Likestilling
Finland med största jämställdhetsökningen
Danmark tar ledartröjan i Arbeidsliv i Nordens jämställdhetsbarometer för 2020. Men Finland har den största ökningen av kvinnor i maktpositioner. Resultatet blir ändå är en delad sistaplats med Sverige i jämförelsen mellan de fem nordiska länderna.
Tre minuters mindre gratisarbete för svenska kvinnor
Det går framåt för jämställda löner, men sakta. Det visar den årliga manifestationen #lönheladagen som arrangerades på Sergels torg i Stockholm. I år formade deltagarna klockslaget 16.09.
Läppstift eller tjurar? Finland förändrat efter att kvinnorna tog makten
Förväntningarna är stora på den nya finländska regeringen. De internationella medierna har slagit på trumman för det nya jämställdhetslandet Finland. Kvinnorna leder regeringen och är dessutom rekordunga. Många menar att också politikens innehåll och sättet att verka förändras när kvinnorna “får vara med”.
Opgør med sexchikane i arbejdslivet i Danmark
Arbejdsmarkedets parter og myndigheder gør nu front mod udbredt chikane på danske arbejdspladser, især sexchikane og kønskrænkende adfærd, som rammer mange flere kvinder end mænd – blandt andet i politik og it-faget, viser nye undersøgelser.
Arbetsministrarna bjuder in Nicolas Schmit till möte
Nu går Nordens regeringar samman för att förklara den nordiska arbetsmarknadsmodellen för EU:s lagstiftare. I ett brev till den nya kommissionären Nicolas Schmit bjuder arbetsmarknadsministrarna in till ett möte i Köpenhamn i början av april för att diskutera vilka prioriteringar de nordiska länderna gör.
Pappaledigheten förstärker både männens och Nordens identitet
The Nordic Gender Effect at Work är ett av de nordiska statsministrarnas viktigaste projekt för att främja jämställdhet mellan könen. Det anses vara en viktig förutsättning för arbetsliv och ekonomisk tillväxt.
Renholdsyrket i ferd med å bytte kjønn
Renhold er i ferd å bli et mannsyrke. Tidligere var det nesten bare kvinner som svingte moppen. Nå tar særlig menn med innvandrerbakgrunn over ifølge en forskningsrapport fra Institutt for samfunnsforskning i Oslo.
Den mångfacetterade kampen mot sexuella trakasserier
Nu i oktober är det två år sedan den amerikanska skådespelerskan Alyssa Milano skickade ut den första tweeten med hashtaggen #MeToo. Det startade en reaktion som spred sig från twitter och ut till gatorna och in i maktens rum.
Mansrollen i Finland i förändring
En hamnade i fängelse efter att han vägrat göra värnplikten. En annan gjorde värnplikten och blev därefter försvarsanställd. Idag sitter de i styrelsen för den nya feministiska föreningen för män. De säger båda att de har mycket att lära av den finska kvinnorörelsen.
Sverige vill stärka förbyggande arbete mot diskriminering
Många arbetsgivare känner inte till att de är skyldiga att vidta aktiva åtgärder för att främja lika rättigheter och möjligheter för alla sina anställda. Det menar den svenska regeringen som har gett en utredare i uppdrag att komma med förslag om hur tillsynen över diskrimineringslagen kan bli mer effektiv.
Hvordan har de nordiske landene reagert på #metoo?
Spørsmålene belyst av #metoo-bevegelsen har blitt satt høyt på agendaen til alle ministrene i Norden, ikke bare de med ansvar for likestilling.
Angela Davis i Reykjavik: Vi måste se de strukturella krafterna som stöttar våldet
- Om vi inte utmanar strukturerna i samhället så riskerar vi att hamna i en situation där vi till sist slåss för kvinnornas rätt att vara lika våldsamma som män, varnade Angela Davis när hon talade till den stora metoo-konferensen den 17-19 september i Reykjavik.
Handler ILOs konvensjon mot vold og trakassering på arbeidsplassen om anstendig arbeid?
I en kronikk blir de åtte nordiske og baltiske landene oppfordret av Nordens faglige samorganisasjon og lederne av de baltiske faglige sentralorganisasjonene til så raskt som mulig å ratifisere den nyeste ILO-konvensjonen – også kalt Metoo-konvensjonen.
Varför slog #metoo olika i de nordiska länderna?
Två år efter att metoo-rörelsen exploderade i de sociala medierna och blev ett globalt fenomen bjuder Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir in till en internationell konferens om företeelsen i Reykjavik den 17-19 september.
Exemplets makt viktigast i Norden
Det viktigaste bidraget från Norden till den internationella arbetsorganisationen ILO är genom exemplets makt. Det sa generaldirektören Guy Ryder under den fjärde och sista konferensen om Framtidens arbetsliv som hölls i Reykjavik.
Handlar lönekampen om könen eller mellan fattig och rik?
Samhället värderar resurser och makt över allt annat. Om vi inte tacklar den ekonomiska orättvisan kommer vi ingenstans, sa ledaren för fackförbundet Efling på Island, Sólveig Anna Jónsdóttir, i en paneldebatt på den nordiska konferensen Future of Work.
Isländska pappor är de som står starkast i hela världen
Pappornas deltagande i barnomvårdnaden har förändrats radikalt efter att Island införde den nya föräldraledigheten på nio månader, varav papporna får tre månader. Resultatet har varit bra. Mammorna återvänder tidigare till arbetsmarknaden och uppnår snabbare samma arbetstider som innan förlossningen. Pappaledigheten har spelat huvudrollen i den utvecklingen.
ILO och de nordiska arbetsministrarna i främsta ledet i kampen för det nya arbetslivet
När ILO:s generalsekreterare Guy Ryder och representanter för de nordiska ländernas arbetsmarknadsdepartement samlades på Island för att diskutera utmaningarna i framtidens arbetsliv var stämningen positiv. Den nordiska modellen har visat sig klara anpassningar till snabba och stora förändringar förr och teknikutveckling är inget ödesbestämt utan kan styras av människan.
Likalönsstandarden på Island - arbetsgivarnas bästa vapen?
Från Reykjavík i söder till Sauðárkrókur i norr - över hela Island håller verksamheter nu på att införa likalönsstandarden, som ska få bort löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Men reformen får också kritik eftersom den sägs begränsa arbetstagarnas möjligheter till löneökningar och bonusar.
Jämställdhet eller jämlikhet. Vad väger tyngst?
8 mars är dagen då kvinnornas rättigheter står i fokus över hela världen. AIN:s jämställdhetsbarometer speglar bara en liten flik av förhållandena mellan könen i Norden, nämligen om det sitter en man eller kvinna på 24 maktpositioner i vardera land. I år blev det en blygsam ökning i antal kvinnor, men trenden är tydlig. Det blir mer jämställdhet, även om det går sakta.
Side-alternativer