Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Om oss i Artikler av Björn Lindahl

Artikler av Björn Lindahl

Så arbetar Sats Elixia för att få tag på den rätta kompetensen

Kompetens är ett rörligt mål, eftersom den kunskap som behövs för att klara av ett jobb hela tiden ändras. Inom friskvårds- och träningsbranschen, är det dessutom en dubbel sanning. Inte bara avlöser den ena trenden den andra. Kompetensen handlar dessutom ofta om just rörelser och hur man får folk att röra sig.

Så arbetar Sats Elixia för att få tag på den rätta kompetensen - Les mer…

EU-domstolen: Huvudduk kan förbjudas - i vissa fall

Det kan vara tillåtet för arbetsgivare att förbjuda anställda att bära speciella kläder som visar en politisk, filosofisk eller religiös inställning. Det har EU-domstolen slagit fast. Men reglerna får inte var indirekt diskriminerande.

EU-domstolen: Huvudduk kan förbjudas - i vissa fall - Les mer…

Grete Brochmann om flyktingpolitik: Norden mer samkört nu

De nordiska länderna är mer samkörda nu än vad de var under den stora tillströmningen av flyktingar 2015. Det anser Grete Brochmann, som lett de två senaste offentliga utredningarna om invandring i Norge.

Grete Brochmann om flyktingpolitik: Norden mer samkört nu - Les mer…

Olika syn på social dumpning i nordiska arbetsmiljöverk

Nya sätt att arbeta och ökad utstationering av arbetare från EU tvingar fram genomgripande ändringar i de nordiska ländernas arbetsmiljöpolitik. Även om det tycks vara en kompakt enighet om att arbetsmiljöfrågorna blivit viktigare är det också stora skillnader i hur länderna tacklar utmaningarna. Det gäller inte minst i synen på social dumpning, eller som det kallas i Sverige: ”ordning och reda” i arbetslivet.

Olika syn på social dumpning i nordiska arbetsmiljöverk - Les mer…

NIVA Education satsar på kurser på nätet

NIVA Education har börjat erbjuda online-kurser i olika ämnen som har med arbetsmiljö och säkerhet. - Det bästa med kursen är att jag kan gå tillbaka och lyssna på ett föredrag om och om igen. Det är alltid något nytt man lägger märke till, säger Ásta Snorradóttir, som är föreläsare i yrkesinriktad rehabilitering på Islands universitet.

NIVA Education satsar på kurser på nätet - Les mer…

"Välfärdsmodellen sårbar för hög invandring av personer med låga kvalifikationer"

För några år sedan fanns det en stor oro för att de nordiska länderna skulle drabbas av en ålderschock. En kraftig minskning av andelen unga och medelålders invånare befarades ge en allt större brist på arbetskraft. Men av de fyra viktigaste faktorerna som påverkar befolkningen, var det bara en som utvecklades helt som förväntat: Det blir allt fler äldre personer.

"Välfärdsmodellen sårbar för hög invandring av personer med låga kvalifikationer" - Les mer…

Henrik Normann i NIB - välfärden behöver också en bankdirektör

Henrik Normann leder en av de mest framgångsrika nordiska institutionerna, Nordiska investeringsbanken. Den fyller 40 år i år och upprättades med kapital från alla de fem nordiska länderna.

Henrik Normann i NIB - välfärden behöver också en bankdirektör - Les mer…

På cykel in i framtiden

Ett rosa cykelbud med en stor låda mat på ryggen framför järnvägsstationen i Helsingfors. Ett exempel på att enkla jobb som inte kräver någon utbildning fortfarande skapas? Ja, men också ett innovativt sätt att utnyttja det nya digitaliserade ekosystemet som alla de nordiska länderna vill vara bäst på.

På cykel in i framtiden - Les mer…

Överlever den nordiska modellen i delningsekonomin?

Delningsekonomin, där kunder med hjälp av Internet kan hitta leverantörer av olika tjänster utan några fysiska mellanhänder, innebär samtidigt ett hot mot den nordiska modellen, som bygger på kollektivavtal. Förhållandet mellan arbetsgivare och anställda håller på att bli avtalslöst inom allt fler verksamheter. De kontrakt som skrivs handlar mest om att slå fast att parterna inte kan räknas som arbetsgivare eller anställda.

Överlever den nordiska modellen i delningsekonomin? - Les mer…

Ordlista för delningsekonomin

Det nya sättet att organisera hur tjänster säljs kan verka förvirrande och många av uttrycken har ännu inte fått någon allmänt accepterad översättningen på de nordiska språken. Här är en liten ordlista med några av de vanligaste uttrycken.

Ordlista för delningsekonomin - Les mer…

Högsta militära chefen enda maktposition kvinnorna inte nått

Det finns bara en maktposition i Arbeidsliv i Nordens jämställdhetsbarometer som ingen kvinna haft i något nordiskt land – överbefälhavare för landets militära styrkor. Men lika frånvarande som kvinnorna har varit i krig, lika mycket har de också förbigåtts vid fredsförhandlingar och fredsbevarande operationer.

Högsta militära chefen enda maktposition kvinnorna inte nått - Les mer…

Kristin Lund: Det finns ingen genväg till jämställdhet inom försvaret

Generalmajor Kristin Lund från Norge är den första kvinnan som utnämnts till befälhavare för en av FN:s fredsbevarande styrkor. Hon tror att det kommer en kvinnlig överbefälhavare i ett av de nordiska länderna inom fyra år.

Kristin Lund: Det finns ingen genväg till jämställdhet inom försvaret - Les mer…

Många gränshinder avslutade eller lösta 2015

Tolv av de gränshinder i Norden som Gränshinderrådet har prioriterat löstes eller avslutades under 2015. Ändå tillåter sig rådets ordförande, Ole Stavad, en suck från hjärtat när han sammanfattar året: - Jag undrar varför det går så långsamt och är så besvärligt att ändra regler som inte fungerar som de ska, skriver han i årsrapporten.

Många gränshinder avslutade eller lösta 2015 - Les mer…

Är bilden av det nya arbetslivet sann?

I många år har det talats om det nya arbetslivet, där jobbet handlar mer om att göra något meningsfullt än att tjäna pengar. Men håller det verkligen på att växa fram en ny sorts självständiga arbetstagare som tycker att kollektivavtal och fast anställning bara är en begränsning?

Är bilden av det nya arbetslivet sann? - Les mer…

Efterlysning: Var finns arbetslivsforskarna i framtidsdebatten?

I somras kastade Ann Bergman in en eldfackla i debatten om arbetslivsforskningen. I en artikel i Nordic Journal of Working Life Studies ställde hon frågan varför arbetslivsforskarna är så ointresserade av framtiden.

Efterlysning: Var finns arbetslivsforskarna i framtidsdebatten? - Les mer…

Nya utmaningar för arbetslivsforskningen

Big Data är det nya modeordet för den enorma ökningen av information som lagras i världen. Men hur kommer denna informationsström att påverka arbetslivet och arbetslivsforskningen?

Nya utmaningar för arbetslivsforskningen - Les mer…

Samordnad kontroll viktigt i kampen mot svart arbete i Norge

I Norge har personal från sex olika myndigheter samlats i gemensamma lokaler i Oslo, Bergen och Stavanger, för att bekämpa arbetskriminalitet. Gemensamma aktioner där 120 personer deltar samtidigt har genomförts mot bland annat byggarbetsplatser.

Samordnad kontroll viktigt i kampen mot svart arbete i Norge - Les mer…

OECD: Stor ökning av utlandsfödda läkare och sjuksköterskor

På tio år har antalet sjuksköterskor och läkare som flyttat till ett av de 38 OECD-länderna ökat med 60 procent. Andelen läkare som är födda utomlands utgör nu nästan en tredjedel av alla läkare i Sverige och en fjärdedel av läkarna i Norge.

OECD: Stor ökning av utlandsfödda läkare och sjuksköterskor - Les mer…

Många olika sorters upplevelser väntar Nordjobbarna

Spännvidden är stor när de unga Nordjobbarna reser ut i Norden och tar hand om turister, rensar i spenatåkrar och stadsparker eller packar räkor på Grönland. Ingen erfarenhet är helt den andra lik.

Många olika sorters upplevelser väntar Nordjobbarna - Les mer…

Nordjobb fyller 30 år

Om Nordjobb hade upprättats av arbetsmarknadspolitiska skäl hade det nog aldrig överlevt i 30 år. Men att skaffa ungdomar korttidsjobb i ett nordiskt grannland handlar om mycket mer än det.

Nordjobb fyller 30 år - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment