Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Kultur

Kultur

Norden opruster på klima og skåner kulturen
Klima og bæredygtighed får flere ressourcer i budgettet for det nordiske samarbejde i 2022, hvor kultur- og uddannelse undgår ellers planlagte besparelser.
Att förstå varandra – digitala tjänster underlättar kulturutbytet
En gemensam digital plattform för aktuella samtal med nordiska profiler skulle öka medvetenheten om vad som händer och sker i våra grannländer. Liksom televisionen en gång gjorde. Med ny teknik är det enkelt att korsa nationsgränserna.
"Chokladbrunt blir modefärgen på kontoren vid coronaåterkomsten"
Vad ska jag klä på mig? Det kan bli höstens stora fråga för många som återvänder till jobbet efter sommaren. Många finländska arbetstagare har jobbat hemifrån sedan mars 2020.
Mjukiskläder i 100 år - nu syns de
På Designmuseet i Helsingfors pågår en utställning om det finländska beklädnadsföretaget Nansos vardagstextilier under 100 år. Temat är ”bekvämlighetens revolution” – hur komfort och trivsel har styrt modets utveckling mot dagens coronamode.
Krigsnöden skapade jätteturism i Lappland - det var här det började
Turistindustrin i finländska Lappland kan tacka den amerikanska presidentänkan Eleanor Roosevelt. Hennes välgörenhetsbesök vid den nordliga polcirkeln i Rovaniemi startade en internationell Lapplandsturism. I år har det gått sjuttio år sedan besöket.
Danseren som sprer glede - med nytt kulturfenomen
Forestillingsstopp ga koreograf Yaniv Cohen (42) idéen til Flekk: Et ansiktsløst vesen som gir permitterte dansere arbeid og barn bursdagsmoro.
Mentala gränshinder mellan Danmark och Sverige nu kartlagda
Uppfattningar, upplevelser, vanor och känslor kan hindra verksamheter från att arbeta tvärs över nationsgränserna. Inte bara pengar utan också mycket känslor investeras i gränsarbetet, enligt etnologen Fredrik Nilsson.
Stein Olav Henrichsen tar Munch inn i fremtiden
Det nye Munchmuseet ruver allerede 13 etasjer over vikingenes gamle tufter innerst i Oslofjorden. Stein Olav Henrichsen er museumsdirektøren som har tatt på seg oppgaven å lede utviklingen av denne milepælen i historien når Munchsamlingen skal flyttes og besøkstallet dobles. Hvem er han, og hva vil han? Er Munch relevant nok til å fylle det storslagne museet?
Direkt från Köpenhamn: Nordiska rådet brottas med språkfrågor
- Välkomna till vårt nordiska Babels torn, sa den danske litteraturkritikern Klaus Rothstein, när han kvällen innan Nordiska rådets litteraturpris delades ut hade samlat 10 av de 14 kandidaterna i Den Sorte Diamant i Köpenhamn.
Kunst, kultur og det gode liv
Hva om vi snudde pyramiden opp ned og ikke lot Finansdepartementets briller dominere samfunnsutviklingen, men lot Kulturdepartementet, som oftest er plassert lengst ned i hierarkiet, sile de overordnete spørsmålene om satsninger og en bærekraftig utvikling? Ville det gjøre en forskjell?
Harpa i Reykjavik: Återuppbyggnadens symbol i Island
Trots att krisen drabbade Island hårt beslöt islänningarna att fortsätta byggandet av det nya musikhuset Harpa i Reykjavik. Harpa var det enda byggnadsprojekt som pågick under krisen. Nu när ekonomin går bättre har den prisbelönade byggnaden blivit symbolen för återuppbyggnaden av ekonomin i Island.
Med Munch i kantinen - for Freias arbeidere var kun det beste godt nok
Edvard Munchs ikoniske verk Skrik skapte kunsthistorie da det ble solgt på Sotheby’s i New York i 2012 for € 91,033,826. Skrik vises også på Jubileumsutstillingen Munch 150, for Munch malte ikke bare ett, men ofte flere bilder av samme motiv. Under jubileet er også Freiafrisen som Munch malte til arbeidernes kantine på Freia Chokolade-Fabrik i Oslo en av attraksjonene.
Direkt från Helsingfors: Teater av välfärd
Välfärdsteater. Smaka på det nyordet. Men först måste begreppet definieras. Det handlar inte om att bara vissa människor i det finländska samhället har råd att lägga pengar på teaterbiljetter. Inte heller om att välfärdssamhället måste ha råd att stöda teater.
Kan kulturen snu konjunkturene?
Hver fjerde islending arbeider i kreative yrker. Det er flere enn i noe annet nordisk land. Men nå øker sysselsettingen innenfor feltet kunst og kultur og kreativ virksomhet tre ganger raskere enn i andre næringer i hele Norden og Europa. Kan kulturen være den kreative katalysator som kan bringe konkurransekraft og sysselsetting til den bredere økonomien?
Leder: Kunst og kultur former fremtidens arbeidsliv
Arbeidslivet er i kontinuerlig forandring og forbedring. Kunstens oppgave er å overskride det som er, og vise vei til noe nytt. Kan kunst og kultur og kreative arbeidsmåter vise vei i innovasjonsprosesser og utvikling av nye arbeidsplasser?
Kulturen betyder allt mer för sysselsättningen
Kulturens roll för sysselsättningen har blivit allt viktigare. Det som kallas för de kulturella och kreativa näringarna sysselsätter fem miljoner människor i Europa och står för 3,3 procent av EU:s ekonomi. Sysselsättningen i kulturnäringarna ökar dessutom tre gånger snabbare än i den övriga ekonomin. Både i EU och i Norden framhävs kulturen som en kreativ katalysator, som ska bidra med att skapa konkurrenskraft och sysselsättning i den bredare ekonomin.
Var fjärde islänning arbetar i kreativa yrken
Kultur-, underhållnings- och upplevelseindustrin blir stadigt viktigare på Island. Islands största enskilda kulturindustri är musiken. Ett stort antal arbetsplatser skapas också när amerikanska filmproducenter filmar på Island. Isländska datorspel är populära i internationella sammanhang och nu har Island på nytt börjat exportera litteratur efter 800 års paus. Kulturen är så djupt rotad i den isländska identiteten att islänningarna är inte själva medvetna om hur viktig den är.
Kulturen viktig även för att hantera de mörkare sidorna av arbetslivet
Förhoppningarna är stora om att kreativitet ska ge företagen konkurrensfördelar, men amatörmässiga försök att införa kultur i arbetslivet leder ingen vart. Det säger finländska pionjärer inom kulturföretagande.
Konsten är alltid i framkant men utan ett centrum
Alla arkitekter som ritar kulturbyggnader har en hemlig dröm om att skapa en ny Sydneyopera, en signalbyggnad som kan locka människor från hela jorden. Renzo Piano är en av de få som gjort det.
Spelplanen där Konstfack får medicintekniker att bli kreativa
Intresset för industridesigners sätt att arbeta växer och designtänkande bryter ny mark inom allt fler områden. Det är förmågan att skapa processer, att fokusera på kunder och att tänka utanför ramarna som gör att intresset växer hos företag och andra verksamheter.

Side-alternativer

This is themeComment