Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Arbeidsmarked

Arbeidsmarked

Transportmöjligheterna avgörande för gruvdriften

Transportmöjligheterna avgörande för gruvdriften

Nordens politiker har fått upp ögonen för gruvindustrin. Den 12 oktober genomfördes ett utrikesministermöte i Barentsrådet i LKAB:s gruva i Kiruna. Dagen innan reste Norges Jonas Gahr Støre och och Sveriges Carl Bildt dit gemensamt med malmbanan från Narvik.

Transportmöjligheterna avgörande för gruvdriften - Les mer…

Utrustning för gruvor nordisk nisch

Utrustning för gruvor nordisk nisch

Teknologiföretagen som tillverkar maskiner och utrustning för gruvor har surfat på den våg som de höga metallpriserna fört med sig. Med tanke på behovet av basmetaller i länder som Kina, Indien, Brasilien tyder det mesta på att kurvorna fortsätter uppåt och med dem också sysselsättningen.

Utrustning för gruvor nordisk nisch - Les mer…

Ny norsk giv med satsing på jobb til funksjonshemmede

Funksjonshemmedes organisasjoner og partene i arbeidslivet var rause med rosende ord da arbeidsminister Hanne Bjurstrøm og barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken presenterte ”Jobbstrategi for personer med nedsatt funksjonsevne” i tilknytning til at Statsbudsjettet 2012 ble lagt frem 6.oktober.

Ny norsk giv med satsing på jobb til funksjonshemmede - Les mer…

SCB har mätt de arbetslösa i 50 år

4,5 miljoner personer är sysselsatta i Sverige. Det är en miljon fler än för 50 år sedan. Det visar statistiken som Sveriges statistiska centralbyrå, SCB, levererat om arbetsmarknaden månad, efter månad under 50 år. Genom arbetskraftsundersökningarna, AKU, har politiker, ekonomer, journalister och andra beslutsfattare tagit del av läget, utveckling och dynamiken på den svenska arbetsmarknaden.

SCB har mätt de arbetslösa i 50 år - Les mer…

Helle Thorning-Schmidt: Danskerne skal arbejde mere

Flere skal arbejde mere, produktiviteten skal op, og lønningerne holdes i ro. Det er centrale elementer i den nye danske centrum-venstre regerings arbejdsmarkedspolitik, som både arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer tager forholdsvis pænt imod.

Helle Thorning-Schmidt: Danskerne skal arbejde mere - Les mer…

Boom för gruvindustrin i Norden

Boom för gruvindustrin i Norden

En gammal basnäring har vaknat till liv - gruvdriften. Tar man med Grönland så har alla de fyra största nordiska länderna upplevt en renässans för gruvindustrin. Det handlar om tusentals nya jobb. Investeringar enbart i sex av de största projekten uppgår till 57,5 miljarder kronor. Men kan gruvindustrin locka till sig tillräckligt med arbetskraft? Hinner högskolor och universitet utbilda tillräckligt med ingenjörer och geologer?

Boom för gruvindustrin i Norden - Les mer…

Valgkamp i krisens tegn

Valgkamp i krisens tegn

Hvilke politikere kan bedst styre Danmark igennem den aktuelle økonomiske krise, hvor stadig flere danskere frygter økonomisk fallit og arbejdsløshed? Det er det altafgørende spørgsmål i den danske valgkamp.

Valgkamp i krisens tegn - Les mer…

Finland söker ny lönemodell

Den finländska arbetsmarknadens parter söker med ljus och lykta efter en ny förhandlingsmodell. Eller rättare sagt: fackförbunden försöker på allt sätt övertyga arbetsgivarna om att en 40 år gammal arbetsmarknadsinstitution fortfarande har ett värde.

Finland söker ny lönemodell - Les mer…

Leder: Et felles nordisk arbeidsmarked, men ikke felles goder

Hva ville skje i Øresundsregionen hvis 20-30 000 pendlere over broen aksjonerte? Eller, hvis nordboere som flytter eller pendler over grensene lot være med det på grunn av trøbbel med skattemyndigheter og urettferdige sosiale ytelser? Arbeidsliv i Norden har laget en 10 på topp-liste over grensehindringer som gjør det vanskelig for folk å benytte friheten til å flytte eller pendle dit jobbene finnes. Nå pågår en fornyet innsats mot nordiske grensehinder. Dette er tema AiN setter i fokus.

Leder: Et felles nordisk arbeidsmarked, men ikke felles goder - Les mer…

De tio allvarligaste gränshindren

Gränshinder är inte bara sådant som försvårar för de nordiska medborgarna att bosätta sig och arbeta i ett annat land än sitt eget i Norden. Det handlar också om problem som uppstår när man flyttar hem, när man blir sjuk eller när man ska få ut sin pension. AIN har med hjälp av Gränshinderforum gjort en lista på de tio viktigaste gränshindren inom arbetslivsområdet.

De tio allvarligaste gränshindren - Les mer…

Ole Norrback: Gränshinder handlar om politisk vilja

Ole Norrback: Gränshinder handlar om politisk vilja

Samtidigt som nordiska politiker talar vackert om globaliseringens utmaningar och att göra Norden till en dynamisk tillväxtregion reses nya gränshinder som försvårar livet för både medborgare och företag.

Ole Norrback: Gränshinder handlar om politisk vilja - Les mer…

Nordisk arbetsgrupp ger förslag till hur gränshindren ska lösas

En nordisk arbetsgrupp har fått i uppdrag att komma med lösningar till de 39 gränshinder som identifierats inom arbetslivs- och socialförsäkringsområdet. Ordförande för gruppen är Essi Rentola, som uppskattar att mellan en tredjedel och hälften av hindren måste lösas på EU-nivå, eftersom de inte bara är nordiska hinder men berör hela EU.

Nordisk arbetsgrupp ger förslag till hur gränshindren ska lösas - Les mer…

Nya livsmönster ökar behovet för en Nordisk ombudsman

Nya livsmönster ökar behovet för en Nordisk ombudsman

Gränshinder har stått på den politiska agendan sedan den gemensamma nordiska arbetsmarknaden upprättades 1954. När ett hinder har lösts dyker ett annat upp. Det beror inte bara på att de nordiska länderna inför ändringar i sina lagstiftningar utan att tänka på konsekvenserna för grannlandet eller anpassar sig olika till nya EU-direktiv. Det beror också på att vi fått ett annat förhållande till nationen. Som i familjelivet, där det inte räcker med beteckningen gift eller ogift längre, lever vi oftare liv på bägge sidorna av gränsen.

Nya livsmönster ökar behovet för en Nordisk ombudsman - Les mer…

Ungdomsledigheten i Norden krever mer effektive tiltak

Hvilke yrker kommer til å bli aktuelle, og hvilke kunnskaper og ferdigheter vil det være bruk for i fremtidens arbeidsliv? Gir ungdoms interesse for dataspill og chatting på Internett relevant erfaring? Slike spørsmål var også fremme da nordiske eksperter diskuterte metoder for å inkludere unge i jobb og utdanning på seminaret ”Ungdomarnas vägar till arbete”, i Finland 26. og 27. mai.

Ungdomsledigheten i Norden krever mer effektive tiltak - Les mer…

Nokia kämpar för att överleva - avskaffar sitt teknologiska ekosystem

Nokia säger upp tusentals anställda världen över eller mer än var tionde inom sin division för mobiltelefoner. Personalen offras för att rädda Nokias lönsamhet och bereda utrymme för tillväxt inom ett helt nytt teknologiskt ekosystem.

Nokia kämpar för att överleva - avskaffar sitt teknologiska ekosystem - Les mer…

EU-regler for vikarer mindsker social dumping

Med EUs vikardirektiv vil færre vikarbureauer presse løn- og arbejdsvilkårene på arbejdsmarkedet, forudser fagbevægelsen.

EU-regler for vikarer mindsker social dumping - Les mer…

OECD varnar Sverige för arbetslöshet

Svensk ekonomi fick starka lovord när den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD presenterade sin ekonomiska rapport om Sverige den 20 januari. Samtidigt varnades det för den höga arbetslösheten och risken för en tudelad arbetsmarknad.

OECD varnar Sverige för arbetslöshet - Les mer…

Jobbet först för nyanlända till Sverige

Etableringsprocessen startar direkt när uppehållstillstånd beviljats för nyanlända flyktingar til Sverige. Ambitionen är att tiden det tar att etablera sig på arbetsmarknaden ska kortas rejält. För dem som önskar finns etableringslotsar till hjälp för att komma i arbete och in i samhället.

Jobbet först för nyanlända till Sverige - Les mer…

Nordisk arbeidsministermøte: Vendepunkt i ungdomspolitikken

Hvordan er det mulig å få tak i de unge som ikke er i jobb eller skole? Hvordan kan de unge motiveres til å fullføre en utdanning? Hvordan kan man sikre en god overgang mellom skole og arbeidsliv? Slike spørsmål sto på tapetet da arbeidsministrene diskuterte ungdomsledigheten på ministermøtet i København 25. november.

Nordisk arbeidsministermøte: Vendepunkt i ungdomspolitikken - Les mer…

Indsats mod social dumping i Norden

Viden skal forbedre kritisable arbejdsvilkår for østeuropæiske arbejdere i de nordiske lande.

Indsats mod social dumping i Norden - Les mer…

Side-alternativer

arkivert under:
This is themeComment