Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Nyheter i Nyheter

Nyheter

Nordens regeringar: Alla måste vara med på klimatomställningen
Klimatomställning är inte längre ett val utan en absolut nödvändighet och det kommer att kräva stora förändringar av våra länder, våra medborgare och våra industrier. Det var budskapet från de nordiska statsministrarna vid Nordiska rådets session i Stockholm.
Grønland satser på nye job og arbejdskraft fra udlandet
Det haster med at skabe nye job til grønlændere inden for minedrift og turisme og at importere mere arbejdskraft til Grønland. Det er der bred enighed om blandt arbejdsmarkedets parter i Grønland.
Inkomster är inte allt på lyckliga Island
Inkomster är viktiga för att familjerna ska ha råd med allt som behövs. Men höga inkomster betyder inte nödvändigtvis att familjerna är lyckliga.
Langt flere arbeidsinnvandrere til Polen enn polakker til Norge
For andre år på rad har Polen mottatt flere arbeidsinnvandrere enn noe annet OECD-land. Samtidig reiser stadig færre polakker til andre europeiske land for å jobbe. Dette kan føre til utfordringer innen lavlønns-sektorer i nordiske land.
Foodoras cyklister i Oslo strejkar
Det har blivit en vanlig syn att se Foodoras rosa cyklister leverera mat från restauranger i många städer. Men i Oslo cyklar nu hundratals strejkande cyklister i staden för att samla stöd för kravet om ett eget kollektivavtal. Det väcker intresse även i andra länder.
Vilka är ödesfrågorna för de nordiska facken?
Vad rör sig i huvudet på en fackförbundsordförande? På NFS kongress i Malmö utmanades de fackliga ledarna att på en minut beskriva vad de såg som den största utmaningen framöver. Här är några av svaren:
De nordiska facken: Klimatomställningen måste ske på ett rättvist sätt
”Det finns inga jobb på en död planet” var den slogan som citerades oftast när de nordiska fackförbunden höll sin kongress i Malmö under tre dagar 3 - 5 september. Klimatfrågan har seglat upp som en av de största även för fackföreningsrörelsen.
Ny teknik leder till polarisering av arbetsmarknaden
De kvalificerade jobben har blivit fler både i de nordiska länderna och OECD, samtidigt som mer rutinbetonade jobb försvinner. Utmaningen är att ge fler möjlighet till kompetensutveckling och att den sociala tryggheten utvidgas för att omfatta även de som inte har fasta arbeten.
Varför slog #metoo olika i de nordiska länderna?
Två år efter att metoo-rörelsen exploderade i de sociala medierna och blev ett globalt fenomen bjuder Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir in till en internationell konferens om företeelsen i Reykjavik den 17-19 september.
Vem tog livet av den nordiska modellen?
Om man läser Helge Hvids och Eivind Falkums bok om arbete och välbefinnande i Norden som en kriminalhistoria, blir det spännande. De två redaktörerna försöker fastslå om den nordiska modellen redan har avlidit, eller om den är döende. Men håller bevisen?
#metoo-konvention glæder nordisk fagbevægelse
Nye internationale standarder fastslår, at alle har ret til et arbejdsliv uden vold og chikane, og det er et kæmpe fremskridt for lønmodtagere globalt og i Norden, vurderer dansk og nordisk fagbevægelse. Danske arbejdsgivere tvivler på effekten.
Guy Ryder: Det multinationella systemet måste förstå hur viktigt arbetslivet är
ILO har firat sitt hundraårsjubileum. I en tweet från Genève sammanfattar Guy Ryder den Internationella arbetskonferensens 108:e möte: ”Vi hade stora ambitioner för det här mötet och det slog rekord på alla sätt. Vi fick en ny konvention, en ny rekommendation och en deklaration som kommer att föra oss framåt när vi möter morgondagens utmaningar.”
Mentala gränshinder mellan Danmark och Sverige nu kartlagda
Uppfattningar, upplevelser, vanor och känslor kan hindra verksamheter från att arbeta tvärs över nationsgränserna. Inte bara pengar utan också mycket känslor investeras i gränsarbetet, enligt etnologen Fredrik Nilsson.
Hård ton mellan domstolarna i Luxemburg och de nationella rättsinstanserna
Just nu pågår ett aktivt arbete i de nordiska arbetsmarknadsdepartementen kring två av EU:s direktiv. Utstationeringsdirektivet ska utvidgas och direktivet om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor ska implementeras.
Ny finsk policy för arbetsmiljön
Den psykosociala belastningen i arbetet kommer att öka när arbetslivet ändras i allt snabbare takt. Därför måste riskbedömningen göras på ett mer heltäckande sätt. Det är huvudbudskapet i den nya policy för arbetsmiljön fram till 2030, som det finska Social- och hälsovårdsministeriet utarbetat.

Side-alternativer

Nyhetsbrev

Motta Arbeidsliv i Norden gratis med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
This is themeComment