Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Forskning

Forskning

NordVulk studerer uberegnelige lavastrømmer - men egen finansiering er også usikker
NordVulk er en av de eldste institusjonene i Norden. Den viste hva den var verdt som rådgiver da vulkanen Eyjafjallajökull stanset flytrafikken i deler av Europa. Nå strømmer lavaen igjen på Island, samtidig som det forskes på hvordan CO2 kan omvandles til stein. Men finansieringen er et stort usikkerhetsmoment.
Den nordiska modellen behövs för att möta framtidens arbetsliv
De nordiska arbetsministrarna hade ett digitalt möte den 2 juni för att diskutera slutrapporten från den nordiska forskning som gjorts om framtidens arbetsliv. Den varnar för att den nordiska modellen kommer att utmanas – men slår samtidigt fast att modellen också är det bästa verktyget mot en mer ojämlik arbetsmarknad.
Till och med tomten drabbas av coronakrisen
Den nordiska modellen har inte passerat bäst före datumet. Tvärtom behövs den, och har visat sin kraft under coronapandemin. Men den står inför stora utmaningar. Därför krävs det innovativa lösningar för hur välfärden ska finansieras när nya anställningsformer och ny teknik leder till omvälvningar i hela branscher.
Norge faller i integrationsindex - eller?
Norge har under de senaste fem åren förlorat sin position som ett av de tio länder i världen som har den mest inkluderande och generösa migrationspolitiken, enligt MIPEX 2020. Men vad betyder det?
NMR utlyser midler for å forske på coronatiltakene
Nordisk ministerråd har satt av 1 million danske kroner til et forskningsprosjekt for å se på effektene av tiltakene i forbindelse med covid-19 pandemien.
Varða - nytt institut för forskning om det isländska arbetslivet
Landsorganisationen ASÍ och tjänstemannaförbundet BSRB har kommit överens om att grunda ett nytt institut för arbetsmarknadsforskning på Island. Institutet Varða ska uppmuntra till självständiga forskningsprojekt. Resultaten kan få stort inflytande på arbetstagarnas löne- och anställningsvillkor.
Förtroendet för SCB naggat efter fel i statistiken om arbetslösheten
Den svenska statistiken för arbetslösheten under det senaste året har reviderats. En underleverantör har lämnat statistik som inte visade sig stämma och anklagas nu för fusk.
Digitalisering och nya arbetsformer: Mycket sker under ytan
Digitaliseringen och nya sätt att organisera arbetet har ännu inte fått några dramatiska konsekvenser för anställningsformerna i Norden. Men jobben får ett ändrat innehåll. Det kan leda till intressekonflikter och att det gnisslar mellan olika yrkesgrupper, säger forskaren Jon Erik Dølvik på Fafo som är med och leder ett stort forskningsprojekt som ska ge råd till nordiska myndigheter och ILO.
Har vi den statistik vi behöver?
”Om vi mäter fel saker, kommer vi att handla fel. Om vi inte mäter en viss företeelse, så blir den översedd, som om problemet inte existerade.”
SSB - året då självständigheten sattes på prov
Det är ingen blygsam roll som Norges statistiska centralbyrå, SSB, ger sig själv i sin senaste årsrapport: ”SSB är Norges första försvarslinje i kampen mot falska nyheter genom att leverera objektiv och relevant statistik, forskning och analyser till nytta av förståelsen av Norge”, står det.
Danmark er frontløber på statistik baseret på mikrodata
Når det gælder statistik, er Danmark helt fremme både i Norden og internationalt. Et halvt århundredes indsamling af data fra registre med personoplysninger sikrer detaljeret statistik om danskerne og deres arbejdsliv.
OECD: Politikerna litar för mycket på BNP
Har vi den statistik vi behöver för att kunna styra våra samhällen på rätt sätt? Eller har blind tro på viss statistik en del av skulden för att förtroende för myndigheterna rasade efter finanskrisen? Teorin framförs av ekonomerna på OECD.
Marjo Bruun: Den nya ekonomin en statistisk utmaning
Marjo Bruun, generaldirektör för Statistikcentralen i Finland, ser journalisterna som den viktigaste samarbetspartnern när det gäller att vinna kampen om de sanningsenliga orden och siffrorna.
Tema : Nordisk statistik - botemedel mot falska nyheter
Det som definierar demokratin är att minska skillnaderna i samhället. Om siffrorna bara fångar upp tillväxten, men inte hur den fördelas, kommer de politiska besluten bli fel. De fem nordiska statistiska centralbyråerna arbetar varje dag för att visa och förklara hur Norden fungerar. Men utmaningarna är många för att bevara trovärdigheten och för att vi ska få den statistik som vi behöver.
Nye tendenser gir nye perspektiver
Forskning og utredning gir viktige innspill til den politiske debatten, til politikkutvikling og til implementeringen av politiske tiltak, sa Norges arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie da hun åpnet konferansen The Nordic Work Life Conference 2018 på OsloMet nylig. Arbeidsliv i Norden setter ny kunnskap om likestilling, borgerlønn og digitalisering i Fokus.
Forskningsprojektet mot alla odds: Olli Kangas om medborgarlön i Finland
Visar experimentet med medborgarlön i Finland att det är något att satsa på i framtiden? Det får vi först veta år 2020. Men på ett sätt har forskningsprojektet redan varit en succé – att det gick att genomföra överhuvudtaget.
Tema: Forskning gir innspill til ny politikk
The Nordic Work Life Conference 2018 presenterte og diskuterte forskning omkring en rekke aktuelle og utfordrende tendenser i samfunnet. Arbeidsliv i Norden har valgt å belyse ny kunnskap om utvidelse av fedrekvoten i Norge, forsøk med borgerlønn i Finland og den nye plattformøkonomien.
Norska arbetsgivare: de som arbetstränats hamnar längre ned i bunken
Arbetslöshet i unga år har en stigmatiserande effekt som kan vara länge. Det finns det omfattande forskning som visar. Men är det alltid bättre att jobba, oavsett kvaliteten på jobbet? Kan det rentav vara bättre att avstå? Kan en arbetsmarknadskurs förvärra möjligheten att anställas?
Felles nordisk prosjekt om fremtidens arbeidsliv
De nordiske arbeidsministrene har lansert et omfattende forskningsprosjekt under ledelse av den norske forskningsstiftelsen FAFO om hvordan arbeidslivet i Norden kan se ut i 2030. Kunnskapen fra forskningen skal benyttes i det videre samarbeidet i arbeidslivssektoren.
Risikobasert tilsyn på ville veier?
Nordiske arbeidstilsyn har ennå et stykke å gå før de har fullgode metoder for utvelgelse av virksomheter. Men kritikere som antyder at disse etatene mangler vilje til å oppsøke risiko, bommer på mål.

Side-alternativer

This is themeComment