Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Artiklar av Björn Lindahl

Artiklar av Björn Lindahl

Kan språktekniken underlätta det nordiska samarbetet?

Det har börjat hetta till på de nordiska arbetsmarknaderna. I Danmark har arbetslösheten pressats ned på nästan samma nivå som innan coronapandemin bröt ut. På Island har lönerna pressats upp så att landet haft den högsta löneutvecklingen i Europa.

Kan språktekniken underlätta det nordiska samarbetet? - Les mer…

NIVA lade om hela sin verksamhet på en månad och fick pengar över

NIVA lade om hela sin verksamhet på en månad och fick pengar över

Den nordiska institutionen NIVA, med säte i Helsingfors, har som uppgift att organisera kvalificerade kurser om arbetsmiljö för deltagare både i och utanför Norden. När coronapandemin bröt ut lyckades NIVA att på en månad avboka alla kommande kurser och ersätta dem med digitala kurser istället.

NIVA lade om hela sin verksamhet på en månad och fick pengar över - Les mer…

Nordisk nollvision för arbetsolyckor inspiration på världskongress

Nordisk nollvision för arbetsolyckor inspiration på världskongress

Det nordiska inflytande på den internationella debatten om arbetsmiljöfrågor är betydande. Det märktes också under den 22:a världskongressen om arbetsmiljö och säkerhet som hålls den 20-23 september i Toronto, Kanada.

Nordisk nollvision för arbetsolyckor inspiration på världskongress - Les mer…

Språktekniken - både hot och möjligheter

Språktekniken - både hot och möjligheter

Utvecklingen inom språktekniken har accelererat kraftigt. Det påverkar inte bara de som lever av översättningar, som tolkar och översättare, utan alla verksamheter som förhåller sig till olika språk. Ligger de nordiska länderna i täten av utvecklingen eller håller de stora IT-bolagen som Google, Apple och Microsoft att ta kontrollen över viktiga delar av våra språk?

Språktekniken - både hot och möjligheter - Les mer…

Utgifter til tolker øker kraftig i Norge - men fortsatt underforbruk

Utgifter til tolker øker kraftig i Norge - men fortsatt underforbruk

Utgiftene for tolkinger som utføres i det offentlige har økt kraftig i Norge. År 2019 var utgiftene 843 millioner kroner. På seks år har tolkeutgiftene økt med 72 prosent. Men å ikke bruke kvalifiserte tolker kan fort bli enda dyrere. En ny tolkelov ventes å bedre situasjonen.

Utgifter til tolker øker kraftig i Norge - men fortsatt underforbruk - Les mer…

Små språk behöver hjälp av de stora för att nå fram till IT-jättarna

Små språk behöver hjälp av de stora för att nå fram till IT-jättarna

De språk som inte används i den digitala sfären kommer inte att kunna överleva i framtiden. Det brutala budskapet låg som en klangbotten under de nordiska språkdagarna och en två dagar lång konferens om den senaste utvecklingen av språkteknik.

Små språk behöver hjälp av de stora för att nå fram till IT-jättarna - Les mer…

Dödsstöten för den sociala dialogen  som konstitutionell mekanism inom EU?

Dödsstöten för den sociala dialogen som konstitutionell mekanism inom EU?

Den europeiska fackliga organisationen EPSU förlorade på samtliga punkter, medan Europeiska kommissionen fick rätt när den hävdade att den inte har några skyldigheter att genomföra eller föra vidare avtal som tillkommit inom den sociala dialogen för beslut i ministerrådet, skriver EU & Arbetsrätt i sitt senaste nummer.

Dödsstöten för den sociala dialogen som konstitutionell mekanism inom EU? - Les mer…

Nordens dyrbaraste resurs?

Tillit är en avgörande resurs i de nordiska välfärdssamhällena, men den gäller inte allt och alla. Granskar man den noga finns det stora skillnader mellan de olika länderna i Norden, men också internt i varje land.

Nordens dyrbaraste resurs? - Les mer…

Har det blivit svårare att styra Norden?

Har det blivit svårare att styra Norden?

Tre av de fem nordiska länderna styrs idag av minoritetsregeringar. Leder det till att det politiska benet i den nordiska modellen försvagas? Medan de stora, etablerade partiernas makt har försvagats i hela Norden, samlas facken och arbetsgivarna i allt större organisationer.

Har det blivit svårare att styra Norden? - Les mer…

Mange med flukttanker i sykepleieryrket

Mange med flukttanker i sykepleieryrket

Arbeidspress, dårlige arbeidsbetingelser, lav lønn og følelsen av å bli lite verdsatt fører til at opp mot 7 av 10 sykepleiere i Norge har vurdert å slutte det seneste året.

