Artiklar av Bengt Östling
Fri rörlighet offrades för att skydda Finlands befolkning
Rappa tag och hårda restriktioner kännetecknade de första finländska reaktionerna på coronapandemin. Som enda land i Norden stängdes ett helt landskap stängts av, inklusive huvudstadsregionen, från resten av Finland.
Läppstift eller tjurar? Finland förändrat efter att kvinnorna tog makten
Förväntningarna är stora på den nya finländska regeringen. De internationella medierna har slagit på trumman för det nya jämställdhetslandet Finland. Kvinnorna leder regeringen och är dessutom rekordunga. Många menar att också politikens innehåll och sättet att verka förändras när kvinnorna “får vara med”.
Det nordiska samarbetet riktas mot tre tydliga mål
Den närmaste tiden kommer det stora ändringar för det nordiska samarbetet. En ny vision ska göras om till praktisk politik på tre strategiska områden. Arbeidsliv i Norden ser i ett specialnummer på vad som händer i Nordiska ministerrådet.
Ny profilkampanj visar Nordens spår i världen
Norden är en attraktiv region, med sina 27 miljoner invånare i fem länder i fredlig samexistens. Vi är långt ifrån perfekta, men kanske är det just det som gör oss så fascinerande. Nordiska ministerrådet försöker ta vara på det intresset genom att bygga upp ett nordiskt varumärke.
Tuula Haatainen ny arbetsminister i regering med många unga kvinnor
Vilken erfarenhet har de finländska politikerna från det riktiga arbetslivet? Frågan dök upp när Finland överraskande bytte regering i mitten av december.
Ett porträtt av den rikaste promillen i Finland
Hur ser den rikaste promillen i Finland – euromiljonärerna – ut? Vad har de för uppfattningar om sig själva och finländarna? Det är tema i en av höstens mest debatterade böcker med titeln: Huipputuloiset (på svenska ungefär Toppinkomsttagarna).
Timo Harakkas utmaning: att öka sysselsättningen i Finland
Förväntningarna är stora på den nya finländska arbetsministern Timo Harakka. Han har en ovanlig bakgrund för att vara politiker. Ministerposten kom som en överraskning också för honom själv. Tidigare koncentrerade han sig på ekonomi och miljö.
Redaksjon
Redaksjonen består av ansvarlig redaktør Björn Lindahl og Line Scheistrøen. Et nettverk av faste frilansjournalister og fotografer finnes i de nordiske landene og de selvstyrte områdene. I tillegg medvirker Kerstin Ahlberg som arbeidsrettsekspert og Lars Bevanger som oversetter.
Det här kunde alla göra – men Integrify är först i Finland
Varför ska det ta sju år för invandrare att få ens lågavlönade arbeten, efter dyra statliga arbetsmarknadsinsatser? När de kan få ett välbetalt jobb i det privata näringslivet efter bara ett år!
Britt Lundberg: Hela Nordens president
Gränshindren ska bort. Det är avgörande för både tillväxt och sysselsättning. Och viktigt under Finlands ordförandeskap år 2017 i Nordiska rådet. Det betonar årets NR-president Britt Lundberg, från Åland och Finland.
Finland vill ha det bästa arbetslivet i Europa år 2020
Finlands starka sidor har knappt utnyttjats alls som en konkurrensfaktor. Nu ska det finländska arbetslivet bli bäst i Europa. Arbetsplatserna tävlar om att utveckla innovationer, förtroende, välbefinnande och kompetens. Den ekonomiska krisen gav tillfälligt bakslag, men också nystart för Arbetsliv2020.
Robotisering och Mercedes ger tusen nya arbetsplatser i Finland
Helt plötsligt håller Finland på att bli känt som ett bilbyggarland. Man talar redan om ”undret på västkusten”. Valmet Automotive är igång med att rekrytera ett tusen nya bilbyggare, utöver dem som redan jobbar. Allt fler Mercedes-bilmodeller beställs från bilfabriken i Nystad, som växer så det knakar.
Ut ur fackbastun – in med jämställdhet!
Finland har kanske varit sämst i Norden på facklig jämställdhet. Men det har blivit bättre. Tiden för bastubad och supande i manliga sällskap är slut. Nu har det öppnats upp för kvinnor i de finländska fackliga organisationerna, också på toppnivå. "Det finns fortfarande strukturer som ger mansdominans i finländsk politik och arbetsliv", säger Marianne Laxén och Päivi Niemi-Laine, ordförande för JHL. Men det ska väl inte vara nödvändigt att uppföra sig som en man för att få posterna.
Gamle, folk og politikk
Færøyene vil lokke kvinner hjem. Øyriket har kvinneunderskudd. Som i mange utkantstrøk i Norden er befolkningssammensetningen i ubalanse, de unge trekkes til urbane strøk, og de eldre blir eldre. «Hundreårsbølgen treffer Nordens arbeidsliv» er tema i AIN nr 1 2017. Kan migranter tette hullene i arbeidsmarkedet i utkantNorden når helse- og omsorgsoppgavene vokser?
Flyktingar ger nytt liv åt finska Punkalaidun, känt för sina likkistor
Vägen till Punkalaidun är vacker, men förrädiskt krokig och hal vintertid. Det här är långt ute på landet. Vi ska möta en åldrande befolkning i en finsk kommun som välkomnar invandring med nya metoder.
Vappu Berggren: Det är klart - världen har förändrats på 100 år
- Ståhlberg, Relander, Svinhufvud, Kallio, Ryti, Mannerheim, Paasikivi, Kekkonen, Koivisto, Ahtisaari, Halonen och Niinistö!
Jyrki Katainen: Populismen hotar stabiliteten och riskerar att öka arbetslösheten
EU-kommissionens vice ordförande, med ansvar för sysselsättning, tillväxt, investeringar och konkurrenskraft, angriper populismen, talar sig varm för den cirkulära ekonomin och försvarar den sociala pelaren i EU, i en intervju med Arbeidsliv i Norden.
OECD om Finland: Lätt att få nytt jobb
Arbetslösheten är hög, över 8 procent. Men det är relativt lätt att få nytt, motsvarande jobb. Det blir ofta bortglömt i Finland. Tacka utbildningsnivån för det! Så kommenterar den ledande dagstidningen Helsingin Sanomat OECD:s färska landrapport.
Busschaufförer - ett utdöende yrke när Finland satsar på digitaliserad trafik?
Finländarnas arbetsresor ser betydligt annorlunda ut i framtiden. Många jobb inom transportsektorn kan försvinna, eller åtminstone förändras. En ny trafiklagstiftning eftersträvar flexiblare trafiktjänster, baserade på delningsekonomi och anropsstyrning. Och bakom hörnet surrar de självkörande robotbussarna.
Martti Ahtisaari: Vem skulle väl rösta på socialdemokraterna – som kapats av fackrörelsen?
Här är boken som upprör facket i Finland. Den tidigare presidenten och fredspristagaren Martti Ahtisaari tar avstånd från både fackföreningsrörelsen och sitt tidigare parti SDP. Vem skulle rösta på dem? funderar han. De förstör ju välfärdssamhället...
Side-alternativer