les mer…

Hur har Norden klarat coronakrisen - fram till nu?

Hur har Norden klarat coronakrisen - fram till nu?

Den ekonomiska krisen som coronapandemin utlöste har bemötts med likartade åtgärder i de nordiska länderna. Resultatet är att arbetslösheten börjat minska till mer normala nivåer igen. Nu är det dags att justera stödåtgärderna, visar en rapport från Teknologisk Institut i Danmark, som gjorts på uppdrag av Nordiska ministerrådet.

Hur har Norden klarat coronakrisen - fram till nu? - Les mer…

Julebord-kutt skaper krise for restauranter

Julebord-kutt skaper krise for restauranter

Tradisjonen med julebord er stor i Norge og i Danmark rundt jul. Årets sesong for julebord er en krise for restauranter og leverandører av mat, melder næringslivets organisasjoner.Men det blir nok mindre diskusjon om #metoo.

Julebord-kutt skaper krise for restauranter - Les mer…

”Samlingsregering” ska vända krisen i Akureyri

”Samlingsregering” ska vända krisen i Akureyri

Alla fem partier i kommunfullmäktige i Akureyri, som är den största staden på norra Island, bildar en koalition. Fram till nästa val ska de gemensamt hantera den kris som uppstått på grund av coronapandemin och bortfallet av inkomster från turismen.

”Samlingsregering” ska vända krisen i Akureyri - Les mer…

Fem gånger högre arbetslöshet på Island

Fem gånger högre arbetslöshet på Island

Arbetslösheten femdubblades på fyra veckor på Island. I slutet av februari var arbetslösheten 10 000, i mars var 50 000 personer arbetslösa. Det här är alldeles nytt, säger direktören för arbetsförmedlingen Vinnumálastofnun (VMST) Unnur Sverrisdóttir.

Fem gånger högre arbetslöshet på Island - Les mer…

Arbetskraft en bristvara i det nordiska jord- och skogsbruket

Arbetskraft en bristvara i det nordiska jord- och skogsbruket

I en tid när arbetslösheten ökar snabbt oroar sig många bönder i Norden för hur de ska få tag på utländsk säsongsarbetskraft. Det gäller speciellt i trädgårdar, jordgubbsodlingar och på jordbruk.

Arbetskraft en bristvara i det nordiska jord- och skogsbruket - Les mer…

Henning Jørgensen ser håb i krisen på Nordens arbejdsmarkeder

Henning Jørgensen ser håb i krisen på Nordens arbejdsmarkeder

Corona-virus skaber krise for nordiske virksomheder og medarbejdere men også håb om et mere socialt og grønt arbejdsmarked og samfund. Det mener Henning Jørgensen, professor i arbejdsmarkedspolitik og medforfatter til en ny bog.

Henning Jørgensen ser håb i krisen på Nordens arbejdsmarkeder - Les mer…

OECD: Politikerna litar för mycket på BNP

OECD: Politikerna litar för mycket på BNP

Har vi den statistik vi behöver för att kunna styra våra samhällen på rätt sätt? Eller har blind tro på viss statistik en del av skulden för att förtroende för myndigheterna rasade efter finanskrisen? Teorin framförs av ekonomerna på OECD.

OECD: Politikerna litar för mycket på BNP - Les mer…

Från fattigdom till drömresa till Bali tack vare Airbnb

Från fattigdom till drömresa till Bali tack vare Airbnb

Delningsekonomin frodas på Island, utan att det har haft några stora negativa konsekvenser för arbetsmarknaden på Island. Utvecklingen har ägt rum på helt egna villkor - drivet av turismen. Islänningarna delar med sig bostäder och bilar till turisterna. Isländska skattemyndigheter ska nu samarbeta med Airbnb.

Från fattigdom till drömresa till Bali tack vare Airbnb - Les mer…

Samfunnsviterne må vise veien ut av krisen

Samfunnsviterne må vise veien ut av krisen

- Det brer seg en harme i Europa, og det er et presserende behov for å roe spenningene. Nå må samfunnsforskerne på banen. Dogmatiske økonomer har altfor lenge fått dominere debatten, sier Maurizio Ferrera, professor ved Universitetet i Milano.

Samfunnsviterne må vise veien ut av krisen - Les mer…

OECD: Sänkta löner ger inte högre sysselsättning

OECD: Sänkta löner ger inte högre sysselsättning

Gränsen har nåtts för hur mycket lönerna kan sjunka i de industrialiserade länderna. Sedan den ekonomiska krisen har hälften av alla anställda inom OECD fått lägre reallöner. Sänks lönerna mer blir effekten den motsatta – det går ut över tillväxten.

OECD: Sänkta löner ger inte högre sysselsättning - Les mer…

Välfärdens väktare under den isländska krisen

Välfärdens väktare under den isländska krisen

Fem och ett halvt år efter att den isländska ekonomin kollapsade, vet man att barnen mådde bättre under krisen än innan, trots farhågorna om motsatsen. Fakta kommer från Välfärdsvakten, som startade strax efter krisen och som fick många goda krafter att gå samman för att värna välfärden.

Välfärdens väktare under den isländska krisen - Les mer…

Harpa i Reykjavik: Återuppbyggnadens symbol i Island

Harpa i Reykjavik: Återuppbyggnadens symbol i Island

Trots att krisen drabbade Island hårt beslöt islänningarna att fortsätta byggandet av det nya musikhuset Harpa i Reykjavik. Harpa var det enda byggnadsprojekt som pågick under krisen. Nu när ekonomin går bättre har den prisbelönade byggnaden blivit symbolen för återuppbyggnaden av ekonomin i Island.

Harpa i Reykjavik: Återuppbyggnadens symbol i Island - Les mer…

Direkt från Reykjavik: Krisen gav nya idéer

- Island har ofta kommit efter de andra nordiska länderna. Det industrialiserades senare och det tog längre tid att organisera samhället här. Vi upplevde också en bankkris sist av dem alla, sa Islands president Ólafur Ragnar Grímsson när han öppnade jubileumskonferensen för det gränslösa nordiska arbetsmarknaden i Reykjavik.

Direkt från Reykjavik: Krisen gav nya idéer - Les mer…

Direkte fra Roma: Berlusconi er ute. Hva nå Italia?

- Dette er slutten på en epoke, sier Susanna Camusso, generalsekretær i Italias største fagforbund CGIL, til Arbeidsliv i Norden: "E 'la fine di un'epoca."

Direkte fra Roma: Berlusconi er ute. Hva nå Italia? - Les mer…

ILO: Europas unge må få jobb og tilliten må bygges opp

ILO: Europas unge må få jobb og tilliten må bygges opp

ILO skal bidra til at ungdomsgarantien blir satt ut i livet, og at de 6 milliardene EU har bevilget, blir brukt til å hjelpe Europas unge i jobb. ILO får en styrket rolle i å hjelpe kriserammete land i Europa til å bedre de økonomiske, sosiale og politiske følgene av krisa og gjenopprette tillit i landene.

ILO: Europas unge må få jobb og tilliten må bygges opp - Les mer…

Katrín Jakobsdóttir - partiledare i förändringens tid

Katrín Jakobsdóttir - partiledare i förändringens tid

Hon är ung, kompetent och populär och hon har nyligen valts till partiledare för det gröna vänsterpartiet Vinstri Græn (VG) i Island. Hon kommer att leda partiet i det alltingsval som hålls i slutet av april, under de för Island ovanliga omständigheterna att den tidigare ordföranden är en av partiets starkaste kandidater i valet.

Katrín Jakobsdóttir - partiledare i förändringens tid - Les mer…

Nordens roll i Europas kris

De nordiska länderna har en viktig roll att spela i den ekonomiska kris som pågår i Sydeuropa. Om detta rådde enighet på konferensen ”Nordiska vägar ut ur krisen”. Däremot finns osäkerhet kring hur Norden kan agera tillsammans och hur stort stödet är för detta.

Nordens roll i Europas kris - Les mer…

Leder: Arbeidsvandrere mot nord

Først kom Iro. Hun kom fra Hellas til Norge for å studere. Så kom krisen og Iro fikk jobb og ble værende. Nå har broren Dimitris kommet etter for å søke jobb i Norge. Er Iro og Dimitris representanter for en bølge av arbeidssøkere fra et kriserammet Sør-Europa til Norden, er spørsmålet vi stiller i månedens tema.

Leder: Arbeidsvandrere mot nord - Les mer…

Krisen driver människor norrut på jakt efter jobb

Krisen driver människor norrut på jakt efter jobb

Blir det en våg av arbetskraft till Norden från de krisdrabbade Medelhavsländerna inom EU? Arbeidsliv i Norden har tagit pulsen på arbetsförmedlingar, ambassader, sett på statistiken och intervjuat arbetsinvandrare som Iro och hennes bror Dimitris. Men är Norden så attraktivt jämfört med andra länder för den arbetskraft politikerna och arbetsgivarna helst vill ha? Migrationspolitiken är en balansgång mellan olika intressen. Men den gemensamma europeiska arbetsmarknaden är en viktig räddningsplanka för många.

Krisen driver människor norrut på jakt efter jobb - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment