Arbeidsmarked
Milliardplan for CO2-fangst kan give Danmark nye job
Danmark forventer nye job og vækst som følge af en ny regeringsplan for indfangning og lagring af både dansk og udenlandsk CO2 i den danske undergrunden. Brug en del af den indfangede CO2 til ny klimavenlig produktion, som kan give flere og bedre job, anbefaler dansk erhvervsliv.
Den finska regeringen vill ha stora förändringar i arbetsrätten
I Finland talas det om ett historiskt paradigmskifte efter riksdagsvalet i april, som gav en borgerlig regering den 20 juni. Petteri Orpos fyrpartiregering vill genomföra det facket hävdar är stora förändringar på arbetsmarknaden som inte går att ta tillbaka.
Mobiliteten i Norden måste underlättas
- Min ambition är att uppnå att arbetspendling inom Norden ska medföra så lite extra administration som möjligt både för arbetstagaren och arbetsgivaren. Och så ska gränspendlarna kunna distansarbeta utan att det får konsekvenser för skatten de betalar.
Mer kulturkunskap och mindre byråkrati behövs för en rörligare nordisk arbetsmarknad
2030 ska Norden vara världens mest integrerade, hållbara och konkurrenskraftiga region och i den ambitionen är den fria nordiska arbetsmarknaden en viktig pusselbit. Men rörligheten är låg och kan behöva stimuleras både genom administrativa och kulturella insatser, visar färsk forskning.
Island: Laveste arbeidsledighet på 20 år
Arbeidsledighetstall går opp og ned og henger nesten alltid sammen med hvor sterk økonomien er. Det er også tilfellet nå som Islands økonomi har styrket seg etter pandemien – mest på grunn av turisme. Arbeidsledigheten i juni var på 2,5 prosent, det laveste tallet på 20 år. Selv om dette er positivt, har det noe negative bieffekter.
Norge strammer in reglene for innleid arbeidskraft
Norge strammer inn reglene for innleie av arbeidskraft. Fagbevegelsen jubler, mens bemanningsbransjen raser og klager Norge inn for ESA for brudd på EØS-avtalen.
Nordiske datasenter - grandiose planer, men skuffende få ansettelser
Nye datasentre dukker opp i Norge og Sverige, sammen med store forventninger om mange nye arbeidsplasser og høy avkastning.
Fyra nya nordiska arbetsministrar - och deras utmaningar
Under 2022 blev det nya ministrar på arbetsmarknadsdepartementen i Norge, Sverige och Danmark. Här presenteras de på sina respektive språk.
Hvordan inkludere flere på det nordiske arbeidsmarkedet?
Hvis hvert land i Norden lærte av de andre lands suksesser, kunne 700 000 flere vært i arbeid, ifølge de danske forskerne Sarah Kildahl Nielsen og Vibeke Jakobsen.
Olikt stöd från omgivningen för att välja otraditionella yrken
Unga kvinnor som utbildar sig till typiskt mansdominerade yrken gör ett krävande val, men hejas samtidigt på av familj, lärare och politiker och får till sist ett jobb med hög status. Men när unga män väljer att satsa på vårdyrken, får de varken status eller bra betalt.
Boss Ladies viser piger veje ind i mandefag
Amalie Schwartz er nyudlært elektriker og eneste kvinde på en arbejdsplads med 80 medarbejdere. Den skævhed arbejder hun på at ændre i hverdagen på jobbet og som ambassadør i projektet Boss Ladies.
Kraftig vekst skaper utfordringer for Islands turistindustri
Islands turistindustri har kommet på rett kjøl raskere enn forventet. Turistsjefen sammenligner det med champagne som flyter når korken er sprettet. Takket være statsstøtte har de fleste turistselskapene overlevd.
Danske virksomheder mangler viden om AI
Mange danske virksomheder ved ikke, hvordan de anvender AI. Trods offentlig støtte til AI-udvikling er dansk erhvervsliv bagud, viser nordisk rapport.
Arbetstagarnas villkor bricka i svenska regeringsbildning
Arbetsmarknadspolitiken hamnade skymundan i den svenska valdebatten, som mest handlade brottslighet, dyr energi och invandring. Nu när de borgliga partierna ska förhandla fram en regering med stöd av Sverigedemokraterna kan nivåerna på arbetslöshets- och sjukförsäkring bli några av spelbrickorna.
Problemene med rekruttering øker – også på «den ytterste øy»
Mangelen på kvalifisert arbeidskraft har blitt et sort problem mange steder i Norden. I Trøndelag har arbeidsledigheten aldri vært lavere, viser en undersøkelse NAV gjort. Det merkes også på øya Frøya, med drøye 5.000 innbyggere.
Banbrytande utveckling av grönt stål i Boden
Storproduktion av fossilfritt stål är spjutspetsen i den gröna omställningen i norra Sverige. Satsningen ska minska klimathotet och möta omvärldens behov av hållbarhet. Med den följer många nya jobb och behov av fler bostäder.
Machobilden av norrlänningen hämmar rekryteringen av arbetskraft
Med geväret på ryggen, prillan med snus under läppen och en föråldrad kvinnosyn far han fram på sin skoter. Bilden av den primitive norrlänningen etsade sig fast hos många som såg långfilmen Jägarna.
Tåget till Ryssland slutade gå: Villmanstrand haltar vidare
Det gränsfria Norden visade sig vara en illusion under pandemin. Det drabbade Öresundsregionen, den svensk-norska gränshandeln och invånarna i Haparanda och Torneå. Men Finland har också en östgräns där trafiken ströps av smittohänsyn. Nu har kriget i Ukraina gjort situationen ännu värre för Villmanstrand, som har de tätatste kontakterna med Ryssland.
Varða på Island: en bro mellom fagforeningene og akademikerne
Islands institutt for arbeidslivsforskning Varða ble etablert i februar 2020 av landsorganisasjonen ASÍ og Forbundet for ansatte i stat og kommune BSRB. Formålet var å styrke sosial og økonomisk arbeidslivsforskning og å bygge bro mellom akademikere og arbeidslivet.
Sverige har flest behovsanställda och sämst anställningsskydd
Sverige har högst arbetslöshet i Norden. Sverige har också större andel tillfälligt anställda än de andra nordiska länderna. Samt lägst anställningsskydd för tillfälliga anställningar. En prisbelönt avhandling visar på konsekvenserna av avregleringarna för dem utan tillsvidareanställning.
Side-alternativer