Mange med flukttanker i sykepleieryrket - Les mer…

Det nordiska samarbetet skörare än vi trodde?

När coronapandemin bröt ut i början år 2020 blev det snabbt ett brutalt, världsomspännande fall på börserna, arbetslösheten sköt i höjden i en aldrig tidigare skådad fart i många länder, flygtrafiken i det närmaste upphörde. När pandemin nu klingar ut är vägen tillbaka mer olik.

Det nordiska samarbetet skörare än vi trodde? - Les mer…

Uppgången efter corona mer olik än nedgången

Hur står det till på de nordiska arbetsmarknaderna i det som förhoppningsvis är slutet på coronapandemin? Kommer den att följas av en kraftig uppgång, eller kommer de verksamheter som har hållits i gång tack vare statligt stöd nu möta dörren?

Uppgången efter corona mer olik än nedgången - Les mer…

Den nordiska modellen behövs för att möta framtidens arbetsliv

Den nordiska modellen behövs för att möta framtidens arbetsliv

De nordiska arbetsministrarna hade ett digitalt möte den 2 juni för att diskutera slutrapporten från den nordiska forskning som gjorts om framtidens arbetsliv. Den varnar för att den nordiska modellen kommer att utmanas – men slår samtidigt fast att modellen också är det bästa verktyget mot en mer ojämlik arbetsmarknad.

Den nordiska modellen behövs för att möta framtidens arbetsliv - Les mer…

Arbetslivets många språk

I det här numret ser vi på jobbet ur flera synvinklar. Men det handlar egentligen om detsamma. Arbetet ger oss en identitet och upplevelser som vi inte skulle fått annars. Därför är vi också sårbara när vi angrips i vår yrkesroll. Eller inte får chansen att arbeta.

Arbetslivets många språk - Les mer…

Arbetsplatsen som slagmark: Forskare kritiserar ny metod

Hur ska en arbetsgivare hantera konflikter på en arbetsplats? I Norge har det blivit allt vanligare att utomstående konsulter hyrs in för att göra en ”faktaundersökning”. Utredarna har ofta bakgrund som advokater eller psykologer. Anställda riskerar att utsättas för det som liknar polisförhör – men utan något rättsligt skydd, varnar de två forskarna Bitten Nordrik och Tereza Østbø Kuldova.

Arbetsplatsen som slagmark: Forskare kritiserar ny metod - Les mer…

Den sociala pelaren får större tyngd efter EU:s toppmöte i Porto

Den sociala pelaren får större tyngd efter EU:s toppmöte i Porto

EU:s informella toppmöte i Porto i Portugal den 7-8 maj, mynnade ut i en deklaration som stärker den sociala pelarens betydelse för samarbetet. Till de nordiska medlemsländernas lättnad nämns inte införandet av minimilöner alls i slutdokumentet.

Den sociala pelaren får större tyngd efter EU:s toppmöte i Porto - Les mer…

Den gröna omställningen måste ha folkligt stöd

Den gröna omställningen och Grönland. Hur hänger de ihop? Jo, valresultatet som vände upp och ned på maktförhållandena på ön påverkades i hög grad av ett kontroversiellt gruvprojekt. Det sägs kunna ge de sällsynta jordartsmetaller som behövs i de litiumjonbatterier som används i elbilar och vindkraftsturbiner.

Den gröna omställningen måste ha folkligt stöd - Les mer…

Nordisk-tyskt fackligt samarbete om den gröna omställningen

Nordisk-tyskt fackligt samarbete om den gröna omställningen

Facken i Norden bör samarbeta med sina fackliga motparter i Tyskland för att den gröna omställningen genomförs på ett rättvist sätt. Tillsammans kan de bli tillräckligt starka för att kunna lyfta fram det fackliga perspektivet om att omställningen måste ske på ett rättvist sätt.

Nordisk-tyskt fackligt samarbete om den gröna omställningen - Les mer…

Elektriske biler kan parkere flere bensinstasjoner

Elektriske biler kan parkere flere bensinstasjoner

Tallet på bensinstasjoner slik vi kjenner dem har sakte gått ned gjennom mange år. Snart blir det flere ladere for el-bil enn bensinstasjoner i Norge.

Elektriske biler kan parkere flere bensinstasjoner - Les mer…

Sexuella trakasserier: Ny kunskap behövs

Sexuella trakasserier: Ny kunskap behövs

Sexuella trakasserier inom vårdsektorn har inte uppmärksammats lika mycket som i andra branscher. Att patienter uppträder opassande uppfattas ofta som en del av jobbet. "Den höga nivån av tolerans är ett problem", säger Bryndís Elfa Valdemarsdóttir, som lett den isländska delen av ett nordiskt projekt om problemet.

Sexuella trakasserier: Ny kunskap behövs - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment