Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Grønne jobber

Grønne jobber

Från skitig verkstad till skinande vindkraftsfabrik
I Fredrikshamn, två timmars färd österut från Helsingfors, är en grupp maskinmontörer och elektriker snart färdiga med sin utbildning. Strax före jul upphör de att vara elever vid yrkesinstitutet i södra Kymmenedalen och anställs istället av Winwind, som börjar tillverka vindkraftsturbiner vid en ny fabrik nära hamnen. De är specialutbildade för att vara med när tillväxten vid en av Finlands framtidsindustrier tar fart på allvar.
Också Finland hoppas på gröna jobb
Finland har länge levt på sitt ”gröna guld”, skogen, även om pappers- och massafabrikerna knappast framstått som särskilt miljövänliga. Nu när fabrikerna körs ner en efter en blir jakten på de nya gröna jobben allt intensivare.
Tomra – både grönt och säkert
Det produceras 800 miljarder flaskor, burkar och andra dryckesförpackningar i världen idag. Hälften av dem hamnar på en sopanläggning. Genom att återanvända materialet i förpackningarna kan stora mängder energi sparas, och därmed minskar koldioxidutsläppen.
København satser på grønn profil
København har tatt mål av seg til å bli en grønn by med et miljøvennlig næringsliv foran FNs klimakonferanse i desember. Mer enn halvparten av hotellrommene i den danske hovedstaden er nå ”grønne”.
Tema: Klimatkrisen skapar nya gröna jobb
Grön deklaration avslöjar energislöseriet
Det är ett omfattande jobb att spara energi och därmed få ned utsläppen av klimatgaser. I Sverige ska 600 000 hus granskas och energideklareras. Jonas Ternström och hans 19 kolleger har hittills hunnit med några hundra.
Vindkraft tiltrækker
Den danske vindmølleindustri boomer og tiltrækker folk - men der skal arbejdes for at få folk med de rette kvalifikationer.
Tre grønne utfordringer
Kraftige omstillinger har alltid vært en naturlig del av en moderne markedsøkonomi. Gårdsbruk har blitt lagt ned på grunn av effektivisering og konkurranse, industri-arbeidsplasser har flyttet til lavkostland og nye arbeids-plasser har vokst frem som følge av økt etterspørsel etter nye varer og tjenester.

Side-alternativer

This is themeComment