Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Finanskrise

Finanskrise

Spanjorer söker jobb i Island varje dag

Varje dag är det någon spanjor som söker jobb i Island. Ibland åker spanjorerna till Island för att gå från arbetsplats till arbetsplats och söka jobb på det sättet. Portugiser som jobbade i Island före finanskraschen kontaktar nu sina gamla arbetsgivare i Island för att söka jobb.

Spanjorer söker jobb i Island varje dag - Les mer…

Icesave-konflikten: Island bröt inte mot reglerna

Islänningarna jublar. Efta-domstolen har kommit fram till att det inte strider mot EES:s regler att Island inte betalar den isländska internetbanken Icesaves kunder någon ersättning. Statsminister Jóhanna Sigurðardóttir kritiserar de övriga nordiska länderna för att inte ha stått på Islands sida under tvisten.

Icesave-konflikten: Island bröt inte mot reglerna - Les mer…

Hälften av alla äldre är yrkesaktiva i Island

Hälften av alla äldre är yrkesaktiva i Island

Äldre islänningar tycker om att arbeta och arbetar längre än äldre i övriga Norden, Baltikum eller Storbritannien. Yrkesaktivitet är något som islänningarna värdesätter.

Hälften av alla äldre är yrkesaktiva i Island - Les mer…

Trine Lise Sundnes är de nordiska arbetstagarnas röst i ILO

Trine Lise Sundnes är de nordiska arbetstagarnas röst i ILO

Det var i Europa som de viktigaste konventionerna som reglerar arbetslivet först infördes och som senare implementerades i andra länder. Men nu hotas dessa rättigheter av europeiska länder, som ständigt är på jakt efter fler möjligheter att skära ned, på grund av den ekonomiska krisen. Det säger Trine Lise Sundnes, som är de nordiska arbetstagarnas representant i ILO:s styrelse.

Trine Lise Sundnes är de nordiska arbetstagarnas röst i ILO - Les mer…

Islands väg till återhämtning

Island har klarat sig förvånansvärt bra efter den ekonomiska kraschen hösten 2008. Den isländska regeringen har i samarbete med den internationella valutafonden IMF arrangerat den internationella konferensen Islands väg till återhämtning i Reykjavik.

Islands väg till återhämtning - Les mer…

Leder: Utjevning gir bærekraft

Økonomisk krise, politiske jordskjelv og terror i Nordens midte som savner sidestykke i moderne tid, har satt preg på de nordiske landene. ”Kriser tester kraften i nordiske velferdsmodeller" er månedens Tema. Et viktig spørsmål der er: Må velferdsmodellene tilpasses for at ikke ulikhetene i landene skal bli for store?

Leder: Utjevning gir bærekraft - Les mer…

Islands Gudbjartur Hannesson setter folks velferd først under krisen

Islands Gudbjartur Hannesson setter folks velferd først under krisen

Vi har lært at et statlig velferdssystem er enormt viktig og en forutsetning for et sunt arbeidsliv, sier Islands velferdsminister Gudbjartur Hannesson. Derfor har trygghet for velferden hatt førsteprioritet under krisen.

Islands Gudbjartur Hannesson setter folks velferd først under krisen - Les mer…

Utjevning drivkraft bak Islands suksess

Utjevning drivkraft bak Islands suksess

Høyere skatter for dem som har mest, skjerming av de fattige og gjeldslette for bedrifter og husholdninger som gikk i lånefella, er litt av oppskriften for å få en konkurs stat på rett vei, viser erfaringer fra Island. Dessuten trengs det grundig opprydding etter festen, å få orden i økonomien og hindre at skurkeri kan gjenta seg.

Utjevning drivkraft bak Islands suksess - Les mer…

Valgkamp i krisens tegn

Valgkamp i krisens tegn

Hvilke politikere kan bedst styre Danmark igennem den aktuelle økonomiske krise, hvor stadig flere danskere frygter økonomisk fallit og arbejdsløshed? Det er det altafgørende spørgsmål i den danske valgkamp.

Valgkamp i krisens tegn - Les mer…

Populister styr i opposition

Populister styr i opposition

Stödet för det finländska populistpartiet Sannfinländarna har växt efter riksdagsvalet i våras. Det gör att den nya regeringen tvingas ta hänsyn till de faktorer som ligger bakom den starka uppgången, närmast efterfrågan på en mer expansiv socialpolitik som stöder de svagaste i samhället.

Populister styr i opposition - Les mer…

OECD om arbeid til unge: de mest utsatte må hjelpes nå

- Tiden er moden for å hjelpe de mest utsatte i jobb eller opplæring, hvis vi skal unngå å få en generasjon arbeidsløse. På lengre sikt trengs strukturelle tiltak for at det underliggende systemet skal fungere bedre, sier Stefano Scarpetta, OECDs visedirektør for sysselsetting, arbeids- og sosialpolitikk.

OECD om arbeid til unge: de mest utsatte må hjelpes nå - Les mer…

IMF och ILO varnar: Risken för unga större än i tidigare lågkonjunkturer

De senaste par årens ekonomiska kris har drabbat ungdomen hårdare än tidigare lågkonjunkturer. Även om ungdomsarbetslösheten brukar stiga snabbt i nedgångstider så har den stigit med 6,5 procentenheter denna gång, mot 4 procentenheter i genomsnitt vid tidigare lågkonjunkturer.

IMF och ILO varnar: Risken för unga större än i tidigare lågkonjunkturer - Les mer…

IMF och ILO samarbetar om att minska arbetslösheten

IMF och ILO samarbetar om att minska arbetslösheten

Norge har ett speciellt öga till den Internationella arbetsorganisationen, ILO. För två år sedan parades ILO och Världshandelsorganisationen ihop på en konferens i Oslo. I år var det den internationella valutafondens tur att delta på speed-dating med ILO i den norska huvudstaden.

IMF och ILO samarbetar om att minska arbetslösheten - Les mer…

När tilliten försvann i Island blev komikern Jón Gnarr borgmästare

När tilliten försvann i Island blev komikern Jón Gnarr borgmästare

Valet av komikern Jón Gnarr som Reykjaviks borgmästare i kommunvalet i våras visar på den bristande tillit som invånarna i huvudstaden fått till traditionell politik och makthavare. Gnarrs parti, Bästa partiet, segrade och bildade en koalition med det socialdemokratiska partiet Alliansen (Samfylkingin).

När tilliten försvann i Island blev komikern Jón Gnarr borgmästare - Les mer…

Anni Sinnemäki vil skape et mer individtilpasset velferdssystem

Anni Sinnemäki vil skape et mer individtilpasset velferdssystem

Finlands arbeidsminister presser på for at enkeltmenneskene skal bli sett av velferdssystemet. Ungdom er ingen ensartet gruppe, sier hun, de er ulike individer med ulike behov. Nå er det brukt mye tid på å analysere den enkeltes situasjon. Det mener hun har ført til at tiltakene er blitt rasjonelle og tilpasset de ulike behovene.

Anni Sinnemäki vil skape et mer individtilpasset velferdssystem - Les mer…

Många olika sätt att bekämpa arbetslösheten i Island

Många olika sätt att bekämpa arbetslösheten i Island

Arbetslöshet har varit ett relativt okänt fenomen i Island. Efter bankkraschen 2008 har den däremot galopperat. Det arbetslöshetsstöd som ges är emellertid begränsat och omfattar inte personer som inte tidigare varit på arbetsmarknaden, ungdomar och tidigare studerande. Därför har både statliga och lokala myndigheter satsat på specialprogram för att hjälpa dem som faller igenom skyddsnätet.

Många olika sätt att bekämpa arbetslösheten i Island - Les mer…

OECD oppfordrer til raske tiltak mot ungdomsledigheten

OECD oppfordrer til raske tiltak mot ungdomsledigheten

Ungdomsledigheten øker dramatisk og vil fortsette å øke i 2011, anslår OECD. På G20 arbeidsministermøtet oppfordret Stefano Scarpetta regjeringene til å handle umiddelbart. Det første som må gjøres, sa Stefano Scarpetta, er å sikre at ungdom har noe å leve av når de går ledige.

OECD oppfordrer til raske tiltak mot ungdomsledigheten - Les mer…

Bakom krisens siffror

Vad har konkursen på Lehman Brothers i USA med en liten småländsk flickas veckopeng att göra? En hel del visar det sig.

Bakom krisens siffror - Les mer…

Fattigforskare från Finland och Sverige möts

Välfärdspolitiken i Norden utmanas från många håll, särskilt i dessa tider när den globala recessionen drabbar det ekonomiska fundamentet för välfärdsstaten. På torsdag och fredag möts forskare från Sverige och Finland för att diskutera hur fattigdom och marginaliseringen breder ut sig i dessa två grannländer och vad som kan göras för att möta utmaningarna.

Fattigforskare från Finland och Sverige möts - Les mer…

Nationell stolthet gjorde islänningarna fartblinda

Nationell stolthet gjorde islänningarna fartblinda

Islänningar hjälps åt när det kniper. Men just då det gäller en av människan orsakad kris vet man inte riktigt hur man skall förhålla sig och hantera den.

Nationell stolthet gjorde islänningarna fartblinda - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment