Likestilling
Island: Likalönsstandarden har tagits i bruk
De första statliga institutionerna på Island har nu i början av 2015 möjlighet att bevisa att de betalar lika lön för lika arbete. Det sker genom en ny certifikationsstandard som tas i bruk på Island. Myndigheterna får ett "fair pay"-certifikat när de har utvärderats och det blivit klart att de verkligen betalar lika lön enligt standarden.
Direkt från Mariehamn: Ett steg närmare jämställda löner
Sjuksköterskorna i vårdfacket Tehy på Åland återvände till jobbet den 11 december efter att ha strejkat nästan tre veckor. De satte hårt mot hårt och det blev en svår konflikt.
Island: Pappaledigheten på tillbakagång
Pappaledigheten år 2000 blev enorm succé på Island. Nyblivna pappor välkomnade möjligheten att vara hemma tillsammans med sina barn. Men trenden har inte fortsatt. Island har nu flera gånger försämrat pappornas inkomstmöjligheter. Familjerna har inte råd med lägre inkomster.
Direkt från Mariehamn: Sjuksköterskorna strejkar
Sjuksköterskorna på Åland har satt ner foten – med besked. Den 20 november gick de ut i strejk, inte ens skyddsarbete tillåts, och vid Ålands enda sjukhus kämpar man nu för att kunna ge ålänningarna hyfsad om än vingklippt vård.
Ylva Johansson: Arbeidsmarkedsminister med feministisk agenda
Ambisjonene er klare: Ungdomsledigheten har førsteprioritet. Utfordring nummer to er å sørge for at ledige personer og ledige jobber finner hverandre. Arbeidsforholdene på kvinnedominerte arbeidsplasser skal bli bedre og hun vil jobbe for økte sosiale rettigheter i EU.
Det sociala Europa under press
Det finns ett dilemma mellan EU:s sociala ambitioner och den nationella självbestämmanderätten, inte minst vad gäller arbetsmarknaden, konstaterade Sveriges nytillträdda arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på ett seminarium i Stockholm den 22 oktober.
Kamp for likestilling i Norden gjennom 40 år
Norden har samarbeidet om likestilling i førti år. Det har hatt stor betydning for fremgangen på likestillingsområdet og gjort livet bedre for innbyggerne i Norden, sa Eygló Harðardóttir, Islands likestillingsminister under jubileumsfeiringen på Island 26. august. Hvor går debatten i dag? Trengs det nye fortellinger om likestilling?
Island lidt tættere på ligeløn
En ny, frivillig ligelønsstandard bringer Island et skridt tættere på ligeløn og underbygger Islands frontløberposition i forhold til ligestilling
Ólafía Rafnsdóttir: Kvinnorna måste vara med och bestämma lönerna
Island har blivit känt utomlands för sina starka kvinnliga ledare, men inom arbetslivet har det varit männen som bestämt lönerna. Ólafía B. Rafnsdóttir blev den första kvinnliga ordföranden på 122 år i de handelsanställdas förbund, VR, när hon valdes i fjol.
Direkt från Stockholm: Männen som fick nog av helmanliga paneler
I november förra året fick tre inflytelserika svenska män nog av att delta i paneler med enbart män och startade uppropet #TackaNEJ. Flera hundra män anslöt sig och säger nu nej om de bjuds in till diskussionspaneler och jurygrupper utan kvinnor. I mars startade #TakkNei i Norge.
Historisk likestilling
Makten i Norge er for første gang i historien likt fordelt mellom kvinner og menn viser Arbeidsliv i Nordens likestillingsbarometer. Norge har flest kvinner i maktposisjoner, dessuten flest kvinner i styrerommene, og flest kvinner i jobb.
Leder: Kvinner står sterkest i en brytningstid
Norden har samarbeidet om likestilling gjennom 40 år. Nå bærer det frukter. Arbeidsliv i Nordens likestillingsbarometer viser at Norge i år er verdensledende i likestilling. For første gang deler kvinner og menn maktposisjonene likt.
Jämställdhet på toppen påverkar hela organisationen
- Om vi vill vara ett hållbart företag måste vi ha blandade ledningsgrupper på alla nivåer. Vi blir inte trovärdiga om vi bara har män i ledningen. Vi märker också hur det påverkar hela organisationen positivt och att det har blivit roligare att jobba, säger Anette Segercrantz, HR-direktör på Storebrand, där svenska pensionsförvaltarbolaget SPP ingår.
Manu Sareen: ligestilling er nøgle til integration
Et opgør med manglende ligestilling i etniske minoritetsmiljøer er på vej i Danmark. Minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold, Manu Sareen, ser et ungdomsoprør ulme blandt unge fra indvandrermiljøerne i protest mod forskelsbehandlingen af piger og drenge og opfordrer alle til at bakke op.
Kvotering på kommando
Norge och Island har redan infört dem och nu är kvotering för att uppnå jämställdhet i börsbolagens styrelser på frammarsch i hela Europa.
Italia velger kvinner i krisetider
Halvparten av ministrene i Italias nye regjering er kvinner. Hva betyr det i et land der sysselsettingen blant kvinner ligger på bunn i Europa? Statsminister Matteo Renzi lover endring. Han vil ha umiddelbare reformer og fart i økonomien. Hittil er det loven om kvotering til styrene som har hatt størst effekt på likestillingen.
40 år med nordiskt samarbete om jämställdhet
Det finns två sätt att jämföra jämställdhetspolitiken mellan olika länder. Man kan se på hur många kvinnor som kommit till makten och man kan se på hur politiken är utformad. De två sätten behöver inte nödvändigtvis berätta samma historia.
Norge lyfter jämställdheten i Norden
För första gången har ett nordiskt land nått full jämställdhet i Arbeidsliv i Nordens jämställdhetsbarometer. Den speglar om det är en man eller kvinna som sitter i 24 olika maktpositioner i samhället. Det är Norge som i samband med regeringsskiftet i fjol höst kom upp i 22 poäng. 20 poäng krävs för full jämställdhet.
Löneklyftan fläckar Finlands rykte
På en rad punkter finns Finland i EU-täten när det gäller kvinnors representation i näringsliv och politik. Jämställdhetsombudsman Pirkko Mäkinen är särskilt nöjd över att Finland har den största andelen kvinnor i börsbolagens styrelser av alla EU-länder, 27 procent - utan att behöva ta till kvinnokvoter. Finland har även i likhet med de nordiska länderna en hög andel kvinnor i det politiska beslutsfattandet. Men annars ser hon ingen större orsak att jubla.
Islands ordförandeskap 2014: Maskuliniteten står i fokus
Island tar över ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet vid årsskiftet. Under ordförandeskapet ska ministerrådet bland annat fokusera på arbetsmarknadsfrågor, män och maskulinitet samt avskaffandet av gränshinder i Norden.
Side-alternativer