Nyhetsbrev

Motta siste nytt fra Arbeidsliv i Norden med e-post. Nyhetsbrevet utkommer 9 ganger i året.

(Påkrevd)
Du er her: Forside i Emner i Velferd

Velferd

Grindavíks ordfører: – Vet ikke når gjenoppbyggingen kan starte

Grindavíks ordfører: – Vet ikke når gjenoppbyggingen kan starte

Grindavík har stått mer eller mindre tom siden 10. november. De 4000 innbyggerne i det islandske fiskeværet på sørkysten av halvøya Reykjanes måtte flytte ut da en lavastrøm oppsto delvis under landsbyen og skapte sterke jordskjelv og forskyvninger i bakken.

Grindavíks ordfører: – Vet ikke når gjenoppbyggingen kan starte - Les mer…

Martacentrets kamp för att skydda kvinnor i Lettland mot våld  – med finsk och norsk hjälp

Martacentrets kamp för att skydda kvinnor i Lettland mot våld – med finsk och norsk hjälp

Vanligt kärleksgnabb. En alltför vanlig förklaring i Lettland mot våld i hemmet även om lagstiftningen under senare år väsentligen skärps. Landets Martacenter ska med stöd från Norge och Finland bidra till att stereotypa uppfattningar minskar hos lettiska myndighetspersoner.

Martacentrets kamp för att skydda kvinnor i Lettland mot våld – med finsk och norsk hjälp - Les mer…

Islands rekordlange foreldrepermisjon "ikke perfekt"

Islands rekordlange foreldrepermisjon "ikke perfekt"

I 2021 vedtok Alltinget på Island en ny lov om foreldrepermisjon som gav hver forelder minst seks måneder fri – den lengste foreldrepermisjonen i Norden. Men kun seks uker kan deles mellom dem, en stor endring fra tidligere da foreldre kunne dele mye mer tid mellom seg. Vanligvis tok mor alt av permisjonen som kunne deles.

Islands rekordlange foreldrepermisjon "ikke perfekt" - Les mer…

Ny lov ligestiller adgang til barsel i Danmark

Ny lov ligestiller adgang til barsel i Danmark

Mere ligestilling på arbejdsmarkedet og flere fædre på orlov med deres små børn. Det er i vente, efter at Danmark har givet fædre ekstra ni ugers øremærket barsel.

Ny lov ligestiller adgang til barsel i Danmark - Les mer…

Færøerne: Er fire uger til far og barn sammen nok?

Færøerne: Er fire uger til far og barn sammen nok?

Ud af de 52 ugers barselsorlov som færøske forældre får tildelt, bruger fædrene fire uger og mødrene 48. Årsagen er økonomisk, siger både far og formanden for Ligestillingsnævnet.

Færøerne: Er fire uger til far og barn sammen nok? - Les mer…

Den svajande svenska tilliten - stor skillnad på Södermalm och Rågsved

Den svajande svenska tilliten - stor skillnad på Södermalm och Rågsved

Den mellanmänskliga tilliten i Sverige är hög, liksom i övriga Norden. Och trots pandemin och dödskjutningar är den svenska tilliten god i internationell jämförelse. Men på lokal nivå visas ett stort och växande gap mellan hög- och lågtillhetsområden, enligt nyligen publicerade Tillitsbarometern.

Den svajande svenska tilliten - stor skillnad på Södermalm och Rågsved - Les mer…

Mange med flukttanker i sykepleieryrket

Mange med flukttanker i sykepleieryrket

Arbeidspress, dårlige arbeidsbetingelser, lav lønn og følelsen av å bli lite verdsatt fører til at opp mot 7 av 10 sykepleiere i Norge har vurdert å slutte det seneste året.

Mange med flukttanker i sykepleieryrket - Les mer…

Reform af kontanthjælp skal nedbringe børnefattigdom

Reform af kontanthjælp skal nedbringe børnefattigdom

Det økonomiske sikkerhedsnet under Danmarks fattigste – kontanthjælpen - skal laves helt om, anbefaler en regeringskommission, som vil give fattige familier støtte til deres børns fritidsaktiviteter og tillade småjobs uden at miste kontanthjælp.

Reform af kontanthjælp skal nedbringe børnefattigdom - Les mer…

Kvinnolönerna ökar – men skillnaden i livsinkomster står still

Kvinnolönerna ökar – men skillnaden i livsinkomster står still

I ett livsperspektiv har svenska kvinnor i genomsnitt 77,7 procent av männens totala inkomster – en skillnad som varit oförändrad sedan 1995 och som i snitt betyder 3,2 miljoner kronor. Och myndigheterna bidrar till den utvecklingen, konstaterar Kommissionen för jämställda livsinkomster i sin första rapport.

Kvinnolönerna ökar – men skillnaden i livsinkomster står still - Les mer…

Mot lyckligare tider?

Nyheten att ett vaccin mot covid-19 utvecklats som är effektivt i 90 procent av fallen, kommer som en efterlängtad nyhet när Norden står mitt uppe i den andra vågen av coronapandemin. Det är en kris som också påverkar integrationen av nyanlända invandrare.

Mot lyckligare tider? - Les mer…

Vasa vill få fler invånare - och göra dem lyckligast i världen

Vasa vill få fler invånare - och göra dem lyckligast i världen

I den finländska staden Vasa låg man i startgroparna med en kampanj för att göra Vasa till den lyckligaste staden i världen. Då slog coronapandemin till. Nu återstår att se om staden och invånarna kan skapa ökad lycka mitt under en svår kris och sjukdomsepidemi.

Vasa vill få fler invånare - och göra dem lyckligast i världen - Les mer…

Norges rikeste er rikere enn vi trodde

Norges rikeste er rikere enn vi trodde

Toppledere med svimlende høy lønn som betaler lite skatt. En liten elite som tar en stor del av all inntekten i landet. Nei, vi snakker ikke om USA eller Storbritannia – dette er Norge i 2020, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Norges rikeste er rikere enn vi trodde - Les mer…

Välfärdens skeva fördelning

I Finland har det varit regeringskris. I Sverige slåss politikerna om Arbetsförmedlingen och i Norge rullar skandalen om de tusentals som anklagats för bidragssvindel vidare. Samtidigt ökar sakta men säkert klyftan mellan fattiga och rika - även på Färöarna där tillväxten varit högst.

Välfärdens skeva fördelning - Les mer…

Stor økonomisk vækst og flere fattige på Færøerne

Stor økonomisk vækst og flere fattige på Færøerne

Det går rigtig godt på Færøerne. Men det går også skidt på Færøerne. Sidste år viste en undersøgelse, at Færøerne var det land i Europa med størst økonomisk vækst. Samme periode voksede tallet af færinger, som lever i risiko for fattigdom fra 8,9 til 10,5 procent. »Det er en foruroligende tendens«, siger Sonja Jógvansdóttir, fagforbundskoordinator på Færøerne.

Stor økonomisk vækst og flere fattige på Færøerne - Les mer…

Fusk i välfärdsstaten

Fusk är ett ord som använts flitigt i debatten om välfärden i Norden denna höst. I Norge har ”Nav-skandalen” dominerat nyheterna, i Danmark pågår rättegången mot en anställd i Socialstyrelsen som försnillat mer än 100 miljoner danska kronor, medan det i Sverige har fuskats med arbetslöshetstatstiken.

Fusk i välfärdsstaten - Les mer…

Fundamental feltolkning ledde till norsk rättskandal

Fundamental feltolkning ledde till norsk rättskandal

Den beskrivs som den värsta rättsskandalen som drabbat Norge någonsin. Tusentals människor har anklagats för bidragsfusk när de tagit emot arbetslöshetsunderstöd och andra bidrag samtidigt som de befann sig utomlands. Så visar det sig att det inte var förbjudet – så länge det skedde inom EES.

Fundamental feltolkning ledde till norsk rättskandal - Les mer…

Danmarks socialstyrelse gav svindler frit spil

Danmarks socialstyrelse gav svindler frit spil

Skal en medarbejder have en mildere straf, hvis det er let at stjæle penge fra sin arbejdsgiver? Det spørgsmål behandles i retssagen mod danske Britta Nielsen, som stjal over 100 millioner kroner fra sin arbejdsplads Socialstyrelsen, der havde bevilget pengene til udsatte borgere.

Danmarks socialstyrelse gav svindler frit spil - Les mer…

Sverige - mer generös än vad EU-rätten kräver

Under många år ansåg Sverige att personer med så kallad garantipension hade rätt att ta den med sig om de flyttade utomlands. Här om året gjorde EU-domstolen emellertid klart att Sverige inte alls hade behövt betala ut garantipension åt dem som bor i andra länder.

Sverige - mer generös än vad EU-rätten kräver - Les mer…

Transnationella - inte nöjda med bara ett land

Transnationella - inte nöjda med bara ett land

- Allt fler väljer att bli transnationella. De vill inte bo enbart i det ena eller andra landet, utan bägge länderna. Det kanske inte handlar om så många människor, men de utgör en utmaning för de nationella välfärdssystemen, säger Jørgen Carling som lett ett flerårigt forskningsprojekt på fenomenet på Prio.

Transnationella - inte nöjda med bara ett land - Les mer…

Ett porträtt av den rikaste promillen i Finland

Ett porträtt av den rikaste promillen i Finland

Hur ser den rikaste promillen i Finland – euromiljonärerna – ut? Vad har de för uppfattningar om sig själva och finländarna? Det är tema i en av höstens mest debatterade böcker med titeln: Huipputuloiset (på svenska ungefär Toppinkomsttagarna).

Ett porträtt av den rikaste promillen i Finland - Les mer…

Side-alternativer

This is themeComment