Artiklar av Bengt Östling
Finland: Stärkt samarbete mot arbetsrelaterad brottslighet
Grå ekonomi och ekonomisk brottslighet, svartjobb och utnyttjande av arbetskraft blir några frågor som prioriteras inom arbetslivssektorn när Finland tar över ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet år 2025.
Röda arbetare med vita segel
Idrott och politik hänger ihop i Finland. I mer än hundra år har det funnits dubbla idrottsorganisationer, för vänster- och högerfolk. Nu söker Arbetarnas Idrottsförbund AIF sin roll i framtiden, när allt färre räknar sig som arbetare och klassindelningen minskar.
Finland vill lära världen mer om AI
På 1990-talet gjorde Finland underverk inom mobiltelefoni och teknologi. Numera vill Finland vara ledande inom artificiell intelligens. Budskapet sprids i världen genom ett finländskt gratisprogram som redan har utbildat en miljon människor om grundläggande element i artificiell intelligens.
Hvad betyder det fælles nordiske arbejdsmarked for dig?
Arbeidsliv i Norden spurgte nogle af deltagerne på jubilæumskonferencen, hvad aftalen egentlig betyder - for dem personligt eller for deres eget lands arbejdsmarked.
Finländsk framtidsrapport visar oro bland unga: “Arbetslivet blir för tungt"
De finländska skoleleverna har blivit oroligare över att inte klara sig i framtidens arbetsliv. En färsk Framtidsrapport visar att endast 53 procent av de unga ser fram emot arbetslivet med entusiasm, när motsvarande siffra år 2018 var 82 procent.
Estland välkomnar Sverige og Finland i Nato-familjen
Ett år efter Finlands Natoanslutning är nu också Sverige med i Nato-familjen. Därmed förenas man med Norge, Island och Danmark, som varit med från början år 1949.
Hur ska vi spå rätt om framtidens arbetsmarknad?
Det går bra på de nordiska arbetsmarknaderna. I flera av länderna har sysselsättningen aldrig varit så hög. Samtidigt sker det stora ändringar hur och var jobben utförs. Globala trender som digitaliseringen och klimatändringar skapar behov av nya yrken och kompetenser. Hur säkrar vi oss att utbildningen är framtidsinriktad?
Finland lockar - men första vågen av estniska arbetare har flyttat hem
Estlands huvudstad Tallinn är en charmig stad med medeltida sevärdheter och en snabb utveckling. Inte mycket finns kvar från den sovjetiska tiden. På några timmar kommer man över Finska viken från Helsingfors till Tallinn.
Den finska regeringen vill ha stora förändringar i arbetsrätten
I Finland talas det om ett historiskt paradigmskifte efter riksdagsvalet i april, som gav en borgerlig regering den 20 juni. Petteri Orpos fyrpartiregering vill genomföra det facket hävdar är stora förändringar på arbetsmarknaden som inte går att ta tillbaka.
Estland och Norden - från hjälp till jämbördigt samarbete
På nordiska ministerrådets kontor i Tallinn berättar man gärna historien om hur den estniska presidenten Lennart Meri ofta besökte informationskontoret i starten år 1991.
Finlands största industriprojekt till sist färdigt
Kärnkraftverket i Olkiluoto har kallats ett evighetsprojekt. De två första reaktorerna byggdes på 1970-talet. Nu är också den tredje reaktorn i bruk, efter mer än trettio år.
Tur-retur försöker stoppa hjärnflykten från Finland till Sverige
På puben nära det svenska riksdagshuset är bordet fullt. Ett tiotal invandrare har samlats till den månatliga träffen för Svenskösterbottningar i Stockholm. Det är en aktiv förening. Förutom månadsträffarna på puben har man en kör och andra gemensamma aktiviteter.
Finländska sjuksköterskor eftertraktade i Norge
Inne i den största föreläsningssalen i Mässcentret gör den finländska DJ:n Darude en överraskningsspelning, Sandstorm dånar inför en entusiastisk publik på närmare 2 000 sjukskötare från hela Finland, på de årliga sjukskötardagarna i Helsingfors.
Är det oetiskt att värva personal från andra länder?
Är det etiskt att ta hit personal från länder som också själva har personalbrist, till exempel Filippinerna? Det är inte ett hållbart alternativ, i synnerhet som det förmodligen är de bästa som flyttar. För en ung, nyutexaminerad vårdare är möjligheten att resa ut förstås strålande, säger Helena Leino-Kilpi, professor i vårdvetenskap.
Fiskars - bruksorten som ömsade skinn
Järnbruket Fiskars höll på att förfalla men blev bruksort för kultur och turism: Här har synen på arbete verkligen förändrats - och det lönade sig
Gröna mål i en orolig tid
Ett av de viktigaste målen för det nordiska samarbetet inom arbetslivsområdet är att se till att det inom arbetskraften finns kunskap och färdigheter som matchar de krav som den gröna omställningen behöver. Men nya och överraskande utmaningar måste också hanteras.
Grusade förhoppningar vid den finsk-ryska gränsen
"Parikkala är en kommun som man oftast bara kör förbi", konstaterar kommundirektör Vesa Huuskonen, bara till en liten del på skämt. Parikkala är en åldrande jordbrukskommun i sydöstra Finland, på gränsen mot Ryssland. Planerna på en internationell gränsövergång har skrotats på grund av det förändrade internationella läget.
Gränshandel i kris - tsarens lyxmode lockar varken ryssar eller finländare i Vaalimaa
Några av butikerna i Zsar Outlet Village har slutförsäljning. De flesta ger 30-70 % rabatt på de välkända märkesvarorna som skulle locka ryska turister att shoppa, direkt vid gränsövergången i Finland.
Parikkala satsar på pigor, sikar och en egenartad skulpturpark
Det finns ett gammalt uttryck om att "pigorna från Parikkala och siken från Simpele är bättre än någon annan stans". Pigan står staty i kommuncentret och siken simmar i sjön. Men det är en skulpturpark med 255 yogande betongskulpturer som lockar flest besökare.
Den sociala hållbarheten pressas från olika håll
Gatuslagen i Sverige mellan personer som kommer från utsatta bostadsområden och polisen handlar mindre om att en dansk politiker vill bränna koranen, än att det sociala kittet mellan olika grupper inte längre är tillräckligt starkt - eller aldrig etablerats.
Side-alternativer