Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Arbeidsrett

Arbeidsrett

Slik kan nordisk arbeidsrett gå fremtiden i møte

Slik kan nordisk arbeidsrett gå fremtiden i møte

Er arbeidsretten i de nordiske landene klar for fremtidens arbeidsliv? Ny teknologi og nye arbeidsformer setter allerede etablerte strukturer under press, men ekspertene mener det er lys i tunnelen.

Slik kan nordisk arbeidsrett gå fremtiden i møte - Les mer…

17 måder at være ansat – plus det løse

17 måder at være ansat – plus det løse

Norden er ikke blevet en region af freelancere, men det vrimler med nye beskæftigelsesformer, og covid19-pandemien har gjort livet som atypisk beskæftiget endnu mere usikkert. Det fastslog eksperter ved en nordisk konference om fremtidens arbejdsliv.

17 måder at være ansat – plus det løse - Les mer…

Ny strid om cabotage hamnar i EU-domstolen

Samtidigt som Nordens länder gläder sig åt att EU äntligen lyckats anta regler som ska motverka social dumpning i samband med gränsöverskridande vägtransporter, går en rad låglöneländer i öst till EU-domstolen för att få dem upphävda.

Ny strid om cabotage hamnar i EU-domstolen - Les mer…

Den svenska arbetsrätten – ett drama i många akter

Den svenska arbetsrätten – ett drama i många akter

Arbetsrätten fortsätter att vara ett hett tema i den svenska politiken. Oenighet kring arbetsrätten väcker gång på gång frågan om regeringen kan sitta kvar. Den visar också på oenighet mellan socialdemokraterna och LO.

Den svenska arbetsrätten – ett drama i många akter - Les mer…

Så gick det när Uber mötte Norden

Så gick det när Uber mötte Norden

På kort tid fick taxiplattformsföretaget Uber fyra nordiska länder att ändra sina lagar så att de passade bättre med företagets verksamhet. Trots det är antalet som arbetar för Uber än så länge blygsamt, visar en rapport om plattformsekonomin som beställts av Nordiska ministerrådet.

Så gick det när Uber mötte Norden - Les mer…

Brev till EU visar på spricka i Europafacket

Det är med beklagande vi måste informera kommissionen om att Europeiska fackliga samorganisationens (EFS) svar på samrådet om europeiska minimilöner inte är representativt för oss. Det skriver tio fackliga centralorganisationer i Danmark, Island, Norge och Sverige i ett brev som blottar en historisk spricka i Europafacket.

Brev till EU visar på spricka i Europafacket - Les mer…

Arbetsministrarna bjuder in Nicolas Schmit till möte

Arbetsministrarna bjuder in Nicolas Schmit till möte

Nu går Nordens regeringar samman för att förklara den nordiska arbetsmarknadsmodellen för EU:s lagstiftare. I ett brev till den nya kommissionären Nicolas Schmit bjuder arbetsmarknadsministrarna in till ett möte i Köpenhamn i början av april för att diskutera vilka prioriteringar de nordiska länderna gör.

Arbetsministrarna bjuder in Nicolas Schmit till möte - Les mer…

Slik tolket Norge EUs trygdeforordning feil i syv år

Hva er årsaken til rettsskandalen i Norge, hvor 2 400 personer har blitt stemplet som trygdemisbrukere på grunn av feiltolkning av EØS-avtalen? Og hvorfor har den kunnet pågå så lenge?

Slik tolket Norge EUs trygdeforordning feil i syv år - Les mer…

EU: Enighet om villkoren för vägtransporter

EU: Enighet om villkoren för vägtransporter

Efter många års utredningar och svåra förhandlingar har EU-länderna blivit eniga om nya regler för vägtransportsektorn. De nya reglerna kommer att införas 2021 och kommer då också att gälla i Norge och Island.

EU: Enighet om villkoren för vägtransporter - Les mer…

Fusk i välfärdsstaten

Fusk är ett ord som använts flitigt i debatten om välfärden i Norden denna höst. I Norge har ”Nav-skandalen” dominerat nyheterna, i Danmark pågår rättegången mot en anställd i Socialstyrelsen som försnillat mer än 100 miljoner danska kronor, medan det i Sverige har fuskats med arbetslöshetstatstiken.

Fusk i välfärdsstaten - Les mer…

Fundamental feltolkning ledde till norsk rättskandal

Fundamental feltolkning ledde till norsk rättskandal

Den beskrivs som den värsta rättsskandalen som drabbat Norge någonsin. Tusentals människor har anklagats för bidragsfusk när de tagit emot arbetslöshetsunderstöd och andra bidrag samtidigt som de befann sig utomlands. Så visar det sig att det inte var förbjudet – så länge det skedde inom EES.

Fundamental feltolkning ledde till norsk rättskandal - Les mer…

Sverige - mer generös än vad EU-rätten kräver

Under många år ansåg Sverige att personer med så kallad garantipension hade rätt att ta den med sig om de flyttade utomlands. Här om året gjorde EU-domstolen emellertid klart att Sverige inte alls hade behövt betala ut garantipension åt dem som bor i andra länder.

Sverige - mer generös än vad EU-rätten kräver - Les mer…

Eva Nordmark ska liberalisera arbetsrätten och reformera Arbetsförmedlingen

Eva Nordmark ska liberalisera arbetsrätten och reformera Arbetsförmedlingen

När tidigare TCO-ordföranden Eva Nordmark tackade ja till att efterträda arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tackade hon också ja till att genomföra beslut hon tidigare kritiserat, bland annat en liberalisering av arbetsrätten.

Eva Nordmark ska liberalisera arbetsrätten och reformera Arbetsförmedlingen - Les mer…

Sverige vill stärka förbyggande arbete mot diskriminering

Sverige vill stärka förbyggande arbete mot diskriminering

Många arbetsgivare känner inte till att de är skyldiga att vidta aktiva åtgärder för att främja lika rättigheter och möjligheter för alla sina anställda. Det menar den svenska regeringen som har gett en utredare i uppdrag att komma med förslag om hur tillsynen över diskrimineringslagen kan bli mer effektiv.

Sverige vill stärka förbyggande arbete mot diskriminering - Les mer…

Norden, EU och klimatet

På kort tid har det utsetts nya arbetsministrar i tre av de nordiska länderna. I Finland och Danmark skedde det på grund av parlamentsvalen, medan utnämnandet av Ylva Johansson som Sveriges kandidat till EU-kommissionen ledde till ett byte även där.

Norden, EU och klimatet - Les mer…

Lönen är inte allt - socialavgifterna viktig del i förhållande till utstationerad arbetskraft

En lettisk byggnadsarbetare som utstationeras till Sverige har visserligen rätt till lön enligt det svenska Byggavtalet, men han eller hon får oftast inte behålla lika mycket av pengarna som en lokalanställd arbetskamrat med samma lön. Arbetaren från Lettland måste nämligen i normalfallet själv betala en del av de lagstadgade socialavgifterna i hemlandet.

Lönen är inte allt - socialavgifterna viktig del i förhållande till utstationerad arbetskraft - Les mer…

Så förändrar man världen

I det här numret av Arbetsliv i Norden skriver vi om ILO, fredsavtalet i Versailles och turism. På ett märkligt sätt hänger de olika ämnena ihop.

Så förändrar man världen - Les mer…

#metoo-konvention glæder nordisk fagbevægelse

#metoo-konvention glæder nordisk fagbevægelse

Nye internationale standarder fastslår, at alle har ret til et arbejdsliv uden vold og chikane, og det er et kæmpe fremskridt for lønmodtagere globalt og i Norden, vurderer dansk og nordisk fagbevægelse. Danske arbejdsgivere tvivler på effekten.

#metoo-konvention glæder nordisk fagbevægelse - Les mer…

Guy Ryder: Det multinationella systemet måste förstå hur viktigt arbetslivet är

Guy Ryder: Det multinationella systemet måste förstå hur viktigt arbetslivet är

ILO har firat sitt hundraårsjubileum. I en tweet från Genève sammanfattar Guy Ryder den Internationella arbetskonferensens 108:e möte: ”Vi hade stora ambitioner för det här mötet och det slog rekord på alla sätt. Vi fick en ny konvention, en ny rekommendation och en deklaration som kommer att föra oss framåt när vi möter morgondagens utmaningar.”

Guy Ryder: Det multinationella systemet måste förstå hur viktigt arbetslivet är - Les mer…

Hård ton mellan domstolarna i Luxemburg och de nationella rättsinstanserna

Hård ton mellan domstolarna i Luxemburg och de nationella rättsinstanserna

Just nu pågår ett aktivt arbete i de nordiska arbetsmarknadsdepartementen kring två av EU:s direktiv. Utstationeringsdirektivet ska utvidgas och direktivet om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor ska implementeras.

Hård ton mellan domstolarna i Luxemburg och de nationella rättsinstanserna - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